16951

Gaza: Rozhlasový rozhovor pod přilétající izraelskou raketou

6. 11. 2023

čas čtení 6 minut

World at One, pondělí 6. listopadu 2023, 13 hodin:

Moderátorka: Komunikace s Gazou byla obnovena po noci, kdy byla Gaza postižena bombardováním, které je označováno za jedno z nejtěžších od začátku války před měsícem. Izrael uvádí, že za posledních 24 hodin zasáhl 450 cílů a jeho jednotky převzaly kontrolu nad základnou Hamásu, čímž fakticky rozdělily pásmo Gazy na dvě části. Ministerstvo zdravotnictví Gazy řízené Hamásem uvádí, že bylo zabito již téměř 10 000 lidí. Rushdi Abu Alouf z BBC je na jihu Gazy. Zeptala  jsem se ho na nálety.


 20706

Jak premiér objevil Německo

6. 11. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty


Tak už i premiér Fiala objevil, že v Německu mají levnější potraviny. Sám si to ověřil na vlastním nákupu vybraných potravin, včetně nutelly. Bohužel ale neseznámil občany s tím, kde je vlastně problém. Prý bude apelovat na nadnárodní firmy. Ministerský předseda ovšem nezapomněl občany ujistit, že vláda nemůže mít na starosti cenotvorbu. Mohla by ale přece vědět, kde je problém, a občanům to vysvětlit. K čemu ji jinak máme?

 21286

Holčička se vynořuje z trosek Gazy. Zaslouží si něco lepšího

6. 11. 2023

čas čtení 4 minuty

Moderátor Channel 4 News z Jeruzaléma, 5. 11. 2023, 19 hodin: V uplynulé hodině byly na severu Gazy zaznamenány další rozsáhlé exploze a objevily se zprávy, že komunikace a internet byly opět přerušeny. 

Izraelská armáda v neděli uvedla, že zasáhla již více než dva a půl tisíce teroristických cílů. Podle údajů ministerstva zdravotnictví bylo v Gaze zabito již více než 9400 lidí.

Od svých hrůzných videí z černé soboty byl Hamás až dosud v podstatě neviditelný.

 21283

Na Blízkém východě musí stejně jako v řecké tragédii zvítězit spravedlnost nad morálním absolutismem

6. 11. 2023

čas čtení 6 minut

 
Sledovat tragédii v Izraeli a Palestině někdy připomíná čtení Oresteie pozpátku. Trilogie Aischylových her, napsaná v 5. století př. n. l., Oresteia vypráví o proměně antického Řecka ze společnosti zakořeněné v krvi a pomstě ve společnost formovanou spravedlností.

Součástí procesu, v němž se lidé civilizují a učí se žít s tragičností svého stavu, je podle Aischyla v Orestei vytváření rozdílu mezi pomstou a spravedlností. Spravedlnost nás uvádí do sféry politiky a umožňuje možnost rozumné změny a vykoupení.

Ironií je, že dnes se zdá, že vztah mezi Izraelem a Palestinci se ubírá opačným směrem, do světa definovaného spíše fúriemi než Athénou. Svět, v němž eroze politických řešení konfliktu vedla k tomu, že snaha o pomstu převládla nad hledáním spravedlnosti, píše Kenan Malik.

 19221

Generační náraz nejen v sociální práci…

6. 11. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 6 minut

My, co jsme zažili revoluci v roce 1989, víme, že ve společnosti mohou náhle proběhnout radikální pozitivní změny. Mladší lidi, co to nezažili, tu zkušenost nemají a tento optimismus jim chybí

"Po pětačtyřicítce věčně nějakým lidem píšu, jak je mám rád. Ne proto, že bych je měl rád, ale proto, aby mě nezabili. "

(Jan Zábrana, 1984)

Již několikrát jsem psal o určité dějinné vině,  mé - s určitou nadsázkou -  studentské generace roku 1989, kdy neoliberální model neonormalizačního kapitalismu devadesátek nám nakazil duše a mozek natolik, že je opravdu velmi složité mnohdy v mojí generaci kritizovat třeba počet investičních bytů v Praze - je to přeci návrat komunismu. Ach, jo!

 21276

Válka mezi Izraelem a Hamásem: Počet obětí v Gaze stoupl na 9770, z toho bylo zabito 4008 dětí

6. 11. 2023

čas čtení 14 minut

- Resul Serdar na Al Jazeera přináší první informace ze schůzky mezi Tureckem a USA v Ankaře, na které diskutovali ministr zahraničí Hakan Fidan a americký ministr zahraničí Antony Blinken.

Serdar uvádí:

    Zatím nebylo vydáno žádné společné prohlášení. Americká strana se snažila přesvědčit turecké představitele, aby na Hamás vyvíjeli větší tlak a přiměli ho k propuštění zajatců. Turecká pozice však byla v této věci velmi jasná. Řekli, že propuštění zajatců by mělo být vzájemné, kdy Hamás propustí zajatce a Izrael propustí palestinské zajatce. Turecko rovněž požadovalo bezpodmínečné příměří.
 
- Jordánsko shodilo z letadla do nemocnice v Gaze letecky zdravotnický materiál

Uvedl to král Abdulláh II. ve svém příspěvku na  Twitteru.

Jordánsko sousedí se Západním břehem Jordánu a je domovem mnoha palestinských uprchlíků. Králova manželka, královna Rania, se narodila palestinským rodičům a v konfliktu otevřeně kritizuje Izrael.

Agentura Reuters zveřejnila video fotoreportéra Anadolu Mohammada Al-Aloula, který při izraelském útoku na uprchlický tábor Maghazi v Gaze přišel o své děti, čtyři své bratry a jejich děti:

(Varování: drastický obsah)

    "Zjistil jsem, že mé čtyři děti se staly mučedníky. Moje jediná dcera se stala mučednicí. Můj syn Ahmed, ten hodný, nechť se nad ním Bůh smiluje. Kenan, nechť se nad ním Bůh smiluje. Qais, nechť se nad ním Bůh smiluje. Co vám mohu říci?

    Moji synovci byli umučeni, nechť se nad nimi Bůh smiluje. Můj bratr byl umučen se svými dětmi Abúdem, Abdelrahímem a Lajánem. Všichni moji bratři byli umučeni, kromě jednoho, Mahmúda, který    byl zraněn, když mu zdi spadly na záda. Moje žena je v kritickém stavu," řekl Al-Aloul v slzách.   OSN: Průměrný Palestinec v Gaze žije ze dvou kousků chleba denně

Podle činitele OSN žije průměrný Palestinec v Gaze pouze ze dvou kousků chleba denně.

Informuje o tom agentura Associated Press:

Průměrný Palestinec v Gaze žije ze dvou kousků arabského chleba z mouky, kterou v regionu naskladnila OSN, přesto je nyní na ulicích slyšet hlavně refrén "Vodu, vodu," řekl v pátek ředitel agentury OSN pro palestinské uprchlíky v Gaze.

Thomas White, který uvedl, že v posledních týdnech procestoval "celou Gazu", popsal toto místo jako "scénu smrti a zkázy". Žádné místo podle něj nyní není bezpečné a lidé se bojí o své životy, budoucnost a schopnost uživit své rodiny.

Palestinská agentura pro uprchlíky  UNRWA, podporuje asi 89 pekáren po celé Gaze, jejichž cílem je dostat chléb k 1,7 milionu lidí, řekl White diplomatům ze 193 členských zemí OSN na videobrífinku z Gazy.

Řekl však, že "nyní už lidé chléb neshánějí. Hledají vodu."

Zástupkyně koordinátora OSN pro Střední východ Lynn Hastings, která je zároveň humanitárním koordinátorem pro palestinská území, uvedla, že pouze jedna ze tří vodovodních linek z Izraele je funkční.

"Mnoho lidí je odkázáno na špinavou nebo slanou podzemní vodu, pokud vůbec," řekla.


 21275

Izraelští lékaři vyzývají k bombardování nemocnic v Gaze

5. 11. 2023

čas čtení 4 minuty

Foto: Zakrvácená sanitka po izraelském útoku

Desítky izraelských lékařů sdělily izraelské armádě, že musí bombardovat nemocnice v Gaze, a uvedly, že "obyvatelé Gazy" si "sami přivodili zkázu", protože dovolili, aby se z nemocnic stala "hnízda teroristů"
 
Asi 90 izraelských lékařů podepsalo dopis vyzývající k bombardování nemocnic v Gaze.

Ještě minulý týden desítky významných izraelských rabínů ujišťovaly izraelské představitele, že mají právo bombardovat nemocnici al-Šifa' v Gaze, a dopis z tohoto týdne podepsaný organizací "Lékaři za práva vojáků IDF" vyzývá k bombardování všech nemocnic v Gaze.

V dopise se jednoznačně uvádí, že kvůli podezření z "teroristické činnosti" jsou nemocnice "legitimním cílem pro zničení". Tvrdí, že "sanitky, které evakuují pacienty na jih, aby byli ošetřeni jinde, jsou jim k dispozici". Nezmiňují se o tom, že i tyto sanitky jsou bombardovány Izraelem, ani o tom, že jih je rovněž nemilosrdně ostřelován, píše server Mondoweis, vycházející v Detroitu.

