USA a Německo zmařily ruské spiknutí s cílem zavraždit generálního ředitele zbrojovky, která posílá zbraně na Ukrajinu

12. 7. 2024

čas čtení 3 minuty
Americké zpravodajské služby začátkem tohoto roku zjistily, že ruská vláda plánovala zavraždit generálního ředitele německého výrobce zbraní, který vyrábí dělostřelecké granáty a vojenská vozidla pro Ukrajinu, uvedlo pět amerických a západních představitelů obeznámených s touto epizodou, píší Katie Bo Lillis, Natasha Bertrand a Frederik Pleitgen.

Spiknutí bylo jedním z řady ruských plánů na zavraždění vedoucích pracovníků obranného průmyslu po celé Evropě, kteří podporovali ukrajinské válečné úsilí, uvedly tyto zdroje. Plán zabít Armina Pappergera, který vede německou výrobu na podporu Kyjeva, byl nejvyzrálejší.

Když se Američané dozvěděli o této snaze, informovali Německo, jehož bezpečnostní služby pak byly schopny Pappergera ochránit a zmařit spiknutí. Vysoce postavený německý vládní úředník potvrdil, že Berlín byl před spiknutím varován Spojenými státy.

Rusko již více než šest měsíců provádí sabotážní kampaň po celé Evropě, z velké části v zastoupení. Najalo místní amatéry na všechno možné, od žhářských útoků na sklady spojené se zbraněmi pro Ukrajinu až po drobné vandalské činy – to vše s cílem zmařit tok zbraní ze Západu na Ukrajinu a otupit veřejnou podporu Kyjeva.

Ale výzvědné informace, které naznačovaly, že Rusko je ochotno vraždit soukromé občany, zdůraznily západním představitelům, jak daleko je Moskva ochotna zajít v paralelní stínové válce, kterou vede po celém Západě.

Papperger byl zřejmým cílem: Jeho společnost Rheinmetall je největším a nejúspěšnějším německým výrobcem životně důležitých dělostřeleckých granátů ráže 155 mm, které se staly rozhodující zbraní v drtivé ukrajinské opotřebovávací válce. Společnost v nadcházejících týdnech otevře na Ukrajině továrnu na obrněná vozidla, což je snaha, která je podle jednoho zdroje obeznámeného se zpravodajskými službami pro Rusko hluboce znepokojivá. Po sérii zisků na začátku tohoto roku se válečné úsilí Moskvy opět zastavilo uprostřed zdvojnásobení ukrajinské obrany a trestuhodných ztrát na personálu.

Série spiknutí, o nichž se dříve nepsalo, pomáhá vysvětlit stále hlasitější varování představitelů NATO o závažnosti sabotážní kampaně – takové, o níž se někteří vysocí představitelé domnívají, že riskují překročení prahu ozbrojeného konfliktu ve východní Evropě.

"Vidíme sabotáže, vidíme atentáty, vidíme žhářství. Vidíme věci, které stojí lidské životy," řekl v úterý novinářům vysoký představitel NATO. "Pevně věřím, že jsme svědky kampaně skrytých sabotážních aktivit ze strany Ruska, které mají strategické důsledky."

Národní bezpečnostní rada odmítla komentovat existenci ruského spiknutí a americké varování Německu. Mluvčí NSC Adrienne Watson však ve svém prohlášení uvedla: "Zintenzivňující se ruská podvratná kampaň je něco, co bereme extrémně vážně a na co jsme se v posledních několika měsících intenzivně zaměřovali.

"Spojené státy o této otázce diskutovaly s našimi spojenci v NATO a aktivně spolupracujeme na odhalování a narušování těchto aktivit," řekla. "Dali jsme také jasně najevo, že ruské akce neodradí spojence od pokračování v podpoře Ukrajiny."

Německé velvyslanectví ve Washingtonu se odmítlo vyjádřit.

CNN také požádala o komentář ruskou ambasádu ve Washingtonu.

Mluvčí společnosti Rheinmetall Oliver Hoffman se odmítl vyjádřit.

"Nezbytná opatření jsou vždy přijímána po pravidelných konzultacích s bezpečnostními orgány," řekl Hoffman.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
1083

Diskuse

Obsah vydání | 16. 7. 2024