Izraelská armáda v úterý: Dosud nejprudší boje

6. 12. 2023

čas čtení 8 minut
Pacienti, zranění leteckými údery,přicházejí do nemocnic nekončícím proudem. V nemocnicích v Chán Junisu došla lůžka už před mnoha dny. Teď už jim dochází i místo na podlaze - a boje na jihu Gazy teprve ještě zintenzivní.


Reportér, Channel 4 News, úterý 5. prosince 2023, 19 hodin: Vstupte do staré nemocnice Nassir v Chán Junisu a uvidíte krveprolití a chaos, který v Gaze panuje. Jedná se o následky izraelského útoku na školu v Chán Júnisu, kde se ukrývaly desítky lidí. Na poslední rozloučení nezbývají slova. Na zakrvácené podlaze leží mlčky dvě zraněné děti a další chlapec nekontrolovatelně vzlyká. Izraelci na nás stříleli z minometů, říká. Měli jsme strach a nemohli jsme spát. V noci jsme se modlili.


Nikde není místo beze strachu, ale jak útok na Chán Júnis sílí, mnozí z města utíkají. Izrael nařídil statisícům Gazanů, aby opustili své domovy na severu a přišli sem, ale domnívá se, že vedení Hamásu je i v Chán Junisu. Nyní je mnoho čtvrtí vyzváno k evakuaci, protože vojáci postupují.

 




Abú Omar a jeho rodina zde žili posledních 50 dní ve stanu. Nyní se opět stěhují.


"Není tu žádné bezpečné místo. Dokonce i úřady říkají, že v pásmu Gazy není žádné bezpečné místo. Ale nakonec se prostě musíme vydat tam, kde si myslíme, že by mohlo být trochu bezpečno."

Izraelská armáda dnes uvedla, že šlo o nejprudší boje dosavadní války. Viní Hamás z toho, že se skrývá mezi obyvatelstvem. Vojenské operace se zrychlují, protože mezinárodní tlak kvůli civilním obětem roste.


Co budou měsíce dalších násilností znamenat pro obyvatele Gazy. Dovolí svět, aby tyto apokalyptické scény pokračovaly tak dlouho? Toto byl letecký útok v centru Gazy. 80 % obyvatel bylo vyhnáno ze svých domovů. Téměř 2/3 všech domů v Gaze byly zničeny nebo poškozeny. Mnoho lidí se nyní shromažďuje v Raffahu u hranic s Egyptem v těch nejhorších podmínkách.


Nejsou zde žádné koupelny, říká Enas. Nemůžeme našim dětem umýt ruce. Nejsou tu pekárny ani supermarkety. Celé noci slyšíme bombardování. Každou chvíli můžeme zemřít.

Ale OSN říká, že se nemůže postarat o statisíce lidí, kteří míří do Raffy. Nikdo v Gaze neví, kdy se bude moci vrátit domů. Nebo do čeho se budou moci vrátit?

No, dnes jsme tady v Tel Avivu slyšeli varovné sirény poté, co bylo na město odpáleno několik raket z pásma Gazy. Tyto rakety jsou většinou zachyceny. Často nezpůsobí žádné skutečné škody, ale jsou připomínkou toho, že vojenské schopnosti Hamásu, nebo alespoň některé z těchto vojenských schopností, stále zůstávají nedotčeny. 

Izraelská armáda tvrdí, že dnes bojuje v okolí Chán Júnisu na jihu, také na řadě míst na severu pásma Gazy, izraelský vojenský velitel byl také dotázán na zprávy v médiích o možných plánech na zaplavení sítě tunelů Hamásu mořskou vodou. Řekl, že je to podle jeho slov dobrý nápad, ale nechtěl být samozřejmě dotázán na podrobnosti. 

Jedním z největších problémů kolem něčeho takového by byl osud více než stovky Izraelců, kteří jsou v Gaze stále drženi jako rukojmí. příbuzní některých z nich se dnes sešli s premiérem Benjaminem Netanjahuem, i když podle všeho šlo o bouřlivé setkání, na němž příbuzní obviňovali vládu. že nedělá dost pro propuštění jejich blízkých. 