 21274

Gaza: "Je to tu jako v koncentračním táboře, kde stráže postupně střílí všechny vězně"

5. 11. 2023

čas čtení 9 minut

- Al-Džazíra uvádí, že v nedělí odpoledne došlo k útoku na uprchlický tábor Bureidž v Gaze, který "zničil obytné domy a zabil velký počet lidí".

- Agentura Reuters přináší několik citací obyvatel Gazy, kde Izrael přerušil dodávky elektřiny a pohonných hmot a potraviny a léky tam proudí jen v minimální míře. Izrael zároveň od 7. října bombarduje pásmo Gazy v rámci útoků zahájených v návaznosti na útok Hamásu uvnitř Izraele z téhož dne.

Saeed al-Nejma, 53 let, uvedl, že spal se svou rodinou v jejich jednopatrovém domě, když v noci výbuch zasáhl jeho čtvrť v uprchlickém táboře Maghazi.

"Celou noc jsme se s ostatními muži snažili vybírat mrtvé z trosek. Vyhrabávali jsme děti, rozčtvrcené, roztrhané maso," řekl.

"Představte si, že jste ve vězení a dozorci z vysoké věže míří na jednoho vězně po druhém a zabíjejí je jednoho po druhém," popsal 43letý Ismail, účetní z města Gaza, jak se pod bombardováním cítil.

"Můj otec včera večer málem dostal infarkt, když budovou otřásl raketový úder. Měli jsme pocit, že jsme zasaženi my," řekl Ismail, který neuvedl své jméno z obavy před izraelskou odvetou.

Několik obyvatel města Gazy, s nimiž agentura Reuters hovořila, uvedlo, že se příliš bojí, než aby se pokusili přejít na jih pásma Gazy, kam jim izraelská armáda nařídila evakuaci. Někteří poukazovali na nedávné zprávy o úmrtích na hlavních silnicích spojujících jih a sever.

"Chci alespoň poslat svou rodinu na jih a doufám, že se jim podaří přejít do Egypta přes Rafáh, ale nejsem si jistý, že to půjde. Bojím se, aby jejich auto na cestě neostřelovaly izraelské tanky," řekl Abu Tamer v uprchlickém táboře Džabalija v sousedství města Gazy a odmítl uvést své celé jméno ze strachu z odvety.

 21269

Gaza: Další mrtví, izraelský ministr doporučil použití jaderné bomby

4. 11. 2023

čas čtení 18 minut

- Izraelský ministr pro kulturní dědictví Amichai Eliyahu ze strany Otzma Yehudit v rozhovoru pro rádio Kol Berama řekl,  že palestinské obyvatelstvo "může jít do Irska nebo do pouště, zrůdy v Gaze by si měly najít řešení samy", a dodal, že ti, kdo mávají palestinskou vlajkou nebo vlajkou Hamásu, "by neměli dál žít na Zemi".

Eliyahu zdůraznil, že svržení jaderné bomby na pásmo Gazy "je jednou z možností" a že humanitární pomoc obyvatelstvu by měla být omezena: "Nacistům bychom humanitární pomoc nepředali. V Gaze neexistuje nic takového jako nezúčastnění civilisté". Netanjahu ho suspendoval.

- WHO: od 7. října zdokumentováno 102 útoků na zdravotní péči v pásmu Gazy

Světová zdravotnická organizace (WHO) v Palestině vydala aktualizovaný bulletin, ve kterém uvádí, že od 7. října zdokumentovala 102 útoků na zdravotnická zařízení v pásmu Gazy.

V příspěvku doplněném infografikou na sociálních sítích uvádí:

Od 7. října WHO zdokumentovala 102 útoků na zdravotnickou péči v pásmu Gazy. Útoky si vyžádaly 504 mrtvých, 459 zraněných, poškodily 39 zařízení a zasáhly 31 sanitek.

- Více než 30 mrtvých při izraelských náletech na uprchlický tábor Maghází, sděluje ministerstvo v Gaze

Tábor - zastavěná obytná oblast - se nachází v evakuační zóně, kam izraelská armáda vyzvala palestinské civilisty v Gaze, odjeli hledat útočiště, protože se soustřeďuje na vojenskou ofenzívu v severních oblastech.

Navzdory těmto výzvám Izrael pokračuje v bombardování celého území, tvrdí, že se všude zaměřuje na bojovníky a prostředky Hamásu, a obviňuje Hamás, že využívá civilisty jako lidské štíty.

Ministerstvo zdravotnictví v Gaze uvedlo, že při izraelském bombardování uprchlického tábora Maghazi v centrální části Gazy bylo v sobotu pozdě večer zabito více než 30 lidí, informovala agentura France-Presse.

"Více než 30 [mrtvých] dorazilo do nemocnice al-Aksá v Deir al-Balah při masakru spáchaném okupanty v táboře al-Maghazi v centrální části pásma Gazy," uvedl v prohlášení mluvčí ministerstva zdravotnictví Ašraf al-Qudra.

Palestinská tisková agentura Wafa dříve uvedla, že při bombardování bylo zabito 51 Palestinců a desítky jich byly zraněny.

Hamás v prohlášení zveřejněném na Telegramu uvedl, že Izrael "přímo" bombardoval domy občanů, a dodal, že většina mrtvých jsou ženy a děti.

"Izraelský nálet se zaměřil na dům mých sousedů v táboře al-Maghazi, sousední dům vedle moho se částečně zřítil," uvedl sedmatřicetiletý Mohammed Alaloul, novinář pracující pro tureckou agenturu Anadolu.

Alaloul agentuře AFP řekl, že při útoku zahynul jeho třináctiletý syn Ahmed a čtyřletý syn Qais a také jeho bratr. Jeho manželka, matka a další dvě děti byly zraněny.

Mluvčí izraelské armády uvedl, že se prověřuje, zda v době bombového útoku v oblasti operovaly Izraelské obranné síly.

 21271

Jak to bude v Gaze dál? Konflikt mezi Palestinci a Izraelci nemá vojenské řešení

4. 11. 2023

čas čtení 4 minuty

Moderátor Channel 4 News z Jeruzaléma, 4. 11. 2023, 19 hodin: Nyní se ke mně připojí expertka na americkou národní bezpečnost a bývalá poradkyně Pentagonu pro Blízký východ Jasmine El-Gamalová, děkuji vám za účast v pořadu. Jasmine. Myslíte si, že diplomacie, zejména ta americká, v současné době funguje. Nebo selhává?

Jasmine El-Gamalová: Bohužel, ministr Blinken toho v tuto chvíli může ukázat jen velmi málo výsledků z kyvadlové diplomacie, kterou vedl v posledních čtyřech týdnech. Jak jste zmínil, protesty po celém světě jsou stálel hlasitější a naléhavější, volají po příměří, po humanitární pauze, aby mohla přijít humanitární pomoc. Čenové vlastní strany prezidenta Bidena a ministra Blinkena nyní naléhavě žádají o humanitární pauzu. Máte asi 60 členů, demokratických členů Kongresu, kongresmanů i senátorů, kteří napsali ministru Blinkenovi a žádají ho o větší tlak na humanitární pauzu, a sám Blinken řekl, že tyto rozhovory s Izraelci vede. Bohužel v tuto chvíli bezvýsledně.

 21270

Bude mít americká diplomacie vůbec nějaký dopad?

4. 11. 2023

čas čtení 2 minuty

Moderátor Channel 4 News z Jeruzaléma, 4.11. 2023, 19 hodin: Mezinárodní redaktorka Lindsey Hilsumová je tu se mnou. Anthony Blinken, ministr zahraničí USA, je velmi zaneprázdněný muž. Dnes je opět v Jordánsku, kde se setkal se všemi arabskými ministry zahraničí, jak jsme si právě řekli. Čeho se snaží dosáhnout a čeho dosáhne?

 18211

Podle vyslance OSN Británie porušuje mezinárodní právo ožebračením svého obyvatelstva

6. 11. 2023

čas čtení 4 minuty

Zvláštní zpravodaj  OSN Olivier De Schutter bude tento týden při návštěvě Británie naléhat na ministry, aby zvýšili výdaje na sociální zabezpečení

Úroveň chudoby ve Spojeném království je "jednoduše nepřijatelná" a vláda porušuje mezinárodní právo, prohlásil vyslanec OSN pro chudobu před svou návštěvou Británie, která se uskuteční tento týden, kdy bude naléhat na ministry, aby zvýšili výdaje na sociální zabezpečení.

Olivier De Schutter, zvláštní zpravodaj OSN pro extrémní chudobu a lidská práva, citoval výzkum, podle něhož jsou univerzální úvěrové platby ve výši 85 liber (2400 Kč) týdně pro svobodné dospělé nad 25 let "hrubě nedostatečné", a označil hlavní britský systém sociálního zabezpečení za "děravý kbelík".

 18993

Britské biotechnologické firmy závodí s americkými miliardáři o tajemství věčného mládí

6. 11. 2023

čas čtení 10 minut

 

Británie vyniká ve výzkumu dlouhověkosti

Zhruba před deseti lety se 125 amatérských cyklistů z celé Velké Británie sjelo do laboratoří na King's College v Londýně. Bylo jim mezi 55 a 79 lety a zúčastnili se dlouhodobé studie, která zkoumala, jak pravidelná fyzická aktivita ovlivňuje proces stárnutí.

