Rasismus v ČR: Nechápu tu míru agrese

1. 11. 2023 / Matěj Metelec

čas čtení 1 minuta
Znám všechny důvody české podpory Izraele, která se odvozuje od vymezení vůči vazalské zahraničně politické linii z období komunistické diktatury a jíž nestojí v cestě žádné nepohodlné vzpomínky na spolupachatelství na šoa (což není v regionu tak nepodstatné!), píše Matěj Metelec.

Stejně ale nedokážu pochopit míru té agrese, která vyvře pokaždé, když se upozorní na to, že Izrael v celé konfliktu není prostě jen obětí, ale také pachatelem bezpráví. Ta přitom nesouvisí s odporným teroristickým útokem Hamásu ze 7. října, jde o dlouhodobý trend, který je jen aktuálně velmi vyhrocený - což chápu, a proto se ptám po trendu.

 
Stačí, aby iROZHLAS.cz přinesl reportáž ze Západního břehu a urážky jen prší. Myslím, že tady jde spíš o psychologický než hodnotový nebo zahraničně-politický problém: spousta z nás prostě potřebuje jasné rozlišení na ty dobré a špatné, a zatímco Izrael považujeme za "evropskou" zemi, která má tu smůlu, že leží na Blízkém východě (jak tam ta "evropská" země vznikla už dotazuje málokdo), na Palestince se koukáme prostě jako na Araby, muslimy, zkrátka v zásadě stejně, jako se na ně koukal Miloš Zeman.

Co by si asi vyslechl Tony Judt, kdyby u nás nahlas do médií řekl: "Dnes už jen menšina cizinců považuje Izraelce za oběti. Skutečnými oběťmi jsou podle všeobecného mínění Palestinci. Ti dnes vytlačili Židy z pozice symbolické pronásledované menšiny: jsou zranitelní, ponižovaní a bez státní příslušnosti. Toto nechtěné vyznamenání nepomohlo Palestincům o nic víc, než kdy pomohlo Židům, ale navždy redefinovalo Izrael."?

Nejspíš nic hezkého. Podobně jako Haaretz, který jeho článek otiskl. Ale asi sotva by to vyřešilo obvinění z antisemitismu.

1
Vytisknout
4604

Diskuse

Obsah vydání | 6. 11. 2023