"60 % ruských rodin s dětmi si nemůže dovolit koupit ledničku, televizi a pračku"

6. 12. 2023

čas čtení 1 minuta
Ruská vláda vynaložila spoustu peněz na zlepšení situace v Ruské federaci. Pro Rusy, kteří se rozhodli mít děti, ale toto úsilí bylo nedostatečné k tomu, aby většina z nich neupadla do chudoby, říká Guzel Ulumbeková, ředitelka Vyšší školy zdravotnické administrativy.

Aby se změnila demografická situace, musí vláda nejen utrácet více za zdravotní péči, aby se snížila úmrtnost, ale také podpořit ekonomický růst, který se dostane k populaci. V současné době se to neděje; a tak Rusové nemají děti.

Je všeobecně známo, že 60 % ruských rodin s dětmi si nemůže dovolit ledničky, televize nebo šicí stroje. A tak vědí, že pokud se rozhodnou mít byť jen jedno dítě, neřkuli dva nebo více, a to i při současné úrovni státní podpory, pravděpodobně jejich rodiny upadnou do chudoby.

Vláda by měla začít tím, že téměř zdvojnásobí výdaje na podporu rodin z 1,7 % HDP na 3 %, místo aby se snižovaly, a také podniknout kroky k posílení ekonomiky jako celku.

Zákaz potratů bude kontraproduktivní, říká Ulumbeková. Takový zákaz může ukončit bezpečné potraty, ale ženy budou i nadále podstupovat potraty nelegálně. A jejich volba znamená, že mnohé z nich se stanou invalidními nebo zemřou, a tak nebudou nikdy moci porodit, což bude ještě více tlačit porodnost dolů.

Expertka říká, že má pocit, že poslanci se vůbec neptají odborníků a nepřemýšlejí o osudu lidí. Jednoduše chtějí upoutat pozornost bez ohledu na náklady. Existují sice výjimky, ale ty jsou v menšině.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
1886

Diskuse

Obsah vydání | 7. 12. 2023