Human Rights Watch: Izrael v Gaze záměrně zničil zemědělství a zemědělskou půdu

4. 12. 2023

čas čtení 4 minuty
Satelitní fotografie s vysokým rozlišením dokazují, že Izrael v Gaze použil buldozery k zničení polí a ovocných sadů

Další fotografie jsou ve výše uvedeném twitterovém pásmu. Český překlad níže:


Satelitní snímky, které analyzovala organizace Human Rights Watch, ukazují, že sady, skleníky a zemědělská půda v severní Gaze byly od začátku izraelské pozemní invaze srovnány se zemí, což umocňuje obavy z hrozivého nedostatku potravin a ztráty živobytí.

Izraelská armáda uvedla, že v posledních týdnech prováděla v oblasti Bejt Hanún vojenské operace, včetně blíže neurčené zemědělské oblasti, s cílem odstranit tunely a další vojenské cíle.

Válečné právo zakazuje útoky namířené proti civilistům nebo civilním objektům, nerozlišující útoky a útoky, které jsou nepřiměřené, pokud jde o škody způsobené civilistům.  Všechny strany konfliktu musí neustále dbát na to, aby šetřily civilní obyvatelstvo.

 

V severovýchodní Gaze, severně od Bejt Hanúnu, je kdysi zelená zemědělská půda nyní hnědá a zpustlá. Pole a sady byly poprvé poškozeny během bojů po izraelské pozemní invazi koncem října. Buldozery vyryly nové cesty a uvolnily cestu izraelským vojenským vozidlům.

Od poloviny listopadu, kdy izraelské síly převzaly kontrolu nad oblastí, však satelitní snímky ukazují, že sady, pole a skleníky byly systematicky srovnány se zemí a zůstal po nich písek a hlína.

Zemědělci v této oblasti pěstovali plodiny, jako jsou citrusy, brambory, dračí ovoce a opuncie, z nichž některé rostly roky a přispívaly k obživě Palestinců v Gaze. Některé pozemky byly srovnány se zemí během jediného dne.

Satelitní snímky s vysokým rozlišením ukazují, že ke zničení polí a sadů byly použity buldozery. Jsou na nich vidět stopy a hromady zeminy na okrajích bývalých pozemků. Izraelské síly používají obrněné buldozery již několik let, včetně ofenzívy v Gaze po 7. říjnu.

Vzhledem k tomu, že se potravinové systémy v Gaze hroutí, máme vážné obavy o osud více než 2 milionů Palestinců v Gaze, kteří čelí hladu, potravinové nejistotě a ztrátě živobytí uprostřed izraelské blokády. @WFP varovala před "bezprostřední možností hladomoru".

Satelitní snímky ukazují, že během vojenské přestávky v bojích, která začala 24. listopadu, pokračovalo na severu Gazy srovnávání zemědělské půdy se zemí. Izraelská armáda měla v té době oblast pod přímou kontrolou a má ji pod kontrolou i nyní.

Izraelské síly ničily zemědělskou půdu v Gaze i v minulosti. HRW zdokumentovala ničení polí, skleníků a sadů izraelskými silami, mimo jiné v roce 2004 (https://hrw.org/reports/2004/rafah1004/15.htm.
) a v roce 2009 (https://hrw.org/report/2010/05/13/i-lost-everything/israels-unlawful-destruction-property-during-operation-cast-lead).

Palestinský ústřední statistický úřad 28. listopadu uvedl, že Gaza trpí denní ztrátou zemědělské produkce ve výši nejméně 1,6 milionu dolarů. Kromě zničené zemědělské půdy je mnoho zemědělců vysídleno. Nedostatek pomoci + zničení pekáren rovněž přispívají k hrozivému nedostatku potravin.

Současná krize ještě více prohloubila dopady více než 16 let trvajícího izraelského uzavření pásma, které zdevastovalo hospodářství Gazy a před 7. říjnem učinilo 80 % obyvatel odkázaných na pomoc. https://hrw.org/report/2021/04/27/threshold-crossed/israeli-authorities-and-crimes-apartheid-and-persecution.

Ať už záměrným srovnáním se zemí, poškozením v důsledku válečných akcí nebo nemožností zavlažovat či obdělávat půdu, zemědělská půda v celé severní Gaze - která zahrnovala i plodiny jako rajčata, zelí a jahody - se od začátku pozemní invaze drasticky zmenšila.

Světoví politikové by měli vyzvat Izrael k ochraně civilistů. Měli by urychleně jednat, aby zabránili potravinové nejistotě, ztrátě živobytí a hladovění palestinských mužů, žen a dětí v Gaze.

1
Vytisknout
2803

Diskuse

Obsah vydání | 7. 12. 2023