Janet Lordová, profesorka biologie imunitních buněk na Birminghamské univerzitě, která studii vedla ve spolupráci s profesorem King's Stevem Harridgem, uvedla, že tým byl překvapen některými zjištěními, když po několik let zkoumal těla cyklistů a odebíral jim vzorky krve.

Její účastníci, kteří byli popsáni jako "velmi nadšení cyklisté", byli poměrně zdatní a najezdili až 100 km týdně.

"Zjistili jsme věci, jako je zvýšený obsah tuku v těle, o kterých vám spousta lidí řekne 'aha, s tím se nedá nic dělat, to je součást stárnutí' - prostě nebyly pravdivé. V této skupině se to nestalo. Srovnávali jsme je se zdravými staršími lidmi, kteří pravidelně necvičili. Naše skupina neztratila svaly ... a neztratila ani mnoho kostní hmoty," uvedla Lordová, která je ředitelkou univerzitního Institutu pro záněty a stárnutí a zvláštní poradkyní pro vyšetřování stárnutí ve Sněmovně lordů, jež zveřejnilo svou zprávu v roce 2021.

 18993

Étos britských konzervativců: "To, že náš poslanec znásilňoval ženy, jsme neutajili"

6. 11. 2023

čas čtení 1 minuta

Tvrzení o znásilňování žen, páchané konzervativním poslancem, nebylo utajeno, bránil se v neděli britský vicepremiér

Oliver Dowden reagoval na tvrzení, že jehostrana selhala v odpovědnosti vůči  obětem



Oliver Dowden, místopředseda vlády, popřel, že bulo ututláno obvinění, že jeden konzervativní poslanec znásilňoval ženy, v době, kdy Dowden vedl stranickou centrálu.

Dowden v neděli tvrdil, že konzervativci mají "nulovou toleranci" k sexuálním deliktům.



Gaza: Školáci nosí mrtvé s uřezanými hlavami

4. 11. 2023

čas čtení 3 minuty



Moderátor Channel 4 News z Jeruzaléma, 4.11. 2023, 19 hodin: Zatímco bombardování Gazy pokračuje bez přestávky, o kterou žádají vlády celého světa, politika se přenesla do ulic. V této válce se však proti Izraeli nebouří ani tak arabská ulice, ale ulice v Evropě a USA, kde se stále hlasitěji ozývaly požadavky na zastavení bombardování palestinských civilistů. Také v Jeruzalémě a Tel Avivu se konaly demonstrace, které spojovaly požadavky na další kroky k osvobození 242 rukojmích v Gaze s požadavky na odstoupení bojujícího premiéra Benjamina Netanjahua. A vysoký americký diplomat se v Jordánsku setkal s arabskými ministry zahraničí, aby se pokusil zastavit rostoucí izolaci Izraele v regionu. Mezitím izraelská armáda tvrdí, že pokračuje v ofenzivě proti Hamásu, nyní zcela obklíčila město Gaza a sever enklávy. Informuje Simeon Brown.


Rozhovor Britských listů 631. Polsko a Slovensko. Poučení a varování pro ČR?

23. 10. 2023

čas čtení < 1 minuta



Jak napsal Bohumil Kartous, Polsko svými nedávnými všeobecnými volbami se vydalo rychle do pozitivní budoucnosti jednadvacátého století, zatímco Slovensko se svými nedávnými všeobecnými volbami propadlo kamsi do děsivé minulosti. Redaktoři Britských listů Jan Čulík, Bohumil Kartous a Albín Sybera hovoří o významu a dopadu těchto voleb a uvažují nad tím, jaké je z toho varování a poučení pro Českou republiku. Je situace v ČR ještě horší než na Slovensku?

 21260

Hospodaření OSBL za říjen 2023

4. 11. 2023

čas čtení 2 minuty


Vážení čtenáři,

Potřebujeme trvalou finanční podporu pro minimální plat našich redaktorů a pro účet za elektřinu pro provoz našeho serveru. Potřebujeme měsíčně přibližně 70 000 Kč. Děkujeme.  Bohužel, příspěvky čtenářů každý měsíc dost podstatně klesají. (JČ)

V říjnu 2023 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 54 813,93 (ještě v září to bylo 60 007,35) výdaje byly v říjnu 54 620,89 Kč. Nemohli jsme našim redaktorům zaplatit řádný honorář. Zůstatek 31.10.2023 je 203.05 Kč.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

O změně amerického postoje vůči Izraeli

4. 11. 2023

čas čtení 1 minuta

Důvodem zabíjení palestinských civilistů není pozemní invaze. Větší nebezpečí tam ve skutečnosti hrozí určitě bojovníkům Hamásu, kteří jsou zabíjeni, předpokládám, ve velkém počtu, a samozřejmě izraelským vojákům. 

To, co zabíjí palestinské civilisty, jsou nálety a ty samozřejmě začaly několik dní po 7. říjnu. A pokračují dodnes.

A myslím si, že Američané si uvědomili, a to je podstatné, že po počáteční bezvýhradné podpoře Izraele, kterou mu stále poskytují, a Anthony Blinken, ministr zahraničí, to udělal znovu v pátek při své návštěvě, si uvědomili, že příliš mnoho palestinských civilistů zabitých na ulicích Gazy, v uprchlických táborech, někteří z nich v nemocnicích, to je velmi špatné pro image Izraele a pro spravedlnost jeho věci, kterou Američané zásadně nezpochybňují. 

Víte, útok tohoto druhu. 1400 civilistů zabitých a povražděných tím nejbrutálnějším středověkým způsobem vyžaduje reakci. 

Ale to, že tu včera byl Anthony Blinken a použil velmi emotivní výrazy, když řekl, víte, když vidím palestinské chlapce a dívky, jak je vytahují z trosek, připomíná mi to mé vlastní děti.  Žádný ministr zahraničí nikdy nezašel tak daleko, aby byl tak emotivní ve chvíli, kdy Izrael má všechny důvody se bránit.


 18727

Britská ministryně vnitra: "Bezdomovectví je životní styl!"

4. 11. 2023

čas čtení 5 minut

 
Britská uitrakonzervativní ministryně vnitra Suella Bravermanová se vyjádřila, že spaní bezdomovců na ulici je "dobrovolná volba životního stylu"


Ministryně vnitra je kritizována za tweety, v nichž vyhrožuje, že zakáže používání stanů bezdomovci, "z nichž mnozí pocházejí ze zahraničí"

 
Bravermanová zakázat stany bezdomovců, které "obtěžují" v městských oblastech, například na hlavních ulicích, a to v souvislosti s rostoucím počtem bezdomovců, kteří přespávají na ulici. Britská vláda to považuje za nárůst asociálního chování.

Ministryně vnitra plánuje také pokutovat charitativní organizace, které poskytují bezdomovcům stany, uvedl deník Financial Times.

Američané terčem izraelských útoků. "My jsme Američané. Má dcera přišla o ruku. Je jí sedmnáct!"

4. 11. 2023

čas čtení 1 minuta

"My jsme z rodiny Abu Olba. Jsme američtí občané. Americké velvyslanectví nám řeklo, abychom se vydali na cestu. Další lidi také na cestovním seznamu se s námi vydali po silnici na pobřeží. Izraelské jednotky bombardovaly náš autobus. Pojďte se podívat, co se nám stalo. Useklo to mé dceři ruku - je jí sedmnáct let. Tohle jsou naše americké pasy! Podívejte se, co oni dělají americkým občanům! Vybombardovali náš autobus! Autobus začal hořet a my jsme byli uvnitř! Utekli jsme odtamtud a šli jsme pěšky, než jsme došli do nemocnice. Zatelefonovali nám z amerického velvyslanectví a řekli nám, že máme jet. Je to správné, to co nám udělali? Ano, americké velvyslanectví. Přísahám, že je budeme všechny žalovat!"



 20116

Benjamin Netanjahu je nebezpečný spojenec. Západní politikové by tentokrát měli naslouchat levici

4. 11. 2023

čas čtení 4 minuty

 
Je čas, aby si západní lídři položili těžké otázky, míní britský židovský komentátor Nick Cohen.

Od doby, kdy ajatolláh Chomejní vyhrožoval Salmanu Rushdiemu zabitím, jsem hluboce podezřívavý vůči západním liberálům a levičákům, kteří souhlasí s reakčním náboženstvím a genocidními myšlenkami, pokud a pouze pokud jejich zastánci nenávidí Západ, píše autor. Fašismus není barevně odlišený. Pokud Hamás masakruje Židy, Írán potlačuje ženy nebo Táliban nastoluje misogynní, homofobní a teokratickou tyranii, pak je to vina utlačovatelů, nikoli Západu.

Ale budu spravedlivý a napíšu spíše analýzu než polemiku. Jde o fakt, nikoli o řečnickou argumentaci, že Benjamin Netanjahu není člověk, kterému by Biden nebo britský labouristický šéf Starmer mohli začít věřit.

