Nepál vyzval Rusko, aby přestalo verbovat jeho občany

6. 12. 2023

čas čtení 2 minuty
Nepálská vláda požádala Moskvu, aby neverbovala její občany do ruské armády. Úřady země uvedly, že šest jejích občanů, kteří sloužili v ruské armádě, bylo zabito.

"Nepálská vláda požádala ruskou vládu, aby okamžitě vrátila těla obětí a zaplatila odškodnění jejich rodinám," uvedlo ministerstvo zahraničí v prohlášení.

V prohlášení se také uvádí, že nepálské úřady vyvíjejí diplomatické úsilí o propuštění jednoho nepálského občana, který sloužil v ruské armádě a byl zajat ukrajinskou armádou. Vláda země vyzvala své občany, aby se nepřipojovali k armádám států zapojených do ozbrojených konfliktů.

Ruské velvyslanectví v Káthmándú se k prohlášení zatím nevyjádřilo. Diplomatická mise Nepálu v Moskvě oznámila, že až 200 Nepálců podepsalo smlouvu s ruskou armádou. Podle nepálských úřadů jsou miliony jeho občanů v zahraničí zaměstnány v civilních pracích, zejména na stavbách a v průmyslu v Jižní Koreji, Malajsii a na Blízkém východě.

V roce 2022 ruský prezident Vladimir Putin dekretem umožnil cizincům, kteří se přihlásí ke službě v ruské armádě, urychlené získání občanství. Na konci června se v Arménii a Kazachstánu objevila online oznámení s nabídkou vstupu do smluvní služby v ruské armádě. Dobrovolníkům byla přislíbena jednorázová platba 495 000 rublů a plat 190 000 rublů.

V září kubánské úřady hovořily o "schématu obchodování s lidmi", jehož prostřednictvím jsou Kubánci rekrutováni k účasti ve válce s Ukrajinou na straně Ruska. Občanům Kuby je nabídnuto, aby uzavřeli roční smlouvu s ruskou armádou a je jim slíben plat 204 000 rublů - a také ruský pas pro samotného vojáka z povolání a jeho rodinu za šest měsíců.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
1823

Diskuse

Obsah vydání | 7. 12. 2023