Ukrajina zasáhla drony ropný sklad ve Volgogradské oblasti

10. 7. 2024

čas čtení 2 minuty
V noci na 9. července ukrajinské drony zaútočily na Volgogradskou oblast. Byly napadeny elektrická rozvodna ve městě Frolovo a ropný sklad ve městě Kalač na Donu, uvedl gubernátor Andrej Bočarov.

Podle něj síly protivzdušné obrany a elektronického boje zničily drony, ale kvůli pádu trosek vypukly požáry.

"Požár v rozvodně byl rychle uhašen, dodávka elektřiny nebyla zastavena. Na místě požáru ropného skladu pracují síly hasičského sboru regionu a ministerstva pro mimořádné situace, nejsou ohrožena obytná zařízení," řekl Bočarov.

Podle telegramového kanálu Šot zahřmělo v Kalači na Donu asi 10 výbuchů. Podle Maš byl ropný sklad napaden nejméně pěti drony. Zároveň podle očitých svědků létaly jeden za druhým. Kromě skladu ropy vypukl požár i v pekárně, upřesňuje Maš.

Celkem podle Ministerstva obrany Ruské federace Ukrajina v noci na 9. července zaútočila na ruské regiony 38 drony. V Rostovské oblasti bylo sestřeleno 21 dronů. Ve vesnici Generalskoje se v důsledku útoku vznítily dva transformátory v rozvodně.

Podle gubernátora regionu Vasilije Golubjeva se na ničení dronů podílelo letectvo, protiletadlové raketové systémy, zařízení elektronického boje a mobilní skupiny pro boj s drony.

V Kurské oblasti protivzdušná obrana sestřelila sedm dronů leteckého typu. Nedošlo k žádné destrukci ani obětem. Stejná situace je ve Voroněžské oblasti, nad kterou byly sestřeleny dva drony. Další dva drony byly sestřeleny nad Bělgorodskou oblastí.

Ráno 9. července byl navíc na severu Astrachaňské oblasti odražen útok pěti dronů. Nedošlo k žádným obětem.

Od začátku roku 2024 se ozbrojené síly Ukrajiny (AFU) soustředí na útoky dronů na palivový a energetický komplex Ruska. Za šest měsíců bylo ukrajinskými drony napadeno více než 40 ropných skladů a rafinérií. Ve středním a jižním Rusku byly zasaženy téměř všechny velké rafinérie. Poté výroba benzínu a motorové nafty v Rusku od konce roku 2023 klesla na minimum a úřady utajily provozní statistiky o výrobě paliva.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
1582

Diskuse

Obsah vydání | 11. 7. 2024