21664

Pokud žijete v západní zemi, vaše vláda tohle téměř jistě podporuje

7. 12. 2023

čas čtení 4 minuty

Zuří boje, izraelské jednotky pronikají dál to jižní Gazy a kobercově bombardují celé čtvrtě

Pokud jste Američan, tak tohle financujete. Pokud žijete v západní zemi, vaše vláda tohle téměř jistě podporuje:

Měly sny. Měly budoucnost. Izrael je zabil.

Izrael ve čtvrtek večer shazoval intenzivně bomby s bílým fosforem na několik vesnic v jižním Libanonu. Záměrně vypaloval farmy a zelená pole.



 21645

Kolik zavražděných Palestinců by otřáslo dosud neotřesitelnou podporou spousty Čechů vůči Izraeli?

7. 12. 2023 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Web Irozhlas.cz zveřejnil šokující rozhovor Radiožurnálu s "analytikem" z Univerzity obrany Tomášem Řepou s názvem Na jednoho zabitého člena Hamásu dva mrtví civilisté. „To není strašlivá statistika,“ říká "analytik".

(Pozn. red. Ten údaj je samozřejmě nesprávný. 16 000 lidí bylo usmrceno, z toho 12 000 žen a dětí. 43 000 lidí bylo zraněno. Každý čtyřicátý Gazan byl od 7. října buď usmrcen, nebo zraněn. Mnoho nevyhrabaných obětí dále zůstává pod troskami, celkový počet obětí je zřejmě daleko vyšší. Český rozhlas je těmi dezinformacemi spolupachatelem izraelského vraždění.) 

Tento děsivý článek je jedním z mnoha apologetických textů popisujících dění v Izraeli a Palestině výlučně perverzní optikou izraelských propagandistů. Tuzemská mediální scéna – což samozřejmě platí i pro Českou televizi a Český rozhlas – si jako obvykle notuje, přijde-li na přetřes izraelské genocidní řádění v Gaze v reakci na útoky Hamásu ze 7. října.

Každý čtyřicátý Palestinec v Gaze byl Izraelem od 7. října 2023 buď zraněn nebo zabit

7. 12. 2023

čas čtení 3 minuty

Reportér, Channel 4 News, středa 6. 12. 2023, 19 hodin: Izraelská ofenzíva, natočená ze všech úhlů a ukazující všechny formy pěchoty. Rozšiřující se pozemní boje, které  jsou nyní ve třetí fázi, Izrael tvrdí, že jeho armáda čelí dosud nejprudším bojům. 


Je však těžké si představit, jak by tato válka mohla být ještě ničivější. Protože vojenští analytici říkají, že izraelské bombardování severní části Gazy zaznamenalo v tak krátké době takovou míru destrukce, která nemá v dějinách válek obdoby. Obzor na severu je nyní tvořen vrstvami trosek a tento jev se nyní začíná objevovat i v centru a na jihu.



Obscénní čeští politikové proměňují Českou republiku v globálního páriu

7. 12. 2023

čas čtení 1 minuta

Bude to mít zřejmě i záporné ekonomické dopady.

Pekarová-Adamová v době, kdy Izrael masově vyvražďuje civilisty v Gaze, především ženy a děti, se vychloubá tím, že Česká republika bude ve spolupráci s Izraelem vyrábět zbraně:


Mezitím v CIVILIZOVANÉM SVĚTĚ se konají rozsáhlé protesty proti dodávání zbraní Izraeli:

IVíce než risíc zaměstanců zablokovalo čtyři zbrojovky v Británii, které poskytují  součástky pro zbraně, které Izrael používá při bombardování Gazty. Tato blokáda je koordinována s obdnobnými akcemi ve Francii, v Dánsku a  v Holandsku

 Blokáda před zbrojovkou BAE systems v Glasgow. Zaměstnanci byli posláni domů



 21652

Válka mezi Izraelem a Hamásem: Generální tajemník OSN: Systém pomoci v Gaze je vystaven vážnému riziku zhroucení

7. 12. 2023

čas čtení 11 minut


Gaza čelí "vážnému riziku zhroucení humanitárního systému", říká generální tajemník OSN


Podle generálního tajemníka OSN hrozí v Gaze "vážné riziko zhroucení humanitárního systému". António Guterres se odvolává na zřídka používaný článek, aby prosadil příměří. Ve svém dopise Radě uvedl, že humanitárnímu systému v Gaze hrozí zhroucení po dvou měsících války, která způsobila "strašlivé lidské utrpení".

Guterres se odvolal na článek 99 Charty OSN, který říká, že generální tajemník může informovat radu o záležitostech, které podle jeho názoru ohrožují mezinárodní mír. Očekává se, že před radou vystoupí a bude naléhat na příměří.

Na tento krok však reagoval izraelský velvyslanec v OSN Gilad Erdan, podle něhož se generální tajemník odvolává na článek 99, aby vyvinul nátlak na Izrael, a obvinil šéfa OSN z "nového morálního dna" a "zaujatosti vůči Izraeli".


    Šéf zahraniční politiky EU Josep Borrell podpořil generálního tajemníka OSN v jeho rozhodnutí odvolat se na článek 99 Charty OSN. Borrell uvedl, že "RB OSN musí okamžitě jednat, aby zabránila úplnému zhroucení humanitární situace v Gaze".

    Generální tajemník OSN António Guterres se odvolal na zřídka používanou klauzuli Charty OSN a varoval, že konflikt "může zhoršit stávající hrozby pro mezinárodní mír a bezpečnost". Guterres v dopise Radě bezpečnosti uvedl, že očekává, že "veřejný pořádek se brzy zcela zhroutí v důsledku zoufalých podmínek" v Gaze, protože území je pod neustálým bombardováním Izraelských obranných sil (IDF). V reakci na to izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan uvedl, že Guterres "dosáhl nového morálního dna", a znovu vyzval šéfa OSN k rezignaci.

- Propuštění zajatci řekli izraelským médiím, že měli strach z bezprostředních explozí z izraelského bombardování Israel hostages in Gaza:   https://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-67640750

31763

Human Rights Watch: Dopis z Prahy (o Gaze)

6. 12. 2023 / Andrew Stroehlein

čas čtení 10 minut

Sníh v Praze. Foto Andrew Stroehlein

(Vyšlo v každodenním lidskoprávním přehledu, který anglicky a francouzsky vydává jménem organizace Human Rights Watch její mediální ředitel  Andrew Stroehlein)

"Tohle prostě není naše válka," řekl mi onehdy ve vytopené  kavárně v zasněžené Praze jeden z předních českých komentátorů. Vysvětloval, že "pro většinu lidí u nás je to, co se děje v Gaze, stejné jako války kdekoli jinde, které jsou daleko: hrozné obrazy vyvolávají kroucení hlavou, ale nás se to příliš nedotýká - na rozdíl od války na Ukrajině, která je pro nás životně důležitá".

Krizi v Gaze se v českých médiích věnuje poměrně málo pozornosti ve srovnání s médii v některých částech Evropy na západ od České republiky. Ve dnech, kdy jsem byl v Praze, se o ní některé noviny ani nezmínily, a když už se dostala na titulní stranu jedněch velkých novin, byla to jen fotografie (propuštěných rukojmích) bez doprovodného článku.

Země jako Chorvatsko a Česká republika, kam jsem nedávno cestoval a mluvil s novináři, jsou součástí EU, a tak jsou ve velké části světa házeny do jednoho pytle se "Západem". Z hlediska zahraniční politiky se však mnozí z nich takto vůbec neidentifikují a zvláštní historie těchto zemí jim dala jiný pohled než mnoha jejich partnerům v EU.

 21661

Hamás a Izrael se vzájemně přiživují na své krutosti

7. 12. 2023 / Fabiano Golgo

čas čtení 18 minut

 
Útoky Hamásu na Izrael byly vypočítavou chybou, která zároveň snížila podporu pro palestinskou kauzu kvůli "personalizaci" hrůz, které jeho členové spáchali během říjnové invaze. Přestože Izrael zabíjí děti, ženy, staré lidi - tedy nebojovníky - mnohonásobně více než Palestinci, činy Hamásu jsou vnímány  v takových podrobnostech, které rozhodně pošramotil mysl a emoce těch, kdo je viděli, zatímco zabíjení, které provádějí jednotky Benjamina Netanjahua k nám přichází do České republiky  jen jako čísla (kromě mnohem menšího  publika, kteráékonzumuje média jako Britské listy, kde drastické  záběry z poražené strany ukazují v osobnější rovině skutečnou hrůzu odehrávající se v Gaze). 


Rozhovor Britských listů 637. Česká republika brutálně zkresluje lidskoprávní situaci v Gaze

1. 12. 2023

čas čtení 18 minut


Jan Čulík hovoří s Andrewem Stroehleinem, mediálním ředitelem lidskoprávní organizace Human Rights Watch, který v těchto dnech hovořil v Praze s řadou českých novinářů a snažil se je přesvědčit, aby o situace v Gaze psali objektivně. Válečné zločiny je totiž nutno potrestat, ať je páchá Hamás nebo Izrael. Politická loajalita založená na historických aspektech s tím nemůže mít nic společného.

Přepis rozhovoru v češtině:

Britské listy Interview 637. Czech Republic brutally distorts the human rights situation in Gaza

1. 12. 2023

čas čtení 17 minut



Jan Čulík talks to Andrew Stroehlein, media director of Human Rights Watch. Andrew Stroehlein visited Prague recently and tried to persuade a number of Czech journalists to publish objective information about the situation in Gaza. War crimes must be punished, whether they have been committed by Hamas or by Israel. Political loyalty, based on historical aspects of the Czech Republic's relationship with Israel cannot interfere in this.

The interview is conducted in English.

Here is a full transcript:

 21663

Nefunkční izraelské příkazy k evakuaci v Gaze

7. 12. 2023 / Andrew Stroehlein

čas čtení 2 minuty



Izraelská armáda pokračuje v bombardování Gazy a vydává varování, aby se obyvatelé jižní části Gazy evakuovali. Prostřednictvím sociálních sítí a dalších prostředků rozeslala QR kódy: stačí prý kliknout na telefon a stáhnout si mapu, abyste věděli, kam se máte vydat, abyste byli v bezpečí, píše Andrew Stroehlein ve svém oficiálním denním přehledu publikovaném organizací Human Rights Watch.

Ti, kdo si myslí, že to zní rozumně - moderní způsob ochrany civilistů ve válce -, ignorují realitu přinejmenším ve třech rovinách.

 21646

Hospodaření OSBL za listopad 2023

6. 12. 2023

čas čtení 2 minuty


Vážení čtenáři,

ačkoliv pro vydávání Britských listů potřebujeme trvalou finanční podporu pro minimální plat našich redaktorů a pro účet za elektřinu pro provoz našeho serveru ve výši měsíčně přibližně 70 000 Kč, v listopadu 2023 čtenáři přispěli pouze částkou 47 932,72 Kč (v říjnu to bylo 54 813,93 Kč, v září 60 007,35 Kč). 

Výdaje byly 47 920,89 Kč. Nemohli jsme  našim redaktorům zaplatit řádný honorář. Zůstatek 30. 11. 2023 byl  214.88 Kč.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

2596

Železniční most, Hlavák a pražské rekonstrukce

7. 12. 2023 / Matěj Metelec

čas čtení 3 minuty

Přes výtoňský železniční most bude jezdit výrazně méně vlaků – je totiž prý ve velmi špatném technickém stavu. Lze dodat, že to je u mostů přes Vltavu v podstatě normální. Pokud už nejsou vyloženě v havarijním stavu, a nemusí je podpírat pomocné pilíře, potřebovaly by důkladnou rekonstrukci. Špatný stav mostů občas proběhne médii, Pražané se vyděsí, jak je možné, že město nechalo situaci dospět tak daleko – a pak se na vše zapomene, dokud se nemusí nějaký most pro pěší, automobilovou nebo vlakovou dopravu uzavřít. Na chátrání jsme zvyklí.

 21015

Biden nyní lituje své podpory Netanjahuovi - musí jednat, než bude pozdě

6. 12. 2023

čas čtení 5 minut

Útok na Gazu není škodlivý jen pro zájmy USA a Západu, ale hrozí další destabilizace celého Blízkého východu


Joe Biden má problém s Benjaminem Netanjahuem - a to, jak se s ním vypořádá, je s každým dalším brutálním a krvavým dnem naléhavější. Na odpovědi na tuto otázku závisí tisíce palestinských životů. Stejně tak naděje na zastavení této nesmírně ničivé války, která se rozšíří i mimo Gazu, a na pokrok směrem k trvalému míru, píše Simon Tisdall.


 21645

Země podporující Izrael zbraněmi mají "trvalou skvrnu na své pověsti", varuje Norská rada pro uprchlíky

6. 12. 2023

čas čtení 22 minut

Při útoku na město Deir al-Balah v centru Gazy zahynuly desítky lidí

Podle ředitele místní nemocnice a reportéra agentury AP zahynuly při izraelském útoku na domy ukrývající vysídlené osoby ve městě Deir al-Balah v centrální části Gazy desítky Palestinců.

"Za poslední hodinu jsme přijali 45 obětí izraelského bombardování domů tří rodin v Deir al-Balah," řekl v úterý agentuře Reuters doktor Eyad Al-Jabri, vedoucí nemocnice Shuhada Al-Aqsa v Deir al-Balah.

Reportér agentury AP v nemocnici napočítal nejméně 34 mrtvých včetně nejméně šesti dětí.

Záběry z místa činu ukazovaly ženy křičící z horního patra domu roztříštěného na betonovou skořápku. V troskách pod nimi muži vytahovali zpod desky vedle hořícího auta bezvládné tělo dítěte. V nedaleké nemocnici se zdravotníci snažili oživit malého chlapce a dívku, zakrvácené a bezvládné na nosítkách.

- Rostoucí počet amerických univerzitních odborníků na Blízký východ se po 7. říjnu autocenzuruje, píše Haaretz. 81 procent amerických akademiků uvedlo, že potlačuje svou kritiku Izraele, 11 procent uvedlo, že potlačuje svou kritiku Palestinců.

- Vydělal Hamás na burzách investičními rozhodnutími proti izraelským akciím, protože věděl o plánovaném útoku ze 7. října, miliardy dolarů? ptá se Haaretz. Došlo k podivným pohybům akcií.

- Na jihu země podle svědků izraelský úder zasáhl školu v Chán Júnisu, kde se v úterý ukrývaly stovky vysídlených lidí, uvedla agentura Reuters. Napsala:

    Zranění zahltili nedalekou Násirovu nemocnici, kde zranění muži a děti leželi na zakrvácené podlaze uprostřed změti infuzních hadiček. V márnici se jedna žena přehoupla přes nosítka, na nichž mezi nejméně devíti těly ležel její mrtvý manžel a dítě.

    "To, co se tu děje, je nepředstavitelné," řekl Hamza al-Bursh, který bydlí nedaleko školy. "Útočí bez rozdílu."

 21611

Izraelské užívání nepřiměřené síly je dlouhodobě zavedenou taktikou - s jasným cílem

6. 12. 2023

čas čtení 6 minut


Tato strategie jde mnohem dál než jen k porážce protivníka: jejím cílem je zničit klíčovou infrastrukturu a ekonomiku, což si vyžádá mnoho civilních obětí

Jak pochopit samotnou intenzitu izraelské války v Gaze? Jedním z možných vysvětlení je, že je výsledkem trvalého šoku z masakru ze 7. října v kombinaci s krajně pravicovou vládou, jejíž součástí jsou extrémní elementy. To však ignoruje další prvek: specifický izraelský přístup k válce známý jako doktrína Dahíja. Je to také jeden z důvodů, proč "pauza" nikdy neměla trvat příliš dlouho, píše Paul Rogers.

26028

Bezradnost vlády a schopnosti marketingového týmu pana premiéra

7. 12. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Tak se píše na Seznamu, že ani Vánoce obchodu nepomohly. Lidé neutrácejí ani o Vánocích. Česká bilance v maloobchodu je nejhorší v Unii. S čímpak by to asi mohlo souviset? Třeba s historicky ojedinělou hloubkou poklesu reálných mezd? V době, kdy stát podle ministra financí vybral o 40 miliard na firemních daních více, než se čekalo!

 18993

Británie: Konzervativní vláda v chaosu poté, co vztekle rezignoval na svou funkci Sunakův spojenec, ministr pro imigraci

7. 12. 2023

čas čtení 4 minuty

Sunakova konzervativní vláda, která je v Británii vysoce nepopulární, se chce před blížícími volbami "zachraňovat" různým populistickými opatřeními. Jedním z nich je snaha zabránit žadatelům o azyl, kteří připlouvají na malých člunech přes kanál La Manche do Británie, zůstat v zemi. Sunakova vláda se už delší dobu neúspěšně pokouší zajistit, aby bylo možno příchozí  žadatele o azyl deportovat do Rwandy. Před čtrnácti dny to znovu zakázal britský Nejvyšší soud s tím, že Rwanda není bezpečnou zemí. Sunak na to reagoval přípravou "nouzového zákona", který bude tvrdit, že Rwanda bezpečnou zemí je. Jak uvedl jeden vysoký britský soudce, Sunak si chce nechat v parlamentě schválit "zákon", který bude tvrdit, že "černá je bílá".

V porovnání se zeměmi, jako je Francie či Německo, přichází do Británie jen minimum žadatelů o azyl.

 21662

Jedině Lula může zabránit Venezuele v invazi do Guyany

7. 12. 2023 / Fabiano Golgo

čas čtení 5 minut

Jak informovaly Britské listy (https://blisty.cz/art/116470-brazilie-posiluje-vojenskou-pritomnost-na-hranicich-s-venezuelou-a-guyanou.html), brazilská armáda vyslala posily do regionu, který je považován za klíčový pro případ, že by se Venezuela rozhodla napadnout Guyanu a obsadit region Essequiba, který Nicolás Maduro a většina Venezuelanů včetně opozice považuje za ukradenou část své země. Ve skutečnosti může Madurovi v invazi do regionu zabránit pouze brazilský prezident Luiz Inácio da Silva, známý jako Lula.

 18993

Britská vláda radí obyvatelstvu, aby si udělalo železné zásoby nejdůležitějších věcí pro případ krize

7. 12. 2023

čas čtení 1 minuta

Náměstek britského premiéra Oliver Dowden tento týden doporučil lidem, aby se zásobili určitými životně důležitými věcmi - ale někteří lidé to dělají už léta.
 

Kathryn je pevně přesvědčena o přísloví z 19. století, že od anarchie nás vždy dělí jen devět jídel. Umění vytvářet zásoby se naučila od svých rodičů a prarodičů z válečných dob a její první minizásoby byly přípravou na Y2K, píše list Guardian.

"Byly to hlavně svíčky a sušenky, protože jsem to nebrala moc vážně," řekla. "Ale znamenalo to, že už jsem byla v polovině cesty, když jsem si uvědomila, že potřebuji pořádnou, opravdovou zásobu na brexit, která se pak změnila v zásobu na covid, z níž se stala zásoba na životní náklady, pak zásoba "Dojde nám elektřina?", když začala válka na Ukrajině, a nyní je to obecná, všezahrnující zásoba na každý den / 3. světovou válku."

 20997

Problémem nejsou (jen) dezinformace

7. 12. 2023 / David Marenčák

čas čtení 2 minuty

Problém lidstva s informacemi je dvojí. Jednak asi věčný problém je ten, že vždy budeme vědět méně než nevědět. 

Druhý, dnes zdá se akutnější a palčivější než lecjaké jiné, je ten, že příliš toho, co víme, jsou jalové banality, nesmysly, lži, dezinterpretace, omyly, bludy a propaganda.  

Mnoho lidí dělá tu chybu, že když se setká s novou informací, nekriticky přijme to první, vnoří to jako součást do svého ega a s odpovídající urputností a agresivitou to následně obhajují, třeba že jim ona mylná informace osobně škodí.

 17761

Lithium! Cena spadla na pětinu!

7. 12. 2023 / Jiří Hlavenka

čas čtení 4 minuty

Chce to trochu kontextu. Tato sloučenina (nikoli samotné lithium) je základní složkou pro výrobu baterií, proto je jeho cena takto důležitá a sledovaná. Historicky vývoj cen nezná jen pokles, spíš rapidní nárůst a pak tento sešup (viz druhý obrázek), nicméně dnes se v absolutních cenách už docela přibližujeme historickému minimu a prognózy tvrdí, že nás čeká další pokles o cca 30%. Se započtením inflace už jsme na historickém dně už teď.

 21612

Podle nejvyššího představitele OSN blokují humanitární pomoc "apokalyptické" podmínky na jihu Gazy

6. 12. 2023

čas čtení 6 minut

"Je to nyní apokalyptická situace, protože jde o zbytky národa, který je zahnán do kapsy na jihu."

"Někteří rodiče v Gaze píší svým dětem na nohy jména, aby je bylo možné identifikovat, pokud budou ony nebo jejich rodiny zabity."

Martin Griffiths říká, že pokračující ofenziva ukončila jakoukoli možnost smysluplných humanitárních operací.

Nejvyšší představitel OSN pro pomoc uvedl, že izraelská vojenská kampaň na jihu Gazy je stejně ničivá jako na severu, vytváří "apokalyptické" podmínky a ukončuje jakoukoli možnost smysluplných humanitárních operací.

Martin Griffiths, koordinátor OSN pro nouzovou pomoc, uvedl, že mluví jménem celého mezinárodního humanitárního společenství, když říká, že pokračující ofenzíva připravila humanitární pracovníky o jakékoli významné prostředky pomoci 2,3 milionu obyvatel Gazy, kromě výzvy k okamžitému ukončení bojů.


 21644

V Betlémě leží letos Ježíšek mezi troskami

6. 12. 2023

čas čtení 1 minuta


Luteránský pastor: Oslavy jsou letos zrušeny, protože není možné slavit Vánoce, když náš lid a my procházíme genocidou. Obvykle je tu Ježíšek v jesličkách, obklopený pastýři, obklopený Svatou rodinou, Josefem a Marií, a spoustou mužů, kteří přišli. On je tady. Chtěli jsme to říct tak, jako by Ježíše hledali uprostřed trosek. Chtěli jsme světu vyslat poselství. Poselství, že zatímco celý svět slaví Vánoce slavnostním způsobem, tady v Betlémě, v místě Ježíšova narození, odkud Vánoce pocházejí, takhle vypadají Vánoce. Vánoce jsou solidaritou Boha s těmi, kdo jsou utlačováni, s těmi, kdo trpí. A má-li se Ježíš letos znovu narodit, narodí se v Gaze pod sutinami solidárně s lidmi u nás. Naše naděje spočívá v naší víře. Naše naděje je v naší odolnosti. A tak zatímco vánoční oslavy jsou zrušeny, vánoční modlitby zrušeny nejsou. A možná, že když se podíváme na obraz Ježíše pod sutinami, uvidíme světlo naděje a života vycházejícího ze zkázy. Světlo vycházející ze smrti.

V Izraeli byly zveřejněny děsivé informace o sexuálním násilí a mrzačení žen během útoků Hamásu 7. října

6. 12. 2023

čas čtení 12 minut

 
VAROVÁNÍ: TEXT OBSAHUJE EXTRÉMNĚ NÁZORNÉ POPISY SEXUÁLNÍHO NÁSILÍ A ZNÁSILNĚNÍ.


(Toto je materiál BBC, která upozorňuje, že některá tato svědectví jsou možná nespolehlivá.)

Několik lidí, kteří se podíleli na sběru a identifikaci těl zabitých při útoku, svědčilo, že viděli četné známky sexuálního násilí, včetně zlomených pánví, modřin, řezných ran a slz, a že oběti byly od dětí a dospívajících až po důchodkyně.

Videozáznam očitého svědka z hudebního festivalu Nova, který izraelská policie ukázala novinářům, podrobně popisuje hromadné znásilnění, zohavení a popravu jedné z obětí.

Videozáznamy nahých a zkrvavených žen, které Hamás natočil v den útoku, a fotografie těl pořízené na místech po útoku naznačují, že útočníci se na ženy sexuálně zaměřili.

Předpokládá se, že jen málo obětí přežilo, aby mohly vyprávět své vlastní příběhy.

Izraelská armáda v úterý: Dosud nejprudší boje

6. 12. 2023

čas čtení 8 minut

Pacienti, zranění leteckými údery,přicházejí do nemocnic nekončícím proudem. V nemocnicích v Chán Junisu došla lůžka už před mnoha dny. Teď už jim dochází i místo na podlaze - a boje na jihu Gazy teprve ještě zintenzivní.



Reportér, Channel 4 News, úterý 5. prosince 2023, 19 hodin: Vstupte do staré nemocnice Nassir v Chán Junisu a uvidíte krveprolití a chaos, který v Gaze panuje. Jedná se o následky izraelského útoku na školu v Chán Júnisu, kde se ukrývaly desítky lidí. Na poslední rozloučení nezbývají slova. Na zakrvácené podlaze leží mlčky dvě zraněné děti a další chlapec nekontrolovatelně vzlyká. Izraelci na nás stříleli z minometů, říká. Měli jsme strach a nemohli jsme spát. V noci jsme se modlili.


Nikde není místo beze strachu, ale jak útok na Chán Júnis sílí, mnozí z města utíkají. Izrael nařídil statisícům Gazanů, aby opustili své domovy na severu a přišli sem, ale domnívá se, že vedení Hamásu je i v Chán Junisu. Nyní je mnoho čtvrtí vyzváno k evakuaci, protože vojáci postupují.

 16525

Země je na pokraji pěti katastrofických klimatických zlomů, varují vědci

6. 12. 2023

čas čtení 5 minut

 
 
Lidstvo čelí "ničivým dominovým efektům" včetně masového vysídlení a finančního zruinování v důsledku oteplování planety.
 
Vědci varovali, že se blíží řada nejvážnějších hrozeb pro lidstvo. Znečištění uhlíkem ohřívá planetu na stále nebezpečnější úroveň.

Podle zprávy Global Tipping Points již hrozí překročení pěti důležitých přírodních limitů a dalších tří může být dosaženo v roce 2030, pokud se svět oteplí o 1,5 °C nad předindustriální teplotu.

Spuštění těchto planetárních posunů nezpůsobí, že se teploty v příštích staletích vymknou kontrole, ale rozpoutá nebezpečné a rozsáhlé škody na lidech a přírodě, které nelze vrátit zpět.

 21624

Izrael: Hamás 7 října 2023 vraždil, avšak četná zvěrstva, všeobecně popisovaná a šířená, se nestala

6. 12. 2023

čas čtení 14 minut

Izraelský list Haaretz vydal pečlivou a rozsáhlou analýzu vraždění, které páchal Hamás dne 7. října 2023. Dospívá k závěru, že zabíjení bylo samo o sobě dostatečně hrozné, avšak četná děsivá zvěrstva, o nichž se všeobecně rozšířily "informace", se nestala.

Pozor, článek obsahuje četné znepokojující podrobnosti. 


Hamás se dopustil zdokumentovaných zvěrstev. Ale několik falešných příběhů poskytuje argumentaci popíračům těchto zvěrstev

Rozsáhlé důkazy o zločinech proti lidskosti spáchaných teroristy Hamásu 7. října by neměly být kontaminovány neověřenými historkami, které šíří izraelské pátrací a záchranné skupiny, armádní důstojníci a dokonce i Sara Netanjahuová


Varování: Tento článek obsahuje údaje, které mohou být pro některé čtenáře znepokojivé.

 21629

Putinův hlavní ideolog předpovídá zánik Ukrajiny v příštím roce

6. 12. 2023

čas čtení 1 minuta

Vladislav Surkov, často označovaný za Putinova hlavního ideologa, říká že příští rok přinese konec toho, co nazývá "falešným ukrajinským státem". Podle Surkova jde o výsledek "fundamentálně primitivní" povahy ukrajinského myšlení a zásadního posunu v přístupu Moskvy k problémům se sousedy.

 21621

Morálně selháváme jako mezinárodní společenství. (Děsí nás tupost a nelidskost tolika Čechů)

5. 12. 2023

čas čtení 2 minuty

Sayeeda Warsi, britská konzervativní poslankyně Horní sněmovny:

Morálně selháváme jako celé mezinárodní společenství. Toto je skvrna na našem sdíleném lidství. Naši spolubližní uzavřeni do ohrady, masakrováni, zatímco celý svět se dívá na to, jak jsou děti a nevinní civilistí zabíjeni, zohavováni, vyhladověni...


Mirjana Spoljaric, prezidentka Mezinárodního Červeného kříže: Právě jsem navštívila evropskou nemocnici v Gaze a věci, které jsem tam viděla, je mimo cokoliv, co by někdo měl mít povinnost popisovat.  T

o, co mě postihlo nejvíc, byly děti. S krutými zraněními a zároveň tím, že přišly o rodiče a nikdo se o ně nestará.  

Zde čelíme situaci, kterou nevyřeší vyslání dalších kamionů. Musíme poskytnout ochranu civilistům v Gaze. Ženám a dětem, starým lidem, které jsem dnes viděla a nemají kam jít. Většina lidí, se kterými jsem se dnes setkala, byla několikrát vysídlena. 

Setkala jsem se s lidmi, kteří přišli o končetiny, protože se mezi jednotlivými ošetřeními museli  evakuovat a přišli o ruku nebo o nohu,  protože je nemohli ošetřit v nemocnici, kam nejprve dorazili. 

Dnes mi bylo řečeno, že sever ztratil veškerou chirurgickou kapacitu. Na to musíme najít řešení. Nemůžeme se odvrátit od toho, co je evidentně morálním selháním tváří v tvář mezinárodnímu společenství. 

Vyzývám všechny strany a každého, kdo má vliv, aby zmírnil napětí a našel jiné než  vojenské řešení toho, co je nesmírným utrpením lidí na obou stranách. Musíme chránit práva lidí, musíme chránit práva civilistů, musíme chránit práva zadržovaných, musíme chránit práva rukojmích. 

Mezinárodní Červený kříž udělá všechno, co je v jeho silách, aby pomohl zmírnit a snížit utrpení. Ale sami to nezvládneme. A nejde jen o humanitární řešení této situace. Musí existovat politické řešení.

 21359

Seznam.cz opět cenzuruje Britské listy

5. 12. 2023

čas čtení 2 minuty

Dokazuje to úroveň českých médií. Na Seznamu nesmíte zveřejnit informaci, že čeští politikové jeli vyjádřit solidaritu Netanjahuovým politikům, hromadně zabíjejícím tisíce dětí, upozornil nás jeden čtenář. Je to fakt, na který znepokojeně poukazuje celý svět - kromě České republiky. Tam veřejnost udržují manipulativní média jako Seznam.cz v blahé nevědomosti. 


Důvody závadnosti příspěvku:

V souladu se Smluvními podmínkami byl váš příspěvek smazán, neboť narušuje chod diskuze z jednoho či více následujících důvodů:

  • Odkazujete na stránky porušující českou legislativu a weby, které jsou vedeny například na seznamu NFNZ či iniciativ Nelež a Konspiratori.sk, či kopírujete texty z těchto stránek.
  • Soustavně šíříte konspirační teorie a narativy.
  • Opakovaně vkládáte identický příspěvek.
  • Příspěvek je celý napsaný velkými písmeny či obsahuje nadměrné množství znaků, jako jsou emotikony nebo interpunkční znaménka.
  • Příspěvek nekomentuje námi publikovaný text, ale témata, která s jeho obsahem nesouvisí, záměrně odvádí pozornost od podstaty věci.
  • Příspěvek se vyjadřuje k administraci diskuzí, nikoli k tématu diskuze.
  • Opakovaně se snažíte provokovat ostatní účastníky diskuze.
  • Zneužíváte diskuzi k šíření reklamy.

Při opakovaném porušování Smluvních podmínek vám může být udělen dočasný nebo trvalý ban.

Případná blokace se týká všech služeb, které využívají službu Seznam Diskuze. Jde například o tyto služby: Novinky.cz, SeznamZpravy.cz, Sport.cz, Stream.cz, ProŽeny.cz a Garáž.cz.

S pozdravem
Tým služby Seznam Diskuze

 21643

Rozpadávající se britské středisko pro zpracování jaderného materiálu ohrožuje Evropu

6. 12. 2023

čas čtení 6 minut


Obavy o bezpečnost v nejnebezpečnějším evropském jaderném provozu vyvolaly diplomatické napětí s USA, Norskem a Irskem


V nejnebezpečnějším evropském jaderném zařízení Sellafield v anglickém okrsku Cumbria na severozápadě země se zhoršuje únik z obrovského sila radioaktivního odpadu, který by mohl představovat riziko pro veřejnost.

Obavy o bezpečnost v rozpadající se budově a praskliny v zásobníku toxického kalu známého jako B30 vyvolaly diplomatické napětí se zeměmi včetně USA, Norska a Irska, které se obávají, že Sellafield problémy nezvládá.

 16578

Co je pro vás fašismus?

5. 12. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 4 minuty

Co je pro vás fašismus, zeptal se mne najednou klient při přebírání potravinové pomoci v kanceláři… Je to třeba i to, že si lidé k mojí osobě dovolí sprosté vtipy v tramvaji nebo na ulici, mohou za to moje chyby? Oněměl jsem…

Je třeba být velmi obezřetný k pojmu životní příběh, jenž je základem tradičních biografií, protože akceptovat tento pojem znamená přinejmenším předpokládat, že život takovým příběhem je, že je tvořen událostmi, jež je možno jako příběh chápat a jako příběh odvyprávět…Já tomu nevěřím.”

(Pierre Bourdieu)

Termíny slova fašismus a jeho významu všech akademických, politologických, společenských, psychologických věd a ty věčné hospodské debaty, jaký je rozdíl mezi nacismem, fašismem a komunismem, který vždy vede nakonec k současné bagatelizaci fašismu (kolikrát za život jsem jíz toto absolvoval) se najednou zhmotnil v konkrétní otázce, která byla položena naprosto přesně.

 20706

Jak ozdravný balíček uzdravuje aneb co by ti lidi ještě chtěli

5. 12. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

 

Jak znovu a znovu opakuje – naposledy v nedělních Otázkách V. Moravce – ministr práce a sociálních věcí Jurečka, potřebujeme více dětí. Pan ministr se, zřejmě právem, ve zmíněném pořadu pochválil, jak vláda pomáhá rodinám s 5 až 7 dětmi. Na tom stojí populační politika tohoto státu, jak se zdá. Naopak firemní školky jsou podle vládního tzv. ozdravného balíčku zaměstnanecký benefit, který je nutno zdanit.

 20706

My se tady komunikujeme

5. 12. 2023 / Petr Haraším

čas čtení 6 minut

Nešváři

Zase jeden nešvar se v neoliberální republice upřímných slibů narodil z vůle zvůle komentátorů a politiků. Jedná se o dojemnou snahu mazaně obhájit neobhajitelné. Snahu vysvětlit nevysvětlitelné. Snahu vypadat státnicky, přičemž v pozadí se chovat jako tradiční kmotří strejc bez přidané hodnoty, leč s poctivou tváří moudrého slušného vůdce odpovědně zodpovědné vedoucí strany koalice.

 20844

Zelenskyj zrušil svůj úterní rozhovor s americkými senátory

6. 12. 2023

čas čtení 1 minuta

 

Očekávalo se, že v úterý  ukrajinský prezident bude přes Zoom hovořit s americkými senátory, ale "na poslední chvíli se něco přihodilo"


Volodymyr Zelenskyj zrušil plánovaný úterní projev před americkými senátory, zatímco  Bidenova administrativa naléhá na Kongres, aby schválil miliardovou podporu Ukrajině.


Vůdce senátní většiny Chuck Schumer oznámil, že Zelenskyj se utajovaného brífinku nebude moci zúčastnit, protože "něco se na poslední chvíli stalo". Očekávalo se, že ukrajinský prezident bude se senátory hovořit přes Zoom v úterý odpoledne.

 21620

Greta Thunbergová a Fridays for Future Sweden: Nepřestaneme mluvit o utrpení v Gaze - bez lidských práv není spravedlnosti ani v oblasti klimatu.

5. 12. 2023

čas čtení 5 minut

 

Mladí klimatičtí aktivisté se "nezradikalizovali" - solidarita s marginalizovanými lidmi byla vždy jádrem našeho poselství

Více než 15 000 lidí, z toho nejméně 6 000 dětí. Tolik lidí zřejmě Izrael zabil v pásmu Gazy během několika týdnů - a tato čísla stále rostou. Izrael bombarduje základní sociální infrastrukturu a civilní cíle, jako jsou nemocnice, školy, kryty a uprchlické tábory. Izrael zavedl obléhání, které brání přístupu potravin, léků, vody a pohonných hmot k 2,3 milionu Palestinců uvězněných v okupovaném pásmu Gazy, což vedlo organizaci Oxfam k obvinění Izraele, že používá "hladomor jako válečnou zbraň".

Desítky odborníků OSN označily situaci za "připravovanou genocidu", stovky mezinárodních vědců varovaly před probíhající genocidou a významný izraelský odborník na genocidu Raz Segal ji označil za "učebnicový případ genocidy". Většina světa, zejména takzvaný globální sever, se však dívá jinam.

 20116

The Nation: Netanjahu se snaží získat svolení od Američanů vyhnat z Gazy většinu Palestinců

5. 12. 2023

čas čtení 6 minut


Bidenovo medvědí objetí Netanjahua je katastrofa, píše americký časopis The Nation.


Humanitární pauza mezi Izraelem a Hamásem, která byla vždy křehká, je nyní u konce. I během pauzy Izrael nadále zabíjel palestinské civilisty, i když v menším počtu než před zahájením výměny rukojmích s Hamásem.  Od obnovení bombardování bylo zabito více než 700 palestinských civilistů, čímž se počet obětí zvýšil na více než 15 000 - velkou většinu z nich tvořili civilisté.

Vysoký počet civilních obětí staví do popředí zásadní politický rozpor, který Bidenovu administrativu trápí od začátku konfliktu: jak sladit deklarovanou snahu minimalizovat počet civilních obětí s plnou podporou Izraele, k níž se americká administrativa zavázala v praxi.

 18993

Končící britská vláda zavádí drastická protiimigrační opatření, čímž zničí britské zdravotnictví a pečovatelství

5. 12. 2023

čas čtení 4 minuty

Britská vláda v pondělí oznámila šílený pokus omezit imigraci do Británie, přestože existuje obrovský nedostatek pracovníků ve zdravotnictví a v sociálních službách, jako je pečovatelství pro přestárlé lidi. Svými drastickými opatřeními vážně poškodí už tak kolabující britské zdravotnictví (osm milionů lidí čeká na vyšetření odborným lékařem) a pečovatelskou sociální službu, nemluvě o stagnující britské ekonomice. V pondělí bylo oznámeno, že  v důsledku brexitu Britové v průměru vydělávají o 10 000 liber ročně (cca 300 000 Kč ročně) méně než Francouzi či Němci.

Ministr vnitra  James Cleverly představil pětibodový plán,  podle něhož se minimální mzdový požadavek na vízum pro kvalifikované pracovníky zvýšil na 38 700 liber ročně (90 000 Kč měsíčně).

Znamená té, že pokud si Brit vezme za manžela či za manželku cizince či cizinku, nedostane povolení partnera přivézt to Británie, pokud nebude vydělávat 90 000 Kč.

Jan Čulík přijel se svou britskou manželkou do Británie z komunistického Československa v roce 1978. I když komunisté bránili volnému pohybu obyvatelstva, zakázat slučování rodin se - na rozdíl od dnešní britské vlády -  báli. Kdo uzavřel sňatek se západním cizincem, směl se vystěhovat kamkoli. Za tehdejší britské vlády žádné  finanční omezení bránící slučování rodin, v Británii neexistovalo.


 21617

Josh Paul v CNN: Americká vojenská podpora Izraeli je morální i strategická katastrofa

5. 12. 2023

čas čtení 17 minut

CNN: Josh Paul na protest proti posílání amerických zbraní Izraeli rezignoval na svou funkci na americkém ministerstvu zahraničí. "Kontaktovaly mě stovky kolegů, kteří podporují to, co jsem udělal," říká. "Zjišťují, že to, co se děje, je pro Spojené státy morální i strategickou katastrofou."


Christiane Amanpour, reportérka CNN: Zarazilo mě, co řekl americký ministr obrany, jde o velmi odvážné vojenské hodnocení, že takové množství civilních obětí povede nejen k této tragédii, které je svět svědkem, ale použil slov strategická  porážka. A tak mi řekněte, jak hodnotíte to, co řekl?

 21619

Prosím, podepište petici proti likvidaci katedry jazyků a kultur na Aberdeenské unverrzitě

5. 12. 2023

čas čtení 5 minut

Britské univerzity čas od času propadají hysterii, kdy likvidují důležité obory a profesory propouštějí na dlažbu. Tenure v Británii neexistuje, zrušila ji Margaret Thatcherová. Prosíme, podepište petici proti likvidaci důležitého centra pro studium jazyků a kultur na Aberdeenské univerzitě ve Skotsku.



Dne 30. listopadu tohoto roku bylo všem zaměstnancům sekce moderních jazyků, překladů a tlumočení Aberdeenské univerzity oznámeno, že jim hrozí propuštění, a bylo zahájeno "konzultační období" s falešnou volbou, v němž všechny možnosti zahrnují konec výzkumu v oblasti jazyků v Aberdeenu a výrazné propouštění. Navzdory tomu, že se jazyky v Aberdeenu v průzkumu deníku Guardian pro rok 2023 umístily na 12. místě ve Velké Británii, navzdory pochvalám externích zkoušejících, vysoké chvále při nedávném interním hodnocení výuky a velmi spokojeným studentům se Aberdeenská univerzita snaží zavřít jazyky, překladatelství a tlumočnictví. Univerzita rovněž zruší výzkum založený na jazycích, překladu a tlumočení, a to navzdory úspěchům, jako je získání grantů a darů v hodnotě více než 2 000 000 liber za posledních 7 let.

 21619

Save Language, Translation & Interpreting degrees at the University of Aberdeen

5. 12. 2023

čas čtení 4 minuty



On 30 November of this year, all staff in the Modern Languages, Translation and Interpreting section of the University of Aberdeen were told that they are at risk of redundancy, opening a false choice ‘consultation period’ in which the options all involve the end of research in the languages at Aberdeen and significant job losses. Despite languages being ranked 12th in the UK in the Guardian’s 2023 survey, despite accolades from external examiners, our high praise at our recent Internal Teaching Review and our highly satisfied students, the University of Aberdeen is seeking to shut down languages, translation and interpreting degrees. The University will also close languages-, translation- and interpreting-based research, despite successes such as our securing grants and donations worth over £2,000,000 in the last 7 years.

 20844

USA "došly peníze" pro Ukrajinu

5. 12. 2023

čas čtení 9 minut



Bílý dům naléhá na Kongres, aby schválil další finanční prostředky na válku proti Rusku - ale tvrdá pravice republikánů se brání

Bílý dům varuje, že mu "došly peníze" na pomoc Ukrajině

Zelenskyj vystoupí před americkými senátory v souvislosti se sporem o financování


 
Volodymyr Zelenskyj v úterý osloví americké senátory prostřednictvím videospojení  během důvěrného brífinku. Bidenova administrativa tlačí na Kongres, aby schválil novou pomoc pro Ukrajinu.

Předseda senátní většiny Chuck Schumer uvedl, že administrativa pozvala Zelenského, aby před senátory promluvil, aby "mohli přímo od něj slyšet, o co přesně jde". Mluvit budou také ministři obrany, zahraničí a další vrcholní představitelé národní bezpečnosti.

Zelenského vystoupení přichází poté, co americká administrativa zaslala naléhavé varování o nutnosti schválit novou vojenskou a ekonomickou pomoc Ukrajině s tím, že bez ní se může válečné úsilí Kyjeva na obranu před Ruskem rozložit.

 21606

Human Rights Watch: Izrael v Gaze záměrně zničil zemědělství a zemědělskou půdu

4. 12. 2023

čas čtení 4 minuty

Satelitní fotografie s vysokým rozlišením dokazují, že Izrael v Gaze použil buldozery k zničení polí a ovocných sadů

Další fotografie jsou ve výše uvedeném twitterovém pásmu. Český překlad níže:


Satelitní snímky, které analyzovala organizace Human Rights Watch, ukazují, že sady, skleníky a zemědělská půda v severní Gaze byly od začátku izraelské pozemní invaze srovnány se zemí, což umocňuje obavy z hrozivého nedostatku potravin a ztráty živobytí.

Izraelská armáda uvedla, že v posledních týdnech prováděla v oblasti Bejt Hanún vojenské operace, včetně blíže neurčené zemědělské oblasti, s cílem odstranit tunely a další vojenské cíle.

Válečné právo zakazuje útoky namířené proti civilistům nebo civilním objektům, nerozlišující útoky a útoky, které jsou nepřiměřené, pokud jde o škody způsobené civilistům.  Všechny strany konfliktu musí neustále dbát na to, aby šetřily civilní obyvatelstvo.

Čeští politikové vyjadřují "solidaritu" masově vraždícímu izraelskému režimu

5. 12. 2023

čas čtení < 1 minuta


 21608

Gaza: Další zraněné děti v nemocnicích

5. 12. 2023

čas čtení 7 minut

Aktualizace: Do nemocnice Nasser v Chán Júnisu přivezly sanitky během noci  na úterý desítky zraněných. V jednu chvíli zastavilo auto a vystoupil z něj muž, který nesl mladého chlapce v zakrvácené košili, jemuž ustřelili ruku.

"Kde je Červený kříž? ... kde je OSN?" křičela jedna žena před pohotovostním oddělením. "Moje děti jsou od desáté hodiny večerní stále pod sutinami."

Moderátor, Channel 4 News, pondělí 4. 12. 2023, 19 hodin: Izraelské síly pronikly hlouběji do jižní části Gazy, tedy do oblasti, kde mají lidé mít útočiště.

Izrael vydal nový příkaz k evakuaci pro přibližně 20 zón v jižní Gaze, zatímco humanitární skupiny varovaly, že obyvatelům Gazy dochází místa, odkud mohou utéct. V okolí města Chán Júnis došlo v noci k těžkým útokům, místní média informovala o izraelských tancích na okraji města.

Reportér: Malému Adnanovi jsou pouhé dva měsíce a nepoznal nic jiného než válku. Jeho rodiče ani nestihli zaregistrovat jeho narození. Nyní je v nemocnici, zraněn izraelským úderem. Narodil se den po začátku války, říká jeho otec. Kéž by mohl poznat jiný život než tenhle. Řekli nám, abychom utekli ze severu, ale tohle nás tady potkalo.

Atomová-destrukce, CVVM a jádro 2023

5. 12. 2023

čas čtení 1 minuta


Veřejnost o jaderné energetice – srpen/září 2023


Asi dvoupětinová část (41 %) občanů si myslí, že by se podíl jádra na výrobě elektřiny měl do budoucna zvyšovat, podobně velká část (39 %) se domnívá, že by podíl jádra měl zůstat na současné úrovni, a více než desetina (13 %) má za to, že by se tento podíl měl snižovat, píše Edvard Sequens.

Téměř dvě třetiny (65 %) občanů souhlasí s výstavbou nového bloku JE Dukovany, o málo více než čtvrtina (27 %) s tím nesouhlasí.

 18389

dTest: Na bílé pruhy zebry raději nestoupejte

5. 12. 2023

čas čtení 5 minut


 

V mrazivých dnech, které následují po vydatném sněžení je chůze ve městě krásná i nebezpečná. Dokud se ze sněhu nestane rozbředlá břečka, je město líbezně bílé a láká k procházce. Nebezpečí uklouznutí je však značné. I opatrní chodci, kteří si obují vhodné boty do zimní přírody, nemusí dojít domů zdraví. Stačí upadnout na zledovatělé ledové krustě nebo na bílém pruhu přechodu pro chodce, a chodec může skončit v nemocnici. Zvláště pro seniory je chůze plná nástrah. Za škody na zdraví a majetku může někdy chodec a někdy majitel či správce komunikace.

Kdy může za újmu vlastník nebo správce komunikace?

 21592

Páchá Izrael v Gaze genocidu Palestinců? Řada židovských vědců argumentuje, že ano

4. 12. 2023

čas čtení 9 minut

Kdyby Rusové dělali na Ukrajině totéž, co Izrael dělá v Gaze, byly by od USA terčem ostré kritiky

Zahraničněpolitický mluvčí Bílého domu John Kirby hájí Izrael. Začíná však být jeho postoj neúnosný, ptá se ve své analýze z Washingtonu Robert Tait.

Šedesátiletý Kirby - nyní veřejná tvář zahraniční politiky Bílého domu v roli koordinátora komunikace Rady pro národní bezpečnost - se zabýval pojmem genocida.

Tento termín, který je definován v mezinárodní smlouvě přijaté Organizací spojených národů v roce 1948, je kritiky používán k charakteristice izraelské vojenské ofenzívy v Gaze, zahájené v reakci na útok Hamásu ze 7. října, při němž zahynulo více než 1 200 Izraelců.

Izraelské bombardování a pozemní invaze dosud zabily přibližně 15 000 Palestinců a vyhnaly z domovů více než 1,7 milionu lidí, které nutí žít ve stále horších podmínkách.

Nyní, kdy průzkumy veřejného mínění ukazují, že Bidenovi kvůli jeho podpoře Izraele v Gaze klesá podpora mezi arabskými voliči a voliči z řad mladých lidí a etnických menšin, narůstají otázky, zda Kirby, pravděpodobně nejviditelnější mluvčí Bidenova přístupu k válce, nepředstavuje pro prezidentovu snahu o znovuzvolení v roce 2024 přítěž.

 21580

„Udělali jsme všechno, co bylo v našich silách.“ Lékaři bez hranic vyzývají světové politiky, aby se zasadili o trvalé příměří v Gaze

5. 12. 2023

čas čtení 4 minuty



Už před víkendem se Pásmem Gazy opět začaly ozývat výbuchy. Týdenní příměří však ani zdaleka nestačilo k tomu, aby se k těm nejzranitelnějším dostala tolik potřebná pomoc.

• Humanitární dodávky by tak neměly proudit jen v dobách klidu zbraní. Jejich množství a načasování nemá záviset na politických či vojenských dohodách.

• Vrcholní političtí představitelé by tak měli vynaložit veškeré prostředky nutné pro ustanovení trvalého příměří. Jen tak se předejde dalšímu krveprolití, včetně lékařů umírajících vedle lůžek svých pacientů.

 

Protest před ministerstvem vnitra

5. 12. 2023

čas čtení 3 minuty


Před několika dny Magistrát hlavního města Prahy vydal rozhodnutí, kterým zakázal demonstraci, jejímž účelem bylo  vyslovit se „na podporu hesla ‚From the River to the Sea, Palestine will be free‘ – ‚Od řeky k moři bude Palestina svobodná‘". 

Legalita jeho veřejné prezentace byla opakovaně zpochybňována a policie dokonce kvůli jeho skandování zakročila proti demonstraci na Mezinárodní den solidarity s palestinským lidem ve středu 29. listopadu v Praze, píše Radek Mikula.

 V magistrátním rozhodnutí mimo jiné stojí:

 21580

Deník z Gazy, část 31: "Ježíšku, letos nenos panenky a kola, ale přines deky a jídlo"

4. 12. 2023

čas čtení 6 minut


Pětatřicetiletý Palestinec Ziad píše dopis Ježíškovi a ptá se ho, zda přinese dětem v Gaze nějaké bezpečí nebo naději.

 
Milý Ježíšku,

Každý rok kolem prvních prosincových dnů stavíme  vánoční stromek a zdobíme ho. Naše kočky rády zůstávají pod stromečkem a hrají si s velkými ozdobnými koulemi a ozdobami. Stromeček zůstává až do poloviny ledna, dokud se moje sestra nerozhodne, že je čas ho zlikvidovat. Říká, že je to proto, abychom "zachovali vánoční radost a ducha a cítili se každý rok šťastní". Já jsem muslim. Muslimové v Gaze milují Vánoce. Křesťané a muslimové se každoročně scházejí, aby rozsvítili obrovský vánoční strom v centru YMCA a oslavili tuto šťastnou událost.

Nejsem si jistý, zda jste obdrželi aktualizované seznamy dětí v Gaze, ale letos je v Gaze mnoho dětí mrtvých. Ne, Ježíšku, nebyly zlobivé. Angelina Jolie jednou pronesla řeč o tom, jak je pro ni těžké pochopit, že jiná žena, která je mnohem talentovanější než ona a dokázala by točit lepší filmy, se nachází v uprchlickém táboře, nemůže sehnat jídlo pro své děti a nemá hlas. Stejně jako u této ženy bylo jedinou chybou gazanských dětí to, kde se narodily: v Gaze, kde jim každou minutu hrozí smrt.

K tomu: 



 21598

Válka mezi Izraelem a Hamásem: Více než 15 500 Palestinců byla zabito izraelskými údery

4. 12. 2023

čas čtení 17 minut


Agentura Reuters uvádí, že v Rafáhu byl při nočním bombardování na jednom místě vyrván ze země kráter o velikosti basketbalového hřiště. Zpod hromady trosek vykukovaly bosé nohy a černé kalhoty mrtvého batolete. Muži se snažili holýma rukama odsunout kus betonu, který dítě rozdrtil.

Později s pláčem procházeli troskami, když nesli v uzlíku tělo a tělo dalšího malého dítěte zabalené do deky.

"Spali jsme a byli v bezpečí, říkali nám, že je to bezpečná oblast, Rafah a tak," řekl Salah al-Arja, majitel jednoho ze zničených domů na místě.

 16525

„České Gretě“ Lucii Smolkové a ostatním ekologickým a společenským aktivistům: spojte se, jinak toho moc nezmůžete!

4. 12. 2023 / Bohumil Sláma

čas čtení 5 minut

Počet jednotlivců a skupin usilujících o udržitelný vývoj a o sociálně spravedlivou společnost u nás viditelně roste. Rekrutují se hlavně z řad mileniálů neboli generace Y, nazývané též Havlovy děti. Nacházejí se v mnoha politických a nepolitických uskupeních; jsou zejména ve Straně zelených, SOCDEM a Pirátů, avšak nacházejí se i v jiných stranách. V nepolitické sféře je jich mnohem víc.


 20758

Nejpřetíženější komunikace

4. 12. 2023 / Soňa Svobodová

čas čtení 7 minut


V našem hlavním městě Praze, je velmi mnoho silničních komunikací, které jsou přetížené automobilovou dopravou, ale tou nejpřetíženější z nich, je severojižní magistrála, která prochází středem města a velmi zásadním způsobem ovlivňuje dopravní situaci v pražském centru, neboť denní intenzita provozu dosahuje kolem 100 000 vozidel, které jsou nejenže zdrojem hlukové zátěže, ale i neskutečným zdrojem zplodin, jenž otravují vzduch a tím pádem se podílejí na ničení klimatu. V současné době je na ni sice povolena maximální rychlost 50 km/h, ale vzhledem k tomu počtu vozidel je to stále moc. Proto klimatičtí aktivisté z Poslední generace, jejichž předsedkyní je Veronika Holcnerová, chystají na 13. prosince daIší pochod za humanizaci magistráIy a dodržení klimatického závazku.

Paní Holcnerová, první pochod jste uspořádali v září letošního roku. Dosáhli jste do dnešního dne nějakého pokroku?

 21603

Za obrazy do Lokte

4. 12. 2023 / Soňa Svobodová

čas čtení 6 minut


Město Loket není jen známým historickým městem rozkládajícím se ve východním okraji okresu Sokolov, ale díky svému stejnojmennému gotickému hradu, jenž se hrdě vypíná na skalním ostrohu, který je ze tří stran obklopen řekou Ohře i velmi vyhledávaným turistickým cílem, neboť patří do desítky nejkrásnějších českých hradů. A není tomu divu, vždyť i samotný Karel IV., jej označil hned po Karlštejnu za sídla, která nesmí být naší zemi nikdy zcizena. 

Kromě toho naleznete přímo pod tímto hradem i Galerii Café Loket, v níž jsou během roku pořádány, nejen koncerty a nejrůznější divadelní představení pro malé i velké diváky, ale i výstavy keramických uměleckých předmětů a expozice temporálních obrazů. Tou nejnovější z nich, je výstava obrazů známé české výtvarnice Alice Neugebauerové, která zde pod názvem Příběhy a sny probíhá až do 6. ledna 2024.

Paní Neugebauerová, jestli dobře počítám, tak je tato vaše samostatná výstava již třiadvacátou v řadě. S jakým časovým předstihem přemýšlíte nad tématy svých jednotlivých výstav?

My jsme civilisti!

4. 12. 2023

čas čtení < 1 minuta

MY JSME CIVILISTI. 
LIDI TADY JSOU CIVILISTI. 
NIKDO Z NÁS NENÍ EXTREMISTA! 
ONI VYBOMBARDOVALI VŠECH 11 VĚŽÁKŮ!



13933