Více než třetina Rusů schvaluje jaderný úder proti Ukrajině

8. 7. 2024

čas čtení 2 minuty
Více než třetina ruských občanů se domnívá, že použití jaderných zbraní lze ve válce s Ukrajinou "ospravedlnit", vyplývá z červnového průzkumu Levada Center.

Jak zjistili sociologové, 10 % respondentů jaderný úder "rozhodně" podporuje a dalších 24 % jej považuje za "spíše" vhodný.

Podíl zastánců jaderné eskalace se podle údajů společnosti Levada za poslední rok zvýšil o 5 procentních bodů a stal se rekordním za celou válku. Většina je stále proti použití jaderných zbraní – 52 %, ale jejich podíl klesá: V dubnu 2023 jich bylo 56 %.

Důchodci, kteří pravidelně sledují ruskou televizi a "schvalují" aktivity Vladimira Putina, podle průzkumu pociťují největší touhu po jaderné válce: Například ve věkové skupině 55+ dosahuje podíl těch, kteří schvalují jaderný úder, 35 % a mezi těmi, kteří získávají informace z televizních programů, 41 %.

"Názor, že použití jaderných zbraní nelze ospravedlnit, je rozšířenější mezi mladými Rusy (63 % ve věku 18-24 %), těmi, kteří věří, že se země ubírá špatnou cestou (64 %), těmi, kteří neschvalují aktivity současného prezidenta (72 %)," píše Levada.

Hned v prvních dnech invaze na Ukrajinu Putin oznámil převedení ruských jaderných sil do zvláštního režimu bojové služby a poté opakovaně adresoval jaderné hrozby západním zemím, které Kyjev podporují.

Americké úřady se na konci roku 2022 vážně připravovaly na možný ruský jaderný úder na území Ukrajiny, uvedli dříve pro CNN vysocí představitelé administrativy Joea Bidena. Podle nich byl jaderný scénář ukrajinského konfliktu považován za reálný po sérii porážek ruské armády, která se do té doby vzdala Charkovské oblasti a byla nucena opustit Cherson. Tomu předcházela prohlášení ruských představitelů o plánech Ukrajiny údajně odpálit "špinavou bombu", což Spojené státy považovaly za záminku pro použití taktických jaderných zbraní.

Washington varoval Putina před důsledky, které ho čekají v případě jaderné eskalace, řekl v květnu polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski. "Američané řekli, že pokud použijete jadernou bombu, i když nikdo nezemře, zasáhneme všechna vaše zařízení na Ukrajině konvenčními zbraněmi, všechny je zničíme," řekl Sikorski. Čína a Indie podle něj již dříve varovaly Rusko před použitím jaderných zbraní.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
2048

Diskuse

Obsah vydání | 11. 7. 2024