Jemen: Húsiové mění Rudé moře v "klíčovou frontovou linii"

8. 12. 2023

čas čtení 5 minut
Húsíjští rebelové v Jemenu demonstrovali svou podporu Hamásu několika útoky bezpilotními letouny a raketami na nákladní lodě v Rudém moři a jižní Izrael. Přesto je nepravděpodobné, že by milice byly pro Izrael vážnou hrozbou, píše Jennifer Holleis.

Húsiové pokračují v útocích na obchodní lodě v Rudém moři a odpalují balistické rakety a bezpilotní letouny směrem na Ejlat, nejjižnější město Izraele, v odvetě za válku v Gaze.

Ve středu Izraelské obranné síly (IDF) potvrdily, že nad Rudým mořem bylo zničeno více projektilů, aniž by způsobily škody nebo oběti. Začátkem tohoto týdne americká armáda uvedla, že v Rudém moři byla napadena tři obchodní plavidla a že americký torpédoborec sestřelil několik bezpilotních letounů vypuštěných z oblastí ovládaných Húsíi v Jemenu.

Rudé moře je klíčovou oblastí, neboť jím ročně prochází přibližně 10 % světového obchodu.

Íránští proxies uvedli v prohlášení zveřejněném na X, dříve Twitteru, že "provádí své vojenské operace proti izraelskému nepříteli, stejně jako implementuje rozhodnutí zabránit izraelským lodím v plavbě po Arabském a Rudém moři na podporu utlačovaného palestinského lidu".

Mezitím Húsiové nadále kontrolují nákladní loď Galaxy Leader, plavidlo, které milice unesly 19. listopadu. Společnost Ambrey, která se zabývá námořní bezpečností, minulý měsíc potvrdila, že vlastníkem plavidla je společnost Ray Car Carriers, jejíž mateřská společnost patří izraelskému podnikateli Abrahamu Ungarovi.

Podle izraelských představitelů a lodní společnosti však nikdo z 25 členů posádky na palubě nebyl Izraelec a plavidlo plulo pod japonskou vlajkou.

Japonská ministryně zahraničí Joko Kamikawa již dříve uvedla, že Tokio "komunikuje s Izraelem a kromě přímého kontaktu s Húsii také naléháme na Saúdskou Arábii, Omán, Írán a další dotčené země, aby důrazně naléhaly na Húsie ohledně předčasného propuštění plavidla a členů posádky."

Očekávaná eskalace

Podle Fabiána Hinze, který se specializuje na obranné a vojenské analýzy v Mezinárodním institutu pro strategická studia, se útok na loď v Rudém moři očekával.

"Panovaly obavy, že by Húsiové mohli začít provádět kinetické útoky (aktivní válku) na civilní lodě, aby je skutečně potopili. Rozhodli se však eskalovat na nižší úrovni," řekl DW.

Hinz řekl, že útoky "velmi připomínají" íránské akce v Perském zálivu, kde opakovaně unášely civilní lodě nějakým způsobem propojené s jeho protivníky prostřednictvím vlastnických struktur. "Tyto unesené lodě a posádky pak byly použity jako politická páka."

Hinz však nepochybuje o tom, že role Íránu v únosu Galaxy Leader byla komplexní. "Íránci mají v oblasti Behšad, nákladní loď přestavěnou na operační základnu, která je pravděpodobně také využívána pro špionážní účely, a je docela možné, že trochu pomohli se zpravodajskými službami."

Navzdory této eskalaci ze strany rebelů Húsiů není Jemen způsobilý k tomu, aby přidal Rudé moře jako novou frontu. Občanská válka, která začala v roce 2014, kdy Húsíové svrhli jemenskou vládu a převzali kontrolu nad hlavním městem Sanáa, zanechala zemi politicky roztříštěnou a poškozenou infrastrukturu. Konflikt, který je obecně považován za zástupnou válku mezi Saúdskou Arábií a Íránem, také podle OSN vedl k jedné z nejhorších humanitárních krizí na světě.

Jak útoky Húsíů na Izrael pomáhají Hamásu

"Regionálním signálem je vyvolat nejistotu a nestabilitu v celém regionu a oddělit Húsie od arabských vlád, které normalizovaly vztahy s Izraelem, jako jsou Spojené arabské emiráty nebo Bahrajn, nebo se o to pokusily, jako Saúdská Arábie," řekl DW Matthew Hedges, expert na Jemen a Blízký východ v Londýně.

Spojené arabské emiráty a Bahrajn normalizovaly své vztahy s Izraelem v roce 2020 v rámci Abrahámovských dohod zprostředkovaných Spojenými státy. Zdálo se, že Izrael a Saúdská Arábie jsou také na podobné cestě, ale rozhovory uvízly na mrtvém bodě v důsledku současného konfliktu mezi Izraelem a Hamásem.

"Húsiové vyvíjejí tlak na ostatní komunity v celém regionu, aby se přizpůsobily panislámskému narativu, podle kterého Húsiové reagují na izraelské útoky proti všem muslimům, a tím Húsiové vysílají vzkaz, že všichni muslimové musí zaútočit na Izrael," dodal.

Farea Al-Muslimi, výzkumný pracovník pro Blízký východ a severní Afriku v londýnském think-tanku Chatham House, tento názor zopakoval. "Rudé moře je nejnovější, ale jasně nejdůležitější frontovou linií 'osy odporu' proti Izraeli a Spojeným státům na Blízkém východě," řekl DW.

"Nikdo by neměl podceňovat bezohlednost Húsiů a bohužel v příštích týdnech pravděpodobně přijde více takových útoků, včetně útoků na neizraelské lodě, na které se Húsiové zaměří co nejdříve," dodal.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
2342

Diskuse

Obsah vydání | 8. 12. 2023