3330

Příplatek za obnovitelné zdroje skončí, nahradí ho platba za nové reaktory. Ta ale tak rychle nezmizí

4. 11. 2023

čas čtení 4 minuty

tisková zpráva sdružení Calla

Poslanci v pátek při jednání o novele zákona o urychlení výstavby dopravní
infrastruktury (sněmovní tisk 410) odsouhlasili nesouvisející přílepek
poslance Ivana Adamce (ODS) na finanční podporu nových jaderných
reaktorů cestou rozdílové ceny (Contract  for Difference) [1]. Ten má
zajistit jejich uplatnění na trhu způsobem, že na jejich drahou
elektřinu mají spotřebitelé doplácet ještě dlouhá desetiletí.  K návrhu
chybí jakékoliv ekonomické analýzy, které by doložily, že poplatek
nebude ve skutečnosti mnohem vyšší než dnes tolik diskutovaný příplatek
za obnovitelné zdroje, jehož větší část z faktur zmizí do roku 2030.

 21243

Pět důležitých věcí o válce mezi Izraelci a Palestinci

4. 11. 2023

čas čtení 9 minut

Píše dlouholetý reportér společnosti BBC na Blízkém východě Jeremy Bowen:

1.

Jisté je, že Izraelci podporují vojenskou kampaň, jejímž cílem je zlomit moc Hamásu a jeho mladšího partnera, Islámského džihádu, v Gaze. Jejich hněv je vyvolán šokem z útoků Hamásu, zabitím více než 1 400 lidí a skutečností, že v Gaze je stále zadržováno přibližně 240 rukojmích.

Setkal jsem se s Noamem Tibonem, generálem izraelské armády ve výslužbě, abych si vyslechl, jak po útoku Hamásu 7. října odjel se svou ženou do Nahal Ozu, kibucu na hranicích s Gazou. Jeho mise, která byla úspěšná, spočívala v záchraně jeho syna, snachy a jejich dvou malých dcer, kteří byli v úkrytu a slyšeli, jak se venku potulují ozbrojenci Hamásu.

Rozhovor Britských listů 632. Křetínský šíří svou podnikatelskou propagandu nejen v Blesku, ale i v lifestylových časopisech

27. 10. 2023

čas čtení < 1 minuta




V době, kdy stát připravoval prostřednictvím ČEPSu akvizici distributorské sítě NET4GAS, Média Daniela Křetínského se mohla zbláznit emocionálním přesvědčováním svých čtenářů, proč je tato státní koupě špatná, a to až absurdním způsobem, jak zjistila výzkumná organizace Reset.
Proti této transakci nebrojily jen četné články v bulvárním deníku Blesk, ale dokonce i v lifestylových časopisech, třeba i na serveru Supermaminky.cz. Často se poukazuje na to, že Česká republika je pašalík oligarchů, měli by však mocní podnikatelé mít právo v tisku drsně prosazovat své podnikatelské zájmy? O tom hovoří Albín Sybera s Radkem Kubalou z organizace Reset.


 18794

Německo nekriticky podporuje Izrael, navzdory vraždění

4. 11. 2023

čas čtení 3 minuty

 
Vazba Německa na Izrael je obdivuhodná, ale stává se svěrací kazajkou

 
 Vzhledem k tomu, že německo-izarelské vztahy jsou podrobovány zatěžkávací zkoušce válkou mezi Izraelem a Hamásem, je zřejmé, že je zapotřebí pružnější dynamiky, která by pomohla zajistit trvalý mír, míní John Kampfner.

Je v době, kdy je Gaza bombardována, tisíce mrtvých a její infrastruktura je z velké části v troskách, pro Němce  přijatelné kritizovat Izrael? Téměř celý německý politický establishment a většina lidí ve veřejném životě si zřejmě myslí, že ne.


 21243

Gaza ve stručných souvislostech a třech paralelách

4. 11. 2023 / Jan Darmovzal

čas čtení 12 minut

Kritika západních zemí vůči hnutí Hamás je nevybíravá a je mnoha „ocejchováno“ jako teroristická organizace (kromě BBC a dalších renomovaných sdělovacích prostředků). Tím diskuze minimálně v českém mediálním prostoru a na české politické scéně končí. Nikdo se už nezamýšlí nad důležitými detaily a klíčovými historickými souvislostmi, které z důvodu slepé podpory Izraele jsou značně omezené nebo úplně chybí.

Zamyslel se vůbec někdo z kritiků Hamásu co to vůbec je Gaza z geografického hlediska?

Fakta jsou následující: Gaza je pás pobřežního území o šířce asi 8 kilometrů a délce asi 40 kilometrů (pro některé z nás poměrně jednoduše zdolatelné běžecké distance). Na tomto „mini“ území se tísní přibližně 2,3 milionu lidí, z nich asi 1 milion dětí.

 21249

Gaza: tisíc kráterů od bomb

4. 11. 2023

čas čtení 18 minut

- Analýza satelitních snímků severní části pásma Gazy po těžkém bombardování odhalila více než 1 000 kráterů viditelných z vesmíru na ploše přibližně 10 km2

V jedné oblasti - široké pouhého půl kilometru - byla skupina obytných bloků bombardována tak silně, že je zde vidět asi 100 kráterů, z nichž některé jsou velké až 14 metrů.

Nejméně jedna nemocnice a tři školy v oblasti byly vyřazeny z provozu, zřejmě v důsledku nedalekého bombardování. Další budovy na snímku pořízeném 30. října byly zcela srovnány se zemí a proměněny v trosky.

-Podle Blinkena se USA a arabské státy shodly, že status quo v Gaze kontrolovaný Hamásem nemůže pokračovat

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v sobotu prohlásil, že Washington i arabské státy se domnívají, že status quo v Gaze ovládané Hamásem nemůže pokračovat, a že se svými arabskými protějšky jednal o tom, jak lépe vytyčit cestu k řešení v podobě dvou států.

Při projevu na tiskové konferenci v Ammánu spolu se svými egyptskými a jordánskými protějšky nejvyšší americký diplomat rovněž uvedl, že Washington je znepokojen násilím ze strany extremistických osadníků na Západním břehu Jordánu.

 21259

Konflikt mezi Hamásem a Izraelem: Mezinárodně podpora pro Izrael klesá

3. 11. 2023

čas čtení 5 minut

Foto: Anthony Blinken v Jeruzalémě: "Viděl jsem také záběry palestinských dětí, malých chlapců a dívek vytažených z trosek budovy. Když to vidím, když se jim podívám do očí přes televizní obrazovku, vidím své vlastní děti. Jak bychom to mohli nevidět?"


Moderátor z Jeruzaléma, Channel 4 News, 3. 11. 2023, 19 hodin: Izraelský premiér Benjamin Netanjahu prohlásil, že dokud nebudou propuštěna všechna izraelská rukojmí, nebude s Hamásem uzavřeno žádné dočasné příměří. Stalo se tak po třetí návštěvě amerického ministra zahraničí Anthonyho Blinkena, který vyzval k humanitární pauze v konfliktu. Mezitím se vůdce islamistické skupiny Hizballáh pochvalně vyjádřil o říjnových útocích Hamásu na Izrael. 7. října. Naše mezinárodní redaktorka Lindsey Hilsumová přináší tuto zprávu.

Gaza: Útok na sanitky u nemocnice, střílení civilistů do hlavy na silnici na jih

3. 11. 2023

čas čtení 3 minuty

Moderátor z Jeruzaléma, Channel 4 News, 3. 11. 2023, 19 hodin: Útok na jednu z hlavních nemocnic ve městě Gaza. Nálet zasáhl soupravu sanitních vozů, která z této nemocnice vyjížděla. Několik lidí bylo zraněno a zabito. Izraelské obranné síly tvrdí, že město Gaza obklíčily, a stále vyzývají tamní civilisty, aby odešli na jih. Stovky britských občanů dnes dostaly povolení opustit Gazu, včetně rodiny skotského prvního ministra, palestinské ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že v Gaze zemřelo 9227 Palestinců.  Náš zahraniční zpravodaj Paraic O'Brien přináší reportáž, a měli bychom vás varovat, v jeho reportáži jsou od samého začátku velmi znepokojivé scény.

Od vydání zhlédlo tento informační blok jen na YouTube 503 000 osob:

 21252

Konflikt mezi Hamásem a Izraelem: Na silnici v Gaze leží mrtvoly civilistů, rodin, žen a dětí

3. 11. 2023

čas čtení 17 minut

"Naše děti trpí, nechápou, proč jsme se stěhovali, proč po nás Izrael střílí."

- Vysoce postavený poradce izraelské vlády prohlásil, že nemocnice al-Šifa - velká nemocnice v Gaze - je "legitimním cílem" izraelských sil.

Mark Regev, bývalý izraelský velvyslanec v Londýně a v současnosti poradce premiéra Benjamina Netanjahua, řekl televizi Channel 4, že Izrael se domnívá, že Hamás "zřídil své velení a kontrolu" pod nemocnicí.

Regev hovořil poté, co izraelské síly zaútočily na sanitku v nemocnici al-Šifa, o níž tvrdily, že "byla identifikována silami jako používaná teroristickou buňkou Hamásu".

