David Klimeš: Hamáček ututlání Vrbětic nabízet nemohl

5. 5. 2021

čas čtení 1 minuta

"Je ale úplně mimo realitu podsouvat Hamáčkovi, že v Moskvě chtěl zobchodovat zamáznutí vrbětické kauzy výměnou za dodávku vakcíny Sputnik. Z prostého důvodu: těžko mohl Kremlu nabízet ututlání skandálu, který tou dobou už poletoval mezi evropskými tajnými službami i novináři," píše na serveru Aktuálně.cz David Klimeš.

"Například šéf ruské sekce investigativního portálu Bellingcat Christo Grozev již v polovině minulého roku veřejně mluvil o tom, že parta kremelských zabijáků spjatých s otravou Sergeje Skripala byla u spousty nejrůznějších útoků po Evropě (zde v podcastu v 37. minutě zmiňuje výslovně i výbuchy ve Vrběticích). V nedávném rozhovoru pro Českou televizi zase prohlásil, že už před časem jeho tým předal jména agentů české policii. Kauze se tak zjevně už drahnou dobu nevěnovaly jen tajné služby, ale i robustní celoevropská investigace.

Proč by Jan Hamáček měl zrazovat zemi za milion sputniků, když tou dobou už nám svou vakcínu Rusko dávno nabízelo - a to v počtu 300 tisíc dávek v první fázi. Vláda to nakonec nepřijala, a Hamáček tedy sotva mohl mít důvod o něco takového znovu žádat. Navíc není zřejmé, proč by měl plánovat komplikovanou vlastizrádnou operaci v Černínském paláci, když jej měl tou dobou spravovat někdo úplně jiný: Lubomír Zaorálek."


Zdroj ZDE
 

0
Vytisknout
7306

Diskuse

Obsah vydání | 11. 5. 2021