Brazilské město použité jako laboratorní krysa pro testy vakcíny SinoVac zaznamenalo pokles úmrtnosti a návrat života k normálu

10. 5. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty
Foto: Serrana

Město se 45 000 obyvateli, zvané Serrana, asi 500 km od Rio de Janeiro, bylo za poslední tři měsíce využíváno jako laboratoř pro jedinečný experiment: mezi únorem a dubnem tam očkovali  téměř všechny dospělé osoby  vakcínou SinoVac proti Covidu-19 v rámci experimentu s názvem Projekt S. Peking poskytl vakcíny pro tuto studii zadarmo. Vzhledem k tomu, že pandemie byla v Číně převážně zvládnuta, hledala čínská diktátorská vláda místo, kde by mohla otestovat své vakcíny, a Brazílie byla pro to se svou chaotickou situací ideální.


Jednalo se o první hromadný pokus svého druhu, při kterém bylo celé město očkováno proti Covidu-19 dříve než celá ostatní země. Ze zhruba 27 700 způsobilých dospělých jich bylo očkováno 27 150 neboli 98%. Počet nákaz i úmrtí na Covid-19 v Serraně dramaticky poklesl a nyní se už život vrátil do normálu, zatímco pandemie dál děsivě  zuří po celé Brazílii.

V dubnu zemřelo na Covid-19 v Serraně jen šest lidí. Z nich pět bylo očkováno  pouze první dávkou vakcíny. Druhá oběť měla příznaky covidu  dva dny po očkování druhou dávkou, což naznačuje, že se nakazila mezi oběma injekcemi.

Za poslední tři týdny musel být ventilátor dán pouze jedinému člověku, ženě, která hovořila  o své víře v křesťanského fundamentalistického autokratického popírače covidu,  prezidenta Jaira Bolsonara, který Covid-19 nazývá chřipečkou, a vakcínu odmítla. Nyní je tato žena  v komatu na jednotce intenzivní péče.

Experiment nabízí nové důkazy o účinnosti vakcíny Sinovac, která se používá v rozvojových zemích, jako je Egypt, Indonésie, Turecko, Mexiko, Filipíny a dalších 37 zemí.

V Brazílii, kde bylo očkováno pouze ubohých  7% populace, je to jiný příběh. 

1
Vytisknout
6685

Diskuse

Obsah vydání | 13. 5. 2021