Gazské ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že Izrael se zaměřil na "konvoj převážející zraněné osoby v sanitních vozidlech", který opouštěl nemocnici al-Šifa ve městě Gaza. Uvedlo, že při útoku zahynulo 15 lidí a 60 dalších bylo zraněno.

I kdyby Hamás používal sanitku k páchání škodlivých činů, nemusel být izraelský útok nutně legitimní podle válečného práva, řekl listu Washington Post Brian Finucane, hlavní poradce amerického programu v International Crisis Group.

"Vzhledem ke zjevným civilním škodám způsobeným úderem v sousedství nemocnice al-Šifa vyvolává tento útok vážné otázky ohledně dodržování válečného práva, mimo jiné ohledně toho, jak izraelská armáda posuzuje nadměrné škody způsobené civilistům při úderech na cíle, které považují za zákonné."

- Agentura Reuters ověřila video, na kterém jsou vidět mrtvá těla na silnici jižně od města Gazy, které je v současné době ve smrtícím izraelském obležení


Rozhovor Britských listů 633. Češi nechápou, že zásadním izraelským postojem je kritizovat Izrael

3. 11. 2023

čas čtení < 1 minuta



"Je absurdní, že mnoho lidí v ČR, kteří by nikdy nechtěli slyšet nic pozitivního o prezidentu Zemanovi nebo o ultrakonzervativním politikovi Okamurovi, nebo nenávidí zkorumpovaného politika Babiše,  podporuje Netanjahua, který představuje všechny tyto rysy."

"Skutečný přítel varuje Izrael, že jeho nynější politika je sebedestruktivní."

"Židé v českém prostoru by chtěli vytvářet civilizaci, která by byla jiná, byla by heterogenní. Takový prostor v českém národním sebechápání zatím neexistuje."

 O postojích velké části Čechů ke konfliktu Izraele s Palestinci hovoří Albín Sybera s filozofem a publicistou Joem Grimem Feinbergem.

 21125

Konflikt mezi Hamásem a Izraelem: Očekává se, že Blinken během své další návštěvy Tel Avivu vyzve k přerušení bojů a umožnění přísunu pomoci do Gazy

3. 11. 2023

čas čtení 23 minut



- Izrael zaútočil na konvoj sanitek, sděluje televize napojená na Hamás. Podle ní jsou desítky mrtvých a zraněných

Televize Al-Aksá napojená na Hamás s odvoláním na palestinské ministerstvo zdravotnictví uvedla, že v pátek byly při izraelském útoku na konvoj sanitek převážející těžce zraněné lidi v Gaze zabity a zraněny desítky Palestinců.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Ašraf al-Kudra dříve uvedl, že z města Gazy a severu na jih pošlou kriticky zraněné Palestince, kteří musí být urychleně převezeni k ošetření do Egypta, informovala agentura Reuters.

Izraelská armáda v pátek uvedla, že prověřuje zprávu ministerstva zdravotnictví v pásmu Gazy ovládaném Hamásem, podle níž byly při izraelském útoku na konvoj sanitek zabity a zraněny desítky Palestinců.
 

 21251

Byl fašismus "nevinnější než komunismus"? Zdá se, že konzervatismus končí. Je ve zmatku

3. 11. 2023

čas čtení 5 minut

 
Thatcherovský konzervatismus je v posledním tažení. Zaznamenal jsem znepokojivou zkušenost, co by ho mohlo nahradit, píše Andy Beckett.
 

Kam proboha směřuje konzervatismus? Přinejmenším v Británii se zdá, že jednoduchou odpovědí je do opozice, a to možná na dlouhou dobu. Toryové tomu možná ještě úplně nevěří, ale imploze konzervativců v příštích parlamentních volbách se stává pravděpodobnou, jak ukázala jejich dramaticky se zmenšující podpora v několika nedávných britských doplňovacích volbách. Britský většinový  volební systém je krutý vůči každé straně, jejíž podíl hlasů klesne pod třetinu, a většina průzkumů již mnoho měsíců toryům přisuzuje spíše čtvrtinu.

 18993

Většina Britů má na imigraci pozitivní názor, ukázal průzkum

3. 11. 2023

čas čtení 4 minuty


Ačkoli vládnoucí konzervativci tvrdí, že omezení přílivu migrantů je pro voliče zásadní otázkou, průzkum ukázal, že postoje Britů se výrazně změnily.

Nejnovější průzkum z roku  2022 ukázal, že většina britských  respondentů si poprvé myslí, že imigrace je velmi pozitivní pro britskou ekonomiku (59 % ji hodnotí sedmičkou až desítkou), obohacuje kulturní život země (58 %) a činí zemi lepším místem pro život (56 %).

Připadám si v pobrexitové době v Británii tak trochu jako v Československu za komunismu, poznamenává Jan Čulík. Nejenže jsou obchody poloprázdné jak ve východním Německu, v supermarketech občas chybějí určité potraviny, ale Británii vládne tvrdě ideologická skupina nekompetentních lidí. Rozdíl samozřejmě je v tom, že Československo za komunismu bylo ruskou kolonií a Čechoslováci nemohli rozhodovat o tom, kdo jim vládne - Britové si z hlouposti a posedlosti brexitem nekompetentní a podvodné konzervativce pod vedením podvodníka a lháře Borise Johnsona v roce 2019 ovšem sami zvolili - nikoliv však nynější vládnoucí ekipu, tu nikdo nevolil. Premiér Rishi Sunak nevládne v důsledku nějakých demokratických voleb. Jeho ultrapravicová ministryně vnitra Suella Braverman se pokouší porušit mezinárodní právo a posílat žadatele o azyl do diktátorské Rwandy. Britské soudy jí v tom zatím zabraňují. Nyní se v této věci Bravermanová dokonce spojila s obdobně odporným rakouským ministrem vnitra. Jenže Britové proti imigraci nejsou! Vláda je mimo. Asi tako jako v  ČR, ale o hodně víc. (JČ)

Podle akademického průzkumu má nyní většina britské veřejnosti pozitivní názory na dopad imigrace na Spojené království, a to navzdory intenzivní politické rétorice, která se kolem této otázky točí.


 21250

Rozsáhlé války se v Evropě objevily "o 1000 let dříve, než se dosud předpokládalo"

3. 11. 2023

čas čtení 2 minuty


Reanalýza kosterních pozůstatků ve Španělsku naznačuje, že konflikty se odehrávaly zhruba před 5 000 lety v období neolitu, sdělují vědci


Nejstarší období válečných konfliktů v Evropě se zřejmě odehrálo více než 1 000 let před tím, co bylo dříve považováno za první rozsáhlý konflikt v regionu, naznačili vědci.

Reanalýza více než 300 souborů kosterních pozůstatků odkrytých ve Španělsku - datovaných radiokarbonem do doby před 5 400 až 5 000 lety - naznačuje, že konflikty probíhaly dlouho předtím, než se v regionu vytvořily mocné státy.


 21247

Situace v Gaze je katastrofální

3. 11. 2023

čas čtení 3 minuty

Moderátor Channel 4 News, z Jeruzaléma, 2. 11. 2023, 19 hodin:  Mluvil jsem s Nebal Farsakh z humanitární organizace Palestinská společnost Červeného půlměsíce. Působí v Gaze a pomáhají s přepravou pacientů k hranicím. Nejprve jsem se zeptal na situaci Palestinců ve městě Gaza a jeho okolí, kde, jak víme, probíhají velmi těžké boje.

Nebal Farsakh:  Situace v Gaze a na severu země je katastrofální. Přes stovky tisíc civilistů jsou stále v Gaze a na severu, ti, kteří nebyli schopni se evakuovat, protože probíhá intenzivní bombardování, k němuž dochází  po celé Gaze a doslova není v Gaze žádné bezpečné místo, takže nyní nemocnice, nejen že mají zraněné raněné, pacienty, ale jsou nyní útočištěm pro tisíce vysídlených lidí, kteří se v současné době ukrývají v nemocnicích, v  chodbách ležící na zemi, protože prostě nemají kam jít a nebyli schopni se evakuovat, protože není žádná doprava.

 21241

Gaza: Přežila po půlhodinové resuscitaci. Celá její rodina byla ale zabita

3. 11. 2023

čas čtení 3 minuty



Foto: Osmnáctiměsíční Sophia byla vytažena z trosek a oživena po půlhodinové resuscitaci, ale celá její rodina je mrtvá

Moderátor Channel 4 News z Jeruzaléma, 2. 11. 2023, 19 hodin: Izraelský premiér Benjamin Netanjahu prohlásil, že jeho jednotky na vrcholu bojů v Gaze prošly předměstím svého hlavního cíle, městem Gaza. Ministerstvo zdravotnictví v Gaze uvádí, že za poslední tři a půl týdne zde bylo zabito již více než 9000 lidí. Na hraničním přechodu Rafáh do Egypta bylo povoleno opustit dalších 400 lidí, informuje náš zpravodaj pro zahraniční věci Paraic O'Brien a varování, jsou tam znepokojivé záběry:

 20774

Krásný nový svět: Strategie odstrašování už nefungují

3. 11. 2023

čas čtení 1 minuta

Nikdo neví, kdy, jak a jak skončí války Ruska a Ukrajiny a Hamásu a Izraele, nikdo ani nedokáže pochopit, zda skončí, nebo přerostou ve světovou válku. Z obou konfliktů však lze již vyvodit jeden zásadní závěr. Tento závěr je zklamáním a je nebezpečný, píše Boris Pastuchov.

