Evropská unie kvůli zákonu o zahraničních agentech zastavila proces přijímání Gruzie

10. 7. 2024

čas čtení 3 minuty
Evropská unie se rozhodla pozastavit integraci Gruzie do společenství kvůli zákonu o "zahraničních agentech", řekl velvyslanec EU v republice Pavel Gerčinskij. Podle diplomata záměry současné gruzínské vlády vyvolávají mezi členy asociace otázky.

"Je mi líto, že to musím říct, ale lídři zemí EU se dohodli na zastavení procesu přistoupení Gruzie… Zákon o transparentnosti zahraničního vlivu je krokem zpět a protizápadní, protievropská rétorika je zcela neslučitelná s deklarovaným cílem vstupu do Evropské unie," řekl.

Gerčinskij vyjádřil naději, že po říjnových parlamentních volbách nová vláda, "ať už bude jakákoli", opět zahájí "seriózní práci" na evropské integraci.

EU také zmrazila 30 milionů eur určených na posílení obranných schopností Gruzie a oznámila záměr omezit přímou pomoc vládě. Místo toho se Unie zaměří na podporu médií a občanské společnosti v zemi, dodal velvyslanec.

Vedoucí představitelé EU se na summitu v Bruselu ve dnech 27. a 28. června dohodli na zastavení procesu přistoupení Gruzie. Ve společném prohlášení bylo zdůrazněno, že zákon "o zahraničním vlivu" je v rozporu s doporučeními o statusu kandidáta. Evropská rada vyzvala gruzínské orgány, aby "objasnily své záměry a upustily od současného politického kurzu, který ohrožuje její cestu do EU".

Lídři unie také požadovali, aby Tbilisi "ukončilo rostoucí zastrašování, vyhrožování a fyzické útoky na představitele občanské společnosti, politické lídry, aktivisty a novináře". Připomněli, že "respekt k hodnotám a zásadám, na nichž je EU založena, je povinný pro každou zemi, která usiluje o členství".

Šéf evropské diplomacie Josep Borrell již dříve varoval Tbilisi, že EU by mohla Gruzii odebrat status kandidátské země, který získala v prosinci 2023. "Pokud bude vláda pokračovat stejnou cestou, pak se tyto dveře zavřou a gruzínský lid bude muset zaplatit za následky," řekl.

Vedení republiky nicméně nadále prosazuje iniciativy, které jsou v rozporu s evropskými principy nepřípustnosti diskriminace občanů. Gruzínský parlament tak v prvním čtení schválil zákon zakazující takzvanou "LGBT propagandu", sňatky osob stejného pohlaví a operace "změny pohlaví". Tento dokument prakticky kopíruje podobný ruský zákon. Úřady tuto iniciativu vysvětlily potřebou "chránit rodinné hodnoty a budoucí generaci před očekávanými nenapravitelnými důsledky pseudoliberální propagandy".

Pokud jde o zákon o "zahraničním vlivu", který také silně připomíná ruský zákon o "zahraničních agentech", parlament jej schválil i přes masové protesty občanů a veto gruzínské prezidentky. Dokument byl nakonec přijat v červnu.

Poté Spojené státy uvalily sankce na představitele republiky a začaly přehodnocovat všechny programy spolupráce s Gruzií. Washington také zrušil společné vojenské cvičení s Tbilisi "Důstojný partner", které bylo naplánováno na 25. července.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
2109

Diskuse

Obsah vydání | 15. 7. 2024