Někteří z propuštěných rukojmích také zřejmě popisovali špatné zacházení s nimi ze strany Hamásu, vláda trvá na tom, že zvýšení vojenského tlaku na Hamás je nejlepší způsob, jak zajistit jejich propuštění. Ne všichni jsou o tom přesvědčeni.

Moderátorka: Mluvila jsem s Tarikem Jasarevičem ze Světové zdravotnické organizace. Říkáí, že lidé v Gaze, kteří potřebují lékařskou péči, ji nedostávají, a já jsem se ho zeptal, co to znamená v praxi.

Tarik Jasarevič: Tato situace je katastrofální, máme tým v nemocnici Nassir, v jedné z nemocnic v Gaze. Říkají, že kapacita je tak 300 lůžek a na podlaze tam je více než 1000 pacientů, kteří křičí,  nemou dostat lékařskou péči, kterou potřebují, a situace se bude jen zhoršovat. Jediným řešením je příměří a neomezený přístup. Takže my, jak jsme ukázali, můžeme společně s dalšími humanitárními aktéry přivézt humanitární pomoc, včetně zdravotnického materiálu.

Moderátorka:  Izraelská vláda opakovaně říká, že dává lidem varování, aby se z oblastí odstěhovali, než dojde k leteckým útokům, pozemním útokům. Má toto upozornění nějakou hodnotu?

Tarik Jasarevič:  V Gaze nyní není žádné bezpečné místo. Lidé jsou prostě vytlačováni. Mluvíme o dvou milionech lidí, kteří jsou tlačeni pořád kolem dokola. A zatlačováni do rohů.  Nyní se stále více lidí dostává do částí na jihu Gazy, které nejsou bezpečným místem. To není definice bezpečného místa.


Moderátorka: Soustavně říkáte, že zejména v posledních dnech jste zaznamenali bezprecedentní počet útoků na zdravotní péči v Gaze, na nemocnice. WHO neustále opakuje, že to musí přestat, ale nikdo vás neposlouchá, že?

Tarik Jasarevič:  Důsledně jsme vyzývali i k propuštění izraelských rukojmích, kteří jsou zadržovániv Gaze, a příměří, které trvalo asi týden, pomohlo přivézt nějaké zdravotnické zásoby a přineslo určitou úlevu. Bohužel to, co se děje nyní, je jen další bída, další utrpení.

Moderátorka:  Včera vám izraelské obranné síly přímo řekly, abyste odvezli zásoby ze skladu na jihu Gazy, než bude tento sklad vyřazen z provozu pozemním útokem. Jak to prakticky děláte? Bylo to vůbec možné?

Tarik Jasarevič:  Bylo nám řečeno, že bychom měli zásoby raději vystěhovat, protože v oblasti dojde k vojenskému nasazení a my nebudeme mít přístup k zásobám, které jsme měli v tom skladu, takže jsme to udělali, protože ty zásoby potřebujeme, ty zásoby jsou potřeba v nemocnicích, které stále fungují, a strávili jsme den hledáním místa, kam by ty zásoby mohly jít. Byla tam naplánovaná dodávka do dvou nemocnic, která byla zrušena. Něco jsme ale našli. Ale opět je to spousta úsilí kvůli něčemu, co by se opravdu nemělo dít.

Moderátorka:   Jak vidíte další dny a týdny, pokud se nepodaří uzavřít další příměří?

Tarik Jasarevič: Jsou tu tisíce lidí s chronickými nemocemi. Kteří nebudou moci získat zdravotní péči, kterou potřebují, a ke všemu lidem, kteří jsou stísněni ve velmi malých prostorách, hrozí, že se objeví infekční choroby, respirační viry. Ty jsou nebezpečné zejména pro děti. Nemoci přenášené vodou kvůli nedostatku čisté vody, kožní nemoci. V přístřešcích je jedna toaleta na 200 lidí, je tam  jedna sprcha na 4000 lidí. Takže při nedostatku hygienických zařízení a čisté vody a při klesající teplotě a blízkosti lidí hrozí vznik infekčních onemocnění. K tomu zranění, k tomu nemocní lidé, kteří nemohou dostat potřebnou léčbu.

0
Vytisknout
2412

Diskuse

Obsah vydání | 8. 12. 2023