 19376

Postkomunismus: Země, které lustrovaly, unikly své minulosti

3. 11. 2023

čas čtení 1 minuta

Podle analytiků dotazovaných redakcí SeverReal, "spojení mezi lustrací a demokratizací se jeví naprosto přímo a bezprostředně". V zemích, kde byly lustrace provedeny, došlo ke skutečnému pokroku; ale v těch, kde tomu tak není, jako v Rusku, minulost žije dál.

 18666

Jejich a naše socialistická strana

3. 11. 2023

čas čtení 4 minuty

Masakr izraelských sportovců na olympijských hrách v Mnichově v roce 1972 vyvolal po celém světě skutečný šok a hrůzu. Po tragédii se objevily značné sympatie k Izraeli. To však neplatí pro Socialistickou dělnickou stranu (SWP) ve Spojených státech. Jejich reakcí na teroristický útok bylo tvrzení, že "skutečnými oběťmi" jsou Palestinci. Pro příznivce Socialistické strany SWP tím strana překročila červenou čáru. Byla zahájena celonárodní kampaň, aby se rozšířila zpráva, že SWP nyní otevřeně zaujímá antisemitské postoje, upozorňuje Eric Lee.

 21238

Hamás intelektuálů

3. 11. 2023

čas čtení 11 minut

Zesnulý Edward Said, palestinsko-americká ikona, popsal roli intelektuála jako "říkat pravdu mocným". V tomto duchu se mnozí palestinští akademici a myslitelé rozešli s Jásirem Arafatem a Fatahem a obvinili je z korupce a kompromisů, napsal Martin Kramer.

 21046

Jak by se měl Biden vypořádat s raketami z Jemenu

3. 11. 2023

čas čtení 5 minut

Izraelské letectvo oznámilo, že nad Rudým mořem zničilo raketu země-země. Zvuky výbuchů byly hlášeny z nejjižnějšího izraelského města Ejlat. Je poprvé, kdy byl během této války aktivován systém protiraketové obrany dlouhého doletu Arrow (vyvinutý společně se Spojenými státy). K odpovědnosti se přihlásily Íránem podporované milice Húsiů v Jemenu, upozorňuje Jonathan Schanzer.

 18860

Válka v Gaze a otázka varování civilistů

3. 11. 2023

čas čtení 27 minut

22. října vydali lídři Kanady, Francie, Německa, Itálie, Velké Británie a Spojených států společné prohlášení, v němž "zopakovali svou podporu Izraeli a jeho právu bránit se proti terorismu a vyzvali k dodržování mezinárodního humanitárního práva, včetně ochrany civilistů". Mezi závazky mezinárodního humanitárního práva, které Izrael a Hamás v tomto konfliktu na sebe berou, patří požadavek, aby tam, kde je to proveditelné, varovaly civilisty před hrozícími útoky. Povinnost varovat přitáhla pozornost ve světle počtu civilních obětí v Gaze a nezákonné hrozby Hamásu, že popraví civilního rukojmího pokaždé, když Izrael bez varování zaútočí na dům, píše Michael N. Schmitt.

 20967

Klíčovou roli při vyzbrojování Hamásu sehrály tunely z Egypta

3. 11. 2023

čas čtení 3 minuty

Izraelské obranné síly (IDF) 26. října potvrdily, že Hamás před útokem ze 7. října pašoval zbraně a munici tunely pod hranicí Egypta a Gazy. Teroristé údajně převáželi materiál pod Filadelfskou cestou, úzkým pozemním koridorem, který odděluje Egypt od pásma Gazy. Pašerácká operace Hamásu se odehrála v době, kdy izraelské letectvo pokračovalo v útocích na íránské dodávky zbraní v Sýrii a Libanonu. Nyní se šíří obavy, že by teroristé mohli uprchnout do Egypta stejnou podzemní sítí.

 19610

Dominik Feri a idoly konzervatismu

3. 11. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Tak Domink Feri dostal tři roky natvrdo. Zatím nepravomocně. Říkám si, jak se to všechno vlastně stalo. Vzpomínám si na toho vzorně vypadajícího mladého kluka, který v rozhovoru s knížetem Schwarzenbergem tvrdí, že se politice věnuje už od 15 let. Kdo by to do něj tehdy řekl, že z něj bude sexuální predátor. 

Pozn. JČ: Trest tří let vězení je nesmírně nízký a dokazuje, jak málo jsou v ČR respektována práva žen. V Británii je minimální trest za znásilnění čtyři roky, maximální doživotí. ZDE

 21235

Proč Irsko tak důrazně podporuje Palestince?

2. 11. 2023

čas čtení 6 minut

 

Irská podpora práv Palestinců částečně pramení z vlastní zkušenosti s kolonialismem a násilím - ale to není vše,
píše irská novinářka Una Mullally

V posledních týdnech se představitelé Evropské unie, Spojeného království a USA postavili po bok Benjamina Netanjahua a vyjádřili podporu "právu Izraele na obranu", což je heslo, které vyvolalo hrůzu v Gaze po strašlivém útoku Hamásu na izraelské civilisty a bezpečnostní síly.

Irsko se z této řady vymyká. Premiér Leo Varadkar sice prohlásil, že Izrael má právo se bránit, ale dodal následující upřesnění: "ale Izrael nemá právo na to, aby se choval špatně". Na počátku bombardování Gazy také řekl: "Podle mě se to rovná kolektivnímu trestu." Na úrovni EU prosazuje - spolu se Španělskem - spíše humanitární "příměří", které by ukončilo násilí, než možnost "pauzy".

25904

Válka mezi Izraelem a Hamásem: Americký kongresman přirovnal palestinské civilisty k nacistům

2. 11. 2023

čas čtení 27 minut

Janal Hamran byl usmrcen izraelskou armádou v den svých dvaadvacátých narozenín během útoku izraelské armády na Dženin. Střelili ho do hlavy, když stál na dvoře nemocnice. Kulka ho zasáhla do levého oka a vyletěla z lebky vzadu. Od 7. října bylo na Západním břehu Jordánu usmrceno 129 Palestinců.

- Experti OSN uvedli, že pociťují "prohlubující se zděšení" z izraelských leteckých útoků na uprchlický tábor Džabalíja v severní části Gazy, které podle místního ministerstva zdravotnictví od úterý zabily a zranily stovky Palestinců.

"Izraelský nálet na obytný komplex v uprchlickém táboře Džabalíja je bezostyšným porušením mezinárodního práva - a válečným zločinem. Útok na tábor ukrývající civilisty včetně žen a dětí je naprostým porušením pravidel proporcionality a rozlišování mezi bojovníky a civilisty."

Organizace Unicef samostatně popsala "děsivé a otřesné" scény krveprolití po dvou kolech izraelských leteckých útoků na uprchlický tábor Džabalíja v úterý a ve středu.

Obytné domy byly srovnány se zemí, stovky lidí byly zřejmě zraněny a zabity, mezi oběťmi je údajně mnoho dětí.

Izraelští představitelé uvedli, že při bombardování byli zabiti vysocí velitelé Hamásu, kteří se snažili krýt za civilisty.

- Útok izraelské armády bílým fosforem na školu OSN, kde se ukrývají tisíce uprchlíků:
- Podle ministerstva zdravotnictví v Gaze vzrostl počet palestinských obětí na 9061, z toho 3760 dětí

Od 7. října bylo izraelskými údery na pásmo Gazy zabito nejméně 9 061 lidí, informuje agentura Reuters s odvoláním na ministerstvo zdravotnictví v Gaze, které řídí Hamás. Dalších 32 000 lidí bylo zraněno.

Mezi zabitými je podle ministerstva 3 760 dětí a 2 326 žen.

- Čtyři Palestinci, včetně tří mladistvých, byli ve čtvrtek brzy ráno zastřeleni v různých částech okupovaného Západního břehu Jordánu,
informuje agentura Associated Press s odvoláním na palestinské ministerstvo zdravotnictví.

Od začátku války bylo na Západním břehu Jordánu zabito více než 130 Palestinců.
 

