Tisíce Palestinců prchají před těžkým izraelským útokem na město Gaza

8. 7. 2024

čas čtení 6 minut


Civilní záchranná služba uvádí, že při úderech zahájených poté, co izraelská armáda vydala příkaz k evakuaci, zahynuly desítky lidí



Lidé ve městě Gaza hlásí jeden z nejtěžších útoků izraelských sil od 7. října, kvůli kterému tisíce Palestinců prchají z oblasti zpustošené již v prvních týdnech devítiměsíční války.

Nejnovější izraelský vpád do východního sektoru města Gazy přišel v době, kdy izraelské krajně pravicové koaliční strany opět pohrozily, že zastaví v Kataru probíhající jednání o příměří, a tvrdily, že zastavit boje nyní by byla obrovská chyba.

Nejděsivější noc na severu  Gazy:



 
Sporadická aktivita militantů brání izraelskému úsilí o udržení kontroly v Gaze. Přestože si Izrael před několika měsíci nárokoval vládu nad oblastí města Gazy, musel se potýkat s přetrvávajícími ohnisky odporu, což si vynutilo přehodnocení jeho vojenské strategie a přesun sil.

Před nedávnou ofenzívou izraelská armáda uvedla, že vydala příkaz k evakuaci v cílové zóně.

Územní civilní záchranná služba agentuře Reuters sdělila, že se domnívá, že ve městě Gaza byly zabity desítky lidí, ale že se k nim týmy nemohly dostat kvůli ofenzivě v řadě oblastí.

Místní zdroje uvedly, že izraelská vojenská letadla bombardovala obytný byt poblíž průmyslové křižovatky jižně od města Gazy, přičemž zabila dva občany a pět dalších zranila. Podle nich byl jižně od města Gazy bombardován dům, při čemž byl zabit jeden člověk a sedm dalších zraněno.

"Očití svědci uvedli, že tisíce občanů byly vysídleny z oblastí jihozápadně od města směrem na severozápad a strávily noc na ulicích bez přístřeší," uvedl jeden ze zdrojů.

Sayeda Abdel-Baki, která se ukrývala u svých příbuzných ve čtvrti Daraj ve městě Gaza, řekla agentuře Associated Press: "Utíkali jsme za tmy uprostřed silných úderů. Je to už mé páté vysídlení."

Zdravotníci v arabské baptistické nemocnici al-Ahli ve městě Gaza museli evakuovat pacienty do již tak přeplněné a nedostatečně vybavené indonéské nemocnice na severu pásma Gazy, uvedli palestinští zdravotníci.

Podle prohlášení izraelské armády izraelské síly operovaly "na základě zpravodajských informací naznačujících přítomnost teroristické infrastruktury, operativců, zbraní a vyšetřovacích a zadržovacích místností Hamásu a Islámského džihádu, a to i v sídle Unrwa".

Philippe Lazzarini, generální komisař Unrwa, agentury OSN pro palestinské uprchlíky, již dříve kritizoval Hamás a Izrael za to, že během konfliktu okupují a využívají její objekty.

Naděje obyvatel Gazy na přerušení bojů ožily poté, co Hamás přijal klíčovou část amerického návrhu na příměří, což přimělo jednoho z představitelů izraelského vyjednávacího týmu prohlásit, že existuje reálná šance na dohodu.

Izraelský ministr financí Bezalel Smotrich, který stojí v čele osadnické strany, jež je součástí vládní koalice Benjamina Netanjahua, však prohlásil, že zastavit válku nyní by byla obrovská chyba.

"Hamás se hroutí a prosí o příměří," napsal Smotrich na Twitteru. "Je čas stisknout mu krk, dokud nepřítele nerozdrtíme a nezlomíme. Zastavit se teď, těsně před koncem, a nechat ho, aby se vzpamatoval a znovu s námi bojoval, je nesmyslná hloupost."

V Izraeli rostou obavy ze značného vlivu, který mají v koalici krajně pravicoví odpůrci dohody o příměří.

Netanjahu čelí kritice opozičních stran, médií a rodin izraelských rukojmích, které ho obviňují, že podkopává snahy o dosažení příměří a zajištění propuštění rukojmích kvůli vlastnímu politickému přežití.

V pondělí vysoký představitel Hamásu obvinil Netanjahua, že zintenzivnil boje a bombardování v Gaze, aby zmařil poslední snahy o příměří. "Kdykoli začne kolo jednání a průlom je na dosah, on vše naruší a vystupňuje agresi a masakry proti civilistům," řekl představitel Hamásu agentuře France-Presse.

Netanjahuova popularita prudce poklesla po útoku Hamásu ze 7. října, který odhalil závažné nedostatky v izraelské bezpečnosti. Podle většiny politických pozorovatelů by prohrál volby, kdyby se konaly nyní.

Není to poprvé, co krajně pravicové strany v rámci koalice zasahují do jednání.

Dahlia Scheindlinová, politická analytička a autorka knihy The Crooked Timber of Democracy in Israel (Křivé dřevo demokracie v Izraeli), uvedla: "Je přirozené, že krajně pravicové strany mají vliv na Netanjahuova rozhodnutí. Jsou jeho koaličními partnery a byly do této pozice zvoleny. Bylo by zvláštní, kdyby na Netanjahua vliv neměly. Navíc válečný kabinet je pryč a Netanjahu má špatné vztahy se svým ministrem obrany a je podezřívavý vůči vojenskému establishmentu. Jakýkoli jejich vliv se jistě vyrovná partnerům, které si Netanjahu vybral do své vlády.

Neobvyklým pozadím je, že Netanjahu v roce 2022 skutečně neměl na výběr koaliční partnery, protože byl obžalován... Žádné jiné strany tedy do jeho vlády nevstoupily. Když lidé v roce 2022 volili tuto vládu, nečekali válku takového rozsahu ... nevěděli, že si vybírají lídry za tímto účelem."

V neděli Netanjahuův úřad vydal dokument, podle něhož musí jakákoli dohoda umožnit Izraeli obnovit ofenzivu, "dokud nedosáhne svých válečných cílů".

Dokument ostře kritizoval vůdce opozice Jair Lapid, který prohlásil: "K čemu je to dobré? Nacházíme se v klíčovém okamžiku jednání, závisí na tom životy rukojmích. Proč vydávat taková posměšná prohlášení? Jak to pomůže procesu?"

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
2095

Diskuse

Obsah vydání | 11. 7. 2024