Brazílie posiluje vojenskou přítomnost na hranicích s Venezuelou a Guyanou

6. 12. 2023

čas čtení 2 minuty
Napětí mezi sousedními zeměmi v regionu Essequibo roste.

Brazílie vystupňovala svou vojenskou přítomnost podél severní hranice v reakci na zvýšené napětí mezi Venezuelou a Guyanou. Tento krok přišel v době, kdy se Venezuelané připravovali na referendum 3. listopadu o venezuelských nárocích na region Essequibo, který představuje asi dvě třetiny současného území bývalé britské kolonie.

Brazilské ministerstvo obrany, které situaci bedlivě sleduje, vydalo prohlášení, v němž oznámilo "zintenzivnění obranných akcí v severní pohraniční oblasti s cílem posílit vojenskou přítomnost".

Sporné území o rozloze 160 000 km² se 120 000 obyvateli je sporným tématem od roku 1899, kdy bylo postoupeno Velké Británii během její kontroly nad Guyanou. Navzdory tomuto historickému rozhodnutí ho Venezuela odmítá uznat a trvá na tom, že region je "sporný".

Ženevská dohoda, kterou zprostředkovala Organizace spojených národů v roce 1966, po vyhlášení nezávislosti Guyany, označuje region za region, o němž se bude "vyjednávat". Tato oblast, o níž se předpokládá, že má obrovské zásoby ropy, se stala ohniskem sváru.

Tajemnice pro Latinskou Ameriku a Karibik na brazilském ministerstvu zahraničních věcí, velvyslankyně Gisela Maria Figueiredo Padovan, ve čtvrtek uvedla, že Brazílie sleduje spor v regionu se znepokojením.

"Velmi oceňujeme převládající mír a spolupráci v Jižní Americe uprostřed globálních vojenských konfliktů. Vyjadřujeme však znepokojení nad současnou napjatou situací mezi dvěma sousedními a spřátelenými zeměmi. Naše pečlivé sledování a diskuse na vysoké úrovni podtrhují naše odhodlání tyto otázky řešit. Je pozoruhodné, že zvláštní poradce brazilské vlády, velvyslanec Celso Amorim, se zapojil do diskusí ve Venezuele, aby tuto záležitost vyřešil."

Padovan zdůraznila závazek Brazílie vyhnout se vojenským konfliktům v regionu. Národ uznává, že nadcházející venezuelské referendum je vnitřní záležitostí a zasazuje se o řešení diplomatickými prostředky. Vyzdvihla podporu brazilské diplomacie dialogu, ať už prostřednictvím bilaterálních jednání nebo Mezinárodního soudního dvora (ICJ), který letos v dubnu vyhlásil jurisdikci nad případem.

Guyana požádala Mezinárodní soudní dvůr o soudní příkaz, který by zastavil referendum plánované na minulou neděli. Venezuela nicméně odmítá uznat jurisdikci mezinárodního soudu v této věci a tvrdí, že jediným legitimním nástrojem k řešení sporu je Ženevská dohoda z roku 1966.

V září, jak uvedla agentura Reuters, Venezuela podala protest proti ropnému tendru, které vypsala Guyana. Námitka pramení z tvrzení, že námořní oblasti vyčleněné pro průzkum nadnárodními korporacemi, jako jsou Exxon Mobil (Spojené státy) a TotalEnergies (Francie), jsou nedílnou součástí probíhajícího sporu mezi těmito dvěma národy.

Zdroj v angličtině: ZDE

3
Vytisknout
2103

Diskuse

Obsah vydání | 7. 12. 2023