Estonsko začne v roce 2025 budovat obrannou linii 600 bunkrů na hranici s Ruskem

10. 7. 2024

čas čtení 2 minuty
Estonsko začne budovat obrannou linii na hranici s Ruskem v roce 2025. V rámci projektu bude instalováno 600 bunkrů. Jejich prototypy se nyní vytvářejí, řekla Kadi-Kai Kollo, vedoucí oddělení infrastruktury státního centra pro obranné investice.

Podle ní budou vyrobeny celkem tři prototypy a jejich testování začne v září. Na základě výsledků zkoušek úřady jeden vyberou a poté vyhlásí výběrové řízení na výstavbu bunkrů pro celou obrannou linii podle této normy.

Kollo poznamenala, že při vypracovávání požadavků na ochrannou konstrukci byly zohledněny zkušenosti z války na Ukrajině. Bunkr by tedy měl pojmout až 10 vojáků s vybavením a mít místo k jídlu.

Kimmo Liivak, člen představenstva dodavatelské společnosti Warren Concrete, uvedl, že rozdíl mezi vzorky spočívá v čase a nákladech na jejich výrobu, způsobech dopravy a také v rychlosti instalace. "Státní centrum pro obranné investice samozřejmě chce, aby bunkry byly levné a rychle instalované," řekl a dodal, že hlavním cílem je zajistit přežití lidí. V tomto ohledu budou testovány tři verze konstrukce, a to i pomocí ostřelování 155 mm granáty.

Betonové bunkry budou zakopány do země a pokryty vrstvou zeminy. Plánují je instalovat na státní pozemky, ale pokud to bude nutné, armáda se dohodne se soukromými vlastníky. Podle předběžných odhadů bude na výstavbu vynaloženo 60 milionů eur, kromě bunkrů bude obranná linie zahrnovat protitankové zátarasy a plot z ostnatého drátu.

Plány na jeho vytvoření vešly ve známost v lednu 2024. Bude vybudován jako součást společné "baltské obranné linie" na hranicích s Ruskem a Běloruskem pro případ útoku. Estonsko, Litva, Lotyšsko a Polsko již dříve přesvědčily partnery z EU, aby tento projekt, který bude stát 2,5 miliardy eur, financovali.

Od totální invaze Ruska na Ukrajinu pobaltské státy výrazně zvýšily své výdaje na obranu. V peněžním vyjádření dnes výdaje Litvy, Estonska a Lotyšska na tyto účely dosahují 1,8 miliardy eur, 1 miliardy eur a 970 milionů eur, uvádí Stockholmský mezinárodní institut pro výzkum míru.

Zdroj v estonštině: ZDE

1
Vytisknout
1285

Diskuse

Obsah vydání | 15. 7. 2024