 21227

Zvláštní pocit

2. 11. 2023 / Soňa Svobodová

čas čtení 12 minut


Také se vám někdy stalo, že jste se při svých výletech za poznáním - ocitli v místě, kde jste zakusili zvláštní až nevysvětlitelný pocit spojený s mrazením v zádech? Určitě těm citlivějším z vás, ano.“ Pokud k nim, též patříte, pak takový pocit můžete zažít v těsné blízkosti Letohrádku královny Anny, přesněji tedy řečeno, přímo v Chotkových sadech v blízkosti pomníku, který je věnován jednomu z nejvýraznějších českých novoromantiků a přednímu představiteli lumírovské generace Juliu Zeyerovi, o němž se také někdy hovoří, jako o zapomenutém spisovateli. Jeho pomník tu stojí od listopadu roku 1913, kdy byl slavnostně odhalen, ale ještě než se tak stalo, pracoval na něm sochař Josef Mauder v průběhu let 1902-1912. DaI mu podobu jeskyně, do níž umístiI osm postav ze Zeyerových děI, které vytesaI v životní veIikosti z bíIého tyroIského mramoru, čímž v přihIížejících vyvoIává i po toIika Ietech nejrůznější pocity ze zjevujícího se kontrastu bíIého mramoru vůči temné skáIe. A protože jsme každý jiný, působí postavy Amise a AmiIa, Iegendárních dcer praotce Kroka Kazi,Tety a Libuše, kterou sochař vysochaI, jak právě věští zrod Prahy, Radúze a MahuIeny, a též i sestry

PaskaIíny na každého z nás rozdíInými pocity, o nichž ví své i jedna z nejznámějších českých publicistek v oboru záhadologie, autorka knihy TajupIná místa Česka, Jitka Lenková.

 21233

Z mého rodného města v Gaze přišla nepředstavitelná zpráva: 36 členů mé rodiny je mrtvých

2. 11. 2023

čas čtení 7 minut

Foto: Dvouletá Julia, kterou zabil izraelský šrapnel

Uprchlický tábor Chán Júnis měl být v bezpečné zóně. Ale nikde není bezpečno - samotná existence Palestinců je pod palbou, píše profesorka politologie na univerzitě v kanadské Albertě Ghada Ageel.
 
Dům mé rodiny měl být v bezpečné zóně na jihu Gazy. Ale minulý týden stejně spadly bomby, bez varování. Padly ve čtvrtek kolem desáté hodiny dopoledne ve čtyřech nebo pěti velkých explozích. Celá obytná čtvrť uprchlického tábora Chán Júnis, kde jsem se narodila a vyrůstala, se proměnila v trosky. Všichni to tam prožívali jako zemětřesení; zemětřesení způsobené lidmi. Celý tábor se otřásal.

Napočítala jsem 49 mrtvých - mezi nimi 36 členů mé rodiny. Další tucet nebo více lidí se stále pohřešuje pod troskami osmi domů, jak mi bylo řečeno, a více než 100 je zraněných.


 21226

USA by neměly stanovit žádné omezení civilních obětí způsobených Izraelem, říká senátor

2. 11. 2023

čas čtení 2 minuty

 

Republikánský senátor Lindsey Graham však říká, že Izrael by měl být "chytrý" a snažit se omezit počet obětí, "jak nejlépe umí".


USA by neměly stanovit "žádné omezení" civilních obětí, které by Izrael mohl způsobit v Gaze v reakci na teroristické útoky Hamásu ze 7. října, uvedl vysoce postavený republikánský senátor.


V rozhovoru pro CNN byl Lindsey Graham z Jižní Karolíny dotázán: "Existuje pro vás nějaká hranice, a myslíte si, že by měla existovat i pro vládu Spojených států, kdy by USA řekly: 'Zadržme, pokud jde o civilní oběti?'"

Graham odpověděl: "Kdyby se nás někdo po druhé světové válce zeptal: 'Existuje nějaká hranice, co byste udělali, aby Japonsko a Německo nedobyly svět? Existuje nějaká hranice, co by měl Izrael udělat lidem, kteří se snaží vyvraždit Židy? Odpověď zní ne. Neexistuje žádný limit."

30759

Odcizení v supermarketu

2. 11. 2023 / Matěj Metelec

čas čtení 3 minuty

V posledních týdnech zmizel v supermarketech Albert v centru Prahy klasický pult lahůdek. Na místě krájených uzenin, sýrů a salátů, kde pracoval a se zákazníky komunikoval živý zaměstnanec, zůstal jen další chladící pult a na něm zlomek původní nabídky. Nejspíš po zavedení automatických pokladen další krok, jak ušetřit na zaměstnancích, který ukazuje budoucnost tohoto úseku sektoru služeb.

 


 20353

Zničí nás umělá inteligence?

2. 11. 2023

čas čtení 7 minut

Britský premiér Rishi Sunak v těchto dnech organizuje v Británii mezinárodní konferenci o nebezpečích umělé inteligence a co proti tomu dělat. Je na ní i Elon Musk.


Rozhlas BBC interviewoval k tomu profesora Stuarta Russella:

Moderátorka:  Profesor Stuart Russell, jeden z tzv. kmotrů umělé inteligence, patřil k těm, kteří volali po pozastavení vývoje umělé inteligence. Je profesorem informatiky na Kalifornské univerzitě v Berkeley a na toto téma dělal pro BBC i známé Reith Lectures. A právě on se účastní jednoho ze zasedání summitu Rishiho Sunaka v Bletchley Parku. Jmenuje se Rizika vyplývající ze ztráty kontroly nad hraniční umělou inteligencí. Tedy o tom, co se stane, pokud lidé ztratí kontrolu nad umělou inteligencí. Zeptala jsem se ho nejprve na navrhovanou americkou legislativu a na to, zda je to něco takového zapotřebí.

 21225

Bolsonarovi dva homosexuální synové a nevyhnutelná mlýnice spravedlnosti trestající krajně pravicové populisty

2. 11. 2023 / Fabiano Golgo

čas čtení 8 minut

 
Donald Trump a Jair Bolsonaro zmanipulovali velké množství  lidí, kteří měli plné zuby nekonečné korupcí prolezlé neschopnosti politiků establishmentu řešit problémy společnosti, do očí bijící neobjektivity a přehánění tradičních médií a extremismu některých identitářských politiků, který nám narychlo cpou do chřtánu. 

Ani jeden z těchto populistů není skutečným náboženským kladem ani pravým etalonem rodinných hodnot, ale okouzlili miliony lidí  svými lžemi a inspirovali napodobitele v zahraničí. Destruktivní politika, kterou se snažili prosadit, je však nyní  jedna po druhé rušena a činy ničení a násilí, jichž se dopouštěli jejich fanatičtější stoupenci, jsou tvrdě trestány.


NYT: Izraelští politikové zastávají názor, že masové vraždění civilistů ve válce je přijatelné

2. 11. 2023

čas čtení < 1 minuta

New York Times: Začalo být zjevné americkým činitelům, že vedoucí politikové v Izraeli zastávají názor, že masové úmrtí civilistů je ve válce přijatelnou cenou. V soukromých rozhovorech s americkými protějšky izraelští činitelé hovořili o tom, jak Spojené státy prováděly během druhé světové války absolutně ničivé bombardování v Německu a v Japonsku - včetně shození dvou atomových bomb na Hirošimu a Nagasaki - ve snaze tyto země porazit. 

Na veřejnosti se postoj prezidenta Bidena tedy začal měnit.



 20207

Izraelsko-palestinská válka: Izrael údajně navrhl odepsání egyptských dluhů za přijetí uprchlíků z Gazy

2. 11. 2023

čas čtení 3 minuty

Podle izraelského webu Ynet Izrael navrhl odepsání značné částí mezinárodních dluhů Egypta prostřednictvím Světové banky, aby přiměl vládu Abdela Fattaha el-Sísího otevřít dveře vysídleným Palestincům.

Egypt se v současné době zmítá v dluhové krizi a mezi zeměmi, u nichž je největší pravděpodobnost nesplacení dluhu, je na druhém místě za Ukrajinou.

Stát ztrácí polovinu svých příjmů na splátkách úroků a je závislý na půjčkách od MMF a bohatých států Perského zálivu, což omezuje jeho schopnost odporovat zahraniční politice USA.

Stále však není jasné, zda má Izrael ve Světové bance dostatečný vliv, aby mohla odepsat mezinárodní dluhy Egypta, informuje web middleeasteye.net.  

 21103

USA a Izrael po válce zvažují nasazení mnohonárodních sil v Gaze

2. 11. 2023

čas čtení 2 minuty

Spojené státy a Izrael zvažují vytvoření mnohonárodních sil, které by obsadily pásmo Gazy, pokud Izrael úspěšně zlikviduje Hamás, informovala v úterý agentura Bloomberg. Záměrem by bylo poskytnutí dočasného dohledu nad Gazou zemím v regionu, které by podporovaly jednotky z USA, Británie, Francie a Německa. Zdroje agentury Bloomberg uvedly, že v ideálním případě by se těchto sil účastnily také arabské země, například Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty, informuje David DeCamp.

 20844

Časopis TIME je na Zelenského straně, ale reálný čas nikoliv

2. 11. 2023

čas čtení 8 minut

Od začátku rusko-ukrajinské války před více než 20 měsíci západní média konstruují řadu narativů: Volodymyr Zelenskij je válečný hrdina a vůdce odboje podobný Winstonu Churchillovi. Ukrajinci se ochotně hlásí do válečného úsilí, zatímco Rusové utíkají před brannou povinností. Další peníze a zbraně jsou vše, co Ukrajinci potřebují, aby znovu získali území, které Rusko anektovalo. Zájem Západu spočívá v tom, aby jim pomohl dosáhnout tohoto velkého vítězství, spíše než v prosazování příměří a vyjednávání o diplomatickém urovnání, píše David Sacks na webu Responsible Statecraft.

29463

Svět se soustředí na Gazu, zatímco se rozhořívá konflikt na Západním břehu Jordánu

2. 11. 2023

čas čtení 7 minut

Zdá se, že tamní ilegální osadníci mohou páchat násilí na Palestincích beztrestněji než kdykoli předtím, čímž riskují vypuknutí nové intifády.  

Zatímco se oči světa pochopitelně upírají na krveprolití v pásmu Gazy, násilným projevům tzv. izraelsko-palestinského konfliktu na Izraelem okupovaném Západním břehu Jordánu se dostává ještě méně pozornosti, než si zaslouží. Od útoku Hamásu 7. října se na Západním břehu prudce zvýšil počet obětí. Bylo zde zabito více než 100 Palestinců, včetně civilistů, píše na webu Responsible Statecraft Paul R. Pillar.

 19887

Kterak Izrael hledá svou Hirošimu

2. 11. 2023

čas čtení 7 minut

Izraelské letectvo v úterý bombardovalo uprchlický tábor Džabalíja v Gaze v jednom z největších masakrů, které dosud spáchalo, přičemž zabilo nebo zranilo nejméně 400 osob a zničilo obytný komplex s 20 budovami. Předpokládá se, že další oběti jsou pod troskami, píše Juan Cole.

 21200

Wall Street očekává velké zisky z války mezi Izraelem a Gazou

2. 11. 2023

čas čtení 5 minut

Organizace spojených národů varovala, že existují jasné důkazy, že při "explozi násilí v Izraeli a Gaze" mohly být spáchány válečné zločiny. Wall Street mezitím doufá v explozi zisků. Analytici bank Morgan Stanley a TD Cowen si během hovorů o výsledcích hospodaření za třetí čtvrtletí tohoto měsíce všimli potenciální ziskové eskalace konfliktu a položili nezvykle přímočaré otázky týkající se finančního přínosu války mezi Izraelem a Hamásem, informuje Eli Clifton.

29710

Trvale nepříznivé..

Nepříznivé povětrnostní podmínky v hlavě ministryně obrany

2. 11. 2023 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Je to neuvěřitelné. Ministryně obrany Černochová stále pokračuje ve svém pomateném tažení za to, aby Česko vystoupilo z OSN. Zároveň blouzní na sociálních sítích o tom, že by chtěla založit nějakou alternativní organizaci. Člověk, který nemůže jezdit na jednání se zahraničními partnery, protože se nedomluví anglicky, chce zakládat mezinárodní organizaci...

25596

Konflikt Izrael - Hamás: Přechod Rafáh byl otevřen pro omezenou evakuaci cizinců a občanů s dvojí státní příslušností z Gazy do Egypta

1. 11. 2023

čas čtení 11 minut

- Podle zpráv přešlo z Gazy do Egypta  ve středunejméně 320 držitelů zahraničních pasů

Agentury OSN odhadují, že od 7. října, kdy Izrael zahájil vojenské akce v reakci na útok Hamásu, bylo do dnešního dne vysídleno 1,4 milionu lidí žijících v Gaze.

- Přechod Rafáh byl otevřen, aby umožnil omezenému počtu osob přejít z obléhaného pásma Gazy do Egypta. Očekává se, že egyptské úřady umožní průchod cizincům, držitelům dvojího pasu a některým nejvážněji zraněným osobám, a to na základě dohody, kterou údajně zprostředkoval Katar.

Podle agentury AFP nebylo bezprostředně jasné, kolika lidem se podařilo odejít přes Rafáh na jižní hranici Gazy s Egyptem, ale živé záběry z místa ukázaly davy lidí vstupujících na palestinskou stranu terminálu. Podle ní se očekávalo, že se přes přechod dostane 400 cizinců a osob s dvojím občanstvím.

Bylo by to poprvé, co lidé mohli opustit Gazu od 7. října, kdy Izrael zahájil své poslední letecké bombardování, při kterém zahynuly tisíce Palestinců. Izrael zahájil útoky po masakru Hamásu uvnitř Izraele.

Tento krok přichází v době, kdy poskytovatelé telekomunikačních služeb Paltel a Jawwal oznámili "úplné přerušení" komunikačních a internetových služeb v Gaze, což je druhé velké přerušení během pěti dnů. Agentury pro humanitární pomoc varovaly, že takové výpadky vážně narušují jejich práci v již tak zoufalé situaci v Gaze.

 21223

Rasismus v ČR: Nechápu tu míru agrese

1. 11. 2023 / Matěj Metelec

čas čtení 1 minuta

Znám všechny důvody české podpory Izraele, která se odvozuje od vymezení vůči vazalské zahraničně politické linii z období komunistické diktatury a jíž nestojí v cestě žádné nepohodlné vzpomínky na spolupachatelství na šoa (což není v regionu tak nepodstatné!), píše Matěj Metelec.

Stejně ale nedokážu pochopit míru té agrese, která vyvře pokaždé, když se upozorní na to, že Izrael v celé konfliktu není prostě jen obětí, ale také pachatelem bezpráví. Ta přitom nesouvisí s odporným teroristickým útokem Hamásu ze 7. října, jde o dlouhodobý trend, který je jen aktuálně velmi vyhrocený - což chápu, a proto se ptám po trendu.

 21200

Konflikt Izrael - Hamás: Přechod Rafáh otevřen pro omezenou evakuaci cizinců a občanů s dvojí státní příslušností z Gazy do Egypta

1. 11. 2023

čas čtení 14 minut

- Přechod Rafáh byl otevřen, aby umožnil omezenému počtu osob přejít z obléhaného pásma Gazy do Egypta. Očekává se, že egyptské úřady umožní průchod cizincům, držitelům dvojího pasu a některým nejvážněji zraněným osobám, a to na základě dohody, kterou údajně zprostředkoval Katar.

Podle agentury AFP nebylo bezprostředně jasné, kolika lidem se podařilo odejít přes Rafáh na jižní hranici Gazy s Egyptem, ale živé záběry z místa ukázaly davy lidí vstupujících na palestinskou stranu terminálu. Podle ní se očekávalo, že se přes přechod dostane asi 400 cizinců a občanů s dvojím občanstvím.

Bylo by to poprvé, co by lidé mohli opustit Gazu od 7. října, kdy Izrael zahájil své poslední letecké bombardování, při kterém zahynuly tisíce Palestinců. Izrael zahájil útoky po masakru Hamásu uvnitř Izraele.

- Poskytovatelé telekomunikačních služeb Paltel a Jawwal oznámili "úplné přerušení" komunikačních a internetových služeb v Gaze, což je druhé velké přerušení během pěti dnů. Agentury pro humanitární pomoc varovaly, že takové výpadky vážně narušují jejich práci v již tak zoufalé situaci v Gaze.
 


 18911

"Ať ty dědci umřou!" "Zlá vůle, arogance a misogynie". Děsivé poměry v úřadě britského premiéra, odhalené při vyšetřování postoje britské vlády ke covidové pandemii

1. 11. 2023

čas čtení 5 minut


Zprávy z WhatsAppu také zdokumentovaly přezíravý postoj někdejšího premiéra Borise Johnsona k milionům starších lidí ohrožených covidem



Toxická kultura vládní nekompetentnosti, podrazů a misogynie byla v úterý při veřejném vyšetřování Covidu odhalena zprávami, které zdokumentovaly odmítavý postoj a nezájem bývalého premiéra Borise Johnsona o osud starších lidí, jejichž život byl ohrožen covidem.

Bývalý vrchní premiérův poradce Dominic Cummings byl obviněn z "agresivních, vulgárních a misogynních" nadávek poté, co z WhatsAppových zpráv vyšlo najevo, že se snažil vyhodit vysokou státní úřednici Helen MacNamarovou a psal, že úřad britského premiéra se "vyhýbá podpatkům té kundy".

31234

28. říjen 2023 byl opět takový, jak jsme v Praze zvyklí

1. 11. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 4 minuty

Taneční soutěž "Stardance" bylA o jeden den na veřejnoprávní televizi odsunuta - avšak nemusela být…Přehled šatů a módních doplňků byl vlastně společensky nejdůležitější a v zákulisí si bývalý prezident Klaus tančil u dívčího sboru…

Páni generálové a důstojníci, vážení přítomní,

přijel jsem Vás pozdravit a pohovořit o některých úkolech naší armády…Obraz tanku v městských ulicích je obrazem hrůzným. …Budu rád, když pro svá nadcházející jednání v NATO získám od Vás různé podněty.

(Projev Václava Havla s představiteli východního vojenského okruhu, 14. 3. 1991)

28 říjen se stal v novodobých českých dějinách takovým soubojen o medaile. Absurdita zejména za prezidenta Zemana dosáhla takového stupně, že se umělkyně a umělci děsili okamžiku - kdy se dozví o svém schválení pro udělení pocty. Byl to strašák podobný poctě zasloužilého nebo národního umělce za minulého režimu (jít nebo nejít, o to tu běželo). A tak se jako vždycky v Čechách - "švejkovalo". Někdo poslal pro metál svojí tetičku, někdo se vymluvil na bolavé nohy a někdo statečně odmítl.

12893