Průběžné zpravodajství:

Papež František podpořil suspendování patentů na vakcíny. V ČR zemřelo na covid dalších 39 osob

8. 5. 2021

čas čtení 4 minuty
V pátek 7.5. ministerstvo zdravotnictví zaznamenalo 1631 denních nákaz, od předchozího dne je to nárůst o 72 nakažených.   V ČR do 7.5.  zemřelo  29 647 lidí, to je nárůst o 39 mrtvých.  V nemocnicích je 2104 osobPočet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 644 335 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. I