Stali jsme se příliš otupělými vůči hřbitovu ve Středozemním moři

5. 5. 2021

čas čtení 3 minuty
Než bude Libye moci poskytovat řádné záruky, celá Evropa by měla znova převzít povinnosti ohledně pátrání a záchrany uprchlíků v mezinárodních vodách, napsala Bel Trewová.


Záchranné plavidlo obdrželo ve stejnou chvíli tři různá nouzová volání migrantů a uprchlíků z potápějících se lodí u libyjského pobřeží. Všechny byly vzdálené nejméně deset hodin plavby. Co dělat, když nemůžete být na třech místech současně a jde o každou vteřinu?

Takové výzvě čelila nevládní organizace SOS Mediterranée před dvěma týdny. Je to jedna z mála organizací, které patrolují v mezinárodních vodách u pobřeží Libye.

Tisíce migrantů a uprchlíků každoročně podnikají nebezpečnou cestu do Libye, aby se nalodily na vratké loďky a nafukovací čluny v naději, že získají azyl v Evropě. Ale od té doby, co byly v roce 2018 ukončeny pátrací a záchranné operace EU, neexistuje řádná státní reakce na krizi v centrálním Středomoří.

Nyní probíhá operace Themis, která se ve zvýšené míře zaměřuje na "vynucování zákona". Takže právě teď břemeno leží na plavidlech nevládních organizací, obchodních lodí proplouvajících kolem libyjského pobřeží a libyjské pobřežní stráži, kterou lidskoprávní organizace obviňují ze zneužívání migrantů a uprchlíků.

Libyjská pobřežní stráž, která je placena EU, také stíhá plavidla a vrací je do válkou zmítané země, kde jsou migranti a uprchlíci zadržováni v naprosto nevyhovujících centrech. Pokud se mohou volně pohybovat, čelí riziku únosu, zotročení, mučení a zabití.

Podmínky panující v Libyi se přitom každým rokem dále zhoršují. V roce 2020 probíhal otevřený ozbrojený konflikt kolem hlavního města Tripolisu. Ačkoliv skončil a existuje uznaná společná vláda znepřátelených frakcí, ta disponuje jen malými možnostmi zastavit mocné a násilné pašeráky lidí.

Poslední léta ukázala, že nehledě na to, kolik lidí je vráceno do Libye, v mnoha případech na smrt, nebo kolik jich necháme utopit se, nejzoufalejší lidé světa se pořád snaží o lepší život v Evropě.

Takže toto nelidské "odstrašování" jen způsobuje, že více mužů, žen a dětí umírá.

Než budou libyjské úřady moci garantovat bezpečí migrantů a uprchlíků, měla by Evropa obnovit své pátrací a záchranné operace v mezinárodních vodách u libyjského pobřeží.

Evropské úřady by také měly sestavit řádný plán vylodění těchto lidí v bezpečných přístavech a zařídit jejich rychlé přemístění odtud do jiných evropských zemí.

Svět se stal příliš otupělým vůči hřbitovu ve Středomoří.

To musí skončit, než další lidé zbytečně přijdou o život.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6040

Diskuse

Obsah vydání | 11. 5. 2021