EU zečtyřnásobí náklady na výcvik ukrajinských vojáků

6. 12. 2023

čas čtení 1 minuta
Evropská unie nemůže rychle zajistit výrobu potřebného počtu zbraní pro Ukrajinu, ale je připravena zintenzivnit výcvik vojáků. Brusel na to navíc vyčlenil 194 milionů eur.

EU jako celek je největším organizátorem vojenských výcvikových kurzů, vycvičeno je již 34 000 Ukrajinců, ačkoli původně EU a Norsko plánovaly hostit 15 000 vojáků.

Na tyto účely bylo z Evropského mírového nástroje vyčleněno 61 milionů eur. Nyní se země EU rozhodly tuto částku zvýšit na 255 milionů eur, uvedla Evropská komise. A počet vycvičených by měl v blízké budoucnosti vzrůst na 40 000.

Ukrajina se potýká s nedostatkem personálu a vybavení. To vede k prodlužování války, což nahrává Vladimiru Putinovi, říkají vojenští experti.

Ozbrojené síly Ukrajiny mají problémy s personálním obsazením armády. Mnozí z těch, kteří šli na frontu jako dobrovolníci nebo byli mobilizováni po ruské invazi, byli zabiti nebo zraněni. V současné době je počet jednotek v první linii o 20-40 % nižší, než je nutné, a rotace je obtížná. Jednotky jsou doplňovány především branci, kteří prošli rychlým výcvikem. Ozbrojené síly Ukrajiny potřebují "vybudovat zálohy", ale "naše schopnost cvičit je na našem území je omezená", připustil nedávno vrchní velitel ozbrojených sil Ukrajiny Valerij Zalužnyj.

USA vycvičily na svých evropských základnách 18 000 vojáků a Velká Británie zvýšila připravenost 30 000 vojáků. Od začátku války do konce letošního roku má být na výcvikových základnách v Evropě vycvičeno celkem asi 84 000 lidí.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
1957

Diskuse

Obsah vydání | 7. 12. 2023