Rusko jako velké nebezpečí? Překvapivá naivita Němců

1. 12. 2023

čas čtení 5 minut
Moskva už téměř dva roky vede válku na Ukrajině, jen pár set kilometrů od Německa. Přesto Němci považují nebezpečí, které představuje Rusko, za mnohem menší než to, které přisuzují Američanům. A překvapivě uvolněně se staví i k další velmoci, upozorňuje Stefanie Bolzen.

Washington a Moskva jsou vzdáleny 7816 kilometrů, zatímco Berlín a ruské hlavní město jsou vzdáleny pouze 1608 kilometrů. A od února 2022 Vladimir Putin na Ukrajině v děsivé míře demonstruje, čeho je schopen, aby prosadil své zájmy. Nicméně Němci vnímají Rusko jako velkou vojenskou hrozbu v mnohem menší míře než američtí občané.

Průzkum zveřejněný v pondělí Pew Research Center a Körberovou nadací ukazuje, že 36 % Němců považuje Rusko za velkou vojenskou hrozbu. Naproti tomu v USA je to 68 %. Reprezentativní studie byla provedena v září. Ve skutečnosti 21 % respondentů v Německu vůbec nepovažuje Rusko za hrozbu, ve srovnání s pouhými pěti procenty ve Spojených státech.

Od vypuknutí války na Ukrajině se však v Německu zvýšilo povědomí o tom, že Moskva představuje nebezpečí. Letos 76 % Němců vnímalo Rusko jako hrozbu, zatímco v roce 2022 to bylo 72 %. Hodnota zahrnuje dvě klasifikace "velká hrozba" a "menší vojenská hrozba".

Německo je nyní také druhým největším dárcem vojenské pomoci Ukrajině na světě. Od začátku války USA poskytly Kyjevu více než dvakrát tolik zbraní a zbraňových systémů. V současné době však nové finanční prostředky, které mají být schváleny, uvízly v americkém Kongresu.

Důvodem je blokáda pravicového křídla republikánů ve Sněmovně reprezentantů, která nepodporuje celkový balík v přepočtu 100 miliard eur, který požaduje americký prezident Joe Biden. Téměř 60 miliard eur má jít do Kyjeva jako dlouhodobá podpora, zbytek peněz je určen pro Izrael, stejně jako na vojenskou bezpečnost v Indo-Pacifiku a na uzavření americké hranice s Mexikem.

Americké ministerstvo obrany a Národní bezpečnostní rada nedávno uvedly, že dodávky na Ukrajinu již musí být na příděl. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj během své poslední návštěvy Washingtonu v polovině září varoval, že jeho zemi hrozí, že válku s Ruskem prohraje, pokud nebude pokračovat všestranná pomoc USA.

Němci považují čínskou vojenskou hrozbu za poměrně nízkou

Také Němci a Američané hodnotí v průzkumu význam Číny odlišně. 70 % amerických občanů věří, že Čína představuje velkou vojenskou hrozbu. 70 % také považuje zemi za ekonomickou hrozbu.

Němci budou s druhým tvrzením souhlasit spíše než s hodnocením potenciální vojenské hrozby. Pouze 13 % Němců věří, že Peking představuje velkou vojenskou hrozbu. Nicméně 49 % souhlasí s tvrzením, že ekonomická síla Číny se může stát nebezpečnou.

Pokud jde o odpověď na otázku, zda je vzestup Číny jako světové velmoci dobrá věc, mezi Američany a Němci není tolik rozdílů. 71 % amerických občanů hodnotí tento vývoj jako "spíše špatný" a 62 % Němců si myslí totéž.

Lze však rozlišovat s ohledem na jednotlivé skupiny voličů. Například američtí republikáni jsou kritičtější k vzestupu Číny než demokraté (82 ku 70 procentům). V Německu jsou voliči Alternativy pro Německo (AfD) mnohem méně kritičtí k roli Číny. 42 % si myslí, že je to špatné, 19 % si myslí, že dobré.

Spojené státy jako nejdůležitější partner Německa

Obecně platí, že vztahy mezi USA a Německem se od nástupu demokrata Joea Bidena do úřadu neustále zlepšují. 43 % Němců považuje Spojené státy za nejdůležitějšího partnera své země. To je o sedm procentních bodů více než v průzkumu před rokem.

77 % Němců hodnotí vztahy se Spojenými státy jako spíše dobré až velmi dobré. V paralelním průzkumu ve Spojených státech až 85 % amerických občanů hodnotilo americko-německé vztahy jako velmi pozitivní.

Němci však svá hodnocení velmi jasně rozlišují v závislosti na oblasti politiky. Například 69 % respondentů považuje Spojené státy za nejdůležitějšího partnera při řešení války na Ukrajině, zatímco pouze 29 % je považuje za nejdůležitějšího partnera, pokud jde o ochranu klimatu.

USA jsou nejdůležitějším zahraničněpolitickým partnerem pro 43 % Němců, což jasně staví Bidenovu administrativu do vedení. 26 % Němců považuje Francii za svého nejdůležitějšího partnera na světové scéně.

Na druhou stranu pouze šest procent amerických občanů považuje Německo za nejdůležitějšího zahraničněpolitického partnera. Mezi Američany je na prvním místě Velká Británie s 25 %, následovaná Čínou s 11 %. Ambice vlády Olafa Scholze učinit z Německa vedoucí mocnost v Evropě ještě plně nedorazila na druhou stranu Atlantiku.

Zdroj v němčině: ZDE

1
Vytisknout
3255

Diskuse

Obsah vydání | 5. 12. 2023