Dodávky počítačových procesorů do Ruska se letos propadly o 70 %

1. 12. 2023

čas čtení 2 minuty
Dodávky počítačových procesorů do Ruska letos prudce klesly. Od ledna do října klesl dovoz čipů od Intelu meziročně o 64 % a od AMD o 70 %.

Celkem Rusko obdrželo 178 tisíc výrobků Intel v hodnotě 3,2 miliardy rublů a 35 tisíc výrobků AMD v hodnotě 372 milionů rublů, vyplývá z údajů IT holdingu Fplus, které zveřejňuje Kommersant.

Výpočet zároveň zohlednil nejen oficiální dodávky, ale také dodávky uskutečněné paralelním dovozem. "Malá část procesorů je však do země dovážena pod jiným kódem, takže se v zásilkách nezobrazují," uvedl Fplus.

Pokles dovozu je způsoben skutečností, že některé společnosti pozastavily obnovu vozového parku zařízení v očekávání domácího vývoje a některé uměle prodloužily životní cyklus elektroniky, vysvětlil Anton Fomin, obchodní analytik společnosti Fplus.

Rostoucí ceny a rostoucí úrokové sazby z úvěrů zasáhly nabídku počítačového vybavení, říká mluvčí výrobce počítačů RDW Technology. "Banální úspory nutí korporátní segment prodloužit cyklus používání počítačů, uchylovat se k technologickému kanibalismu a revidovat načasování nákupů nového vybavení," uvedl.

Cena zahraničního čipu se podle něj letos oproti roku 2022 zvýšila o 10-15 %. Letos navíc "je nedostatek některých modelů zahraničních procesorů", dodal zástupce RDW Technology.

Zdroj z řad ruských výrobců počítačů s tím však nesouhlasí. Velcí ruští prodejci by mohli nakoupit spoustu součástek na skladě, jejichž přebytky jsou nyní prodány jiným společnostem, řekl. Mezi nimi zdroj jmenoval Yadro, Aquarius a samotný Fplus.

"Půjčky byly vzaty asi za 10 až 20 miliard rublů, a to je asi 100 tisíc zahraničních zpracovatelů," vysvětlil zdroj. Pokles dovozu se podle něj nedotkne výrobců a v případě potřeby lze jeho objemy zvýšit kvůli šedým schématům.

Snížení dodávek procesorů "může zpomalit smluvní výrobu ruského zařízení, protože společnostem budou chybět komponenty," varoval Fjodor Bojarkov, viceprezident pro rozvoj výroby ve společnosti GS Group.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
2179

Diskuse

Obsah vydání | 5. 12. 2023