Izrael obnovil zabíjení žen a dětí

2. 12. 2023

čas čtení 3 minuty
Reportér, Channel 4 News, pátek 1. 12. 2023, 19 hodin: Bombardování v Gaze bylo v pátek  obnoveno. Intenzita úderů odpovídá hustotě zalidnění. Lidé jsou tlačeni do stále menších oblastí. Původně byli vyzváni, aby se ukryli na jihu pásma Gazy. Takto dnes vypadalo útočiště v Raffah.

 
Mladík: Co je to tu za místo? Je to jen místo, kde se zdržují civilisté, kteří utekli z jiné oblasti. Jsou to všechno mladí lidé, samé děti.

Izraelská armáda říká, že se zaměřuje na bojovníky a jejich pozice vetknuté do těchto čtvrtí. Podle OSN to nejvíce odnášejí ženy a děti. O něco severněji, opět v Chán Júnisu, bylo lidem řečeno, aby přešli sem.

Záchranáři nevědí, kam se podívat, a pak zahlédnou nohu. 

Kolega uvnitř Gazy nám řekl, že od časného rána  v pátek zabíjejí nejméně deset lidí každou hodinu. 

V pátek  večer IDF uvedly, že v celém pásmu provedly 200 úderů. 

Reakce Izraele? Řekli, že rakety Hamásu spolu s nepropuštěním ženských a dětských rukojmích porušují podmínky dočasného příměří.

Mluvčí izraelské armády: "Poté, co se Hamás rozhodl držet naše ženy, nyní dostane matku všech úderů."

Anthony Blinken v pátek ráno odletěl z Tel Avivu, když se boje obnovily, toto kolo diplomacie selhalo. 

Svět si zvykl na záběry výměny a shledání rukojmích, jako je tento ze včerejší noci. Obě strany se navzájem obviňují z nedodržování podmínek kolem propuštění rukojmích, jednání však pokračují prostřednictvím egyptských a katarských prostředníků.

Ve hře je i domácí politika. Benjamin Netanjahu byl pod sílícím tlakem krajně pravicových stran, které drží jeho vládu pohromadě, aby v této válce pokračoval. Pohrozily, že pokud se ofenziva neobnoví, koalice se zhroutí, a tak zranění chlapci jako Anas Al Masry sledují, jak se kolem nich plní nemocnice, někteří z těch více než milionu lidí, kteří uprchli na jih, sledují, jak se jim hroutí nové domovy.


A jiní si zase balí svůj majetek. Vydejte se dál na jih a bojujte o ustupující útočiště.

Moderátor: Kam to zřejmě směřuje?

Reportér:  Izrael informoval Egypt, Jordánsko a Spojené arabské emiráty o svém záměru vytvořit v Gaze jakousi nárazníkovou zónu, až a pokud tato válka nyní skončí, což je samozřejmě potenciálně nesmírně dramatické. Jak by tato nárazníková zóna vypadala? Mohla by zahrnovat například část toho, co zbylo z města Gazy? Je těžké si představit svět, ve kterém by si Palestinci a samozřejmě i arabské státy v regionu takový krok nevyložili jinak než jako opětovnou okupaci.

Zdroj:

1
Vytisknout
2846

Diskuse

Obsah vydání | 5. 12. 2023