Setkání s mužem hledaným pro válečné zločiny

9. 7. 2024

čas čtení 3 minuty
Představte si, že jste vůdcem své země... Setkali byste se s vůdcem z jiné země, který je zodpovědný za zvěrstva a je hledaný za válečné zločiny?

Tato otázka se v posledních dnech objevila dvakrát, a to při samostatných setkáních na nejvyšší úrovni s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Ten nese klíčovou odpovědnost za probíhající ruská zvěrstva na Ukrajině a je osobně hledán Mezinárodním trestním soudem (ICC) za válečné zločiny.

Minulý týden se s Putinem setkal maďarský premiér Viktor Orbán. V pondělí a v úterý se s Putinem setká indický premiér Naréndra Módi, píše Andrew Stroehlein, mediální ředitel organizace Human Rights Watch. 

 

Orbánova páteční osobní schůzka s ruským prezidentem v Moskvě vyvolala vlnu odsouzení ze strany maďarských partnerů v EU a ostatních členů ICC. Její součástí bylo i velmi neobvyklé prohlášení šéfa zahraničního odboru EU, který zdůraznil, že se jednalo o čistě bilaterální setkání mezi Maďarskem a Ruskem, které nesouviselo s tím, že Maďarsko v současné době vykonává rotující předsednictví EU.

Přesto, jak poznamenala moje kolegyně Iskra Kirova, hrozilo, že toto setkání "bude urážkou obětí závažných trestných činů  na Ukrajině".

Putinovo setkání s indickým Módím nyní vyvolává stejné obavy, navíc s dalším úhlem pohledu pro všechny, kdo v Indii mají smysl pro historii. Meenakshi Gangulyová a Rachel Denberová z HRW v článku pro indický zpravodajský server Scroll Módímu připomněly:

"Ruská taktika odráží taktiku koloniálních armád, proti čemuž by se měl premiér země, která nesla hlavní tíhu kolonialismu, ozvat."

Lídři mají různé strategie, jak se pokusit čelit špatné optice setkání s lidmi spojenými s krutostmi. Orbán i Módí se od ruské invaze na Ukrajinu v plném rozsahu s Putinem již setkali, obvykle to však formulovali v souvislosti s mírovým úsilím nebo tvrdili, že se o ruských zločinech zmiňují soukromě.

Pro oběti ruských zvěrstev na Ukrajině bude taková "tichá diplomacie" sotva povzbudivá vzhledem k tomu, že nemá výsledky na místě, kde zvěrstva pokračují.

To nás přivádí zpět k obecné otázce - měli byste se s takovými zločinnými vůdci setkávat? - a možná také k obecné odpovědi.

To, čeho tato setkání kriminálním diktátorům přinášejí, je zřejmé: fotografování, které jim pomáhá tvrdit, že je vše normální, že nejsou vyvrheli a uprchlíky před spravedlností. Podívejte, když se tito lidé setkávají se mnou, nemohu být tak hrozný, jak tvrdí moji nepřátelé, že?

Ale co taková setkání přinášejí lidem, kteří jsou zabíjeni a mučeni? Otázka tedy ve skutečnosti nezní, zda setkání uspořádat, nebo ne, ale co je vaším cílem při setkání a jaké otázky budete nastolovat.

Pokud lze setkání s násilnickým vůdcem využít k tomu, aby se upozornilo na utrpení obětí a vyzvalo se k ukončení zvěrstev - veřejně, nikoliv soukromě -, může to stát za to, aby se setkání uskutečnilo.

Orbán v této zkoušce minulý týden neuspěl. Uvidíme, jak si Modi povede v pondělí a v úterý.




1
Vytisknout
3001

Diskuse

Obsah vydání | 11. 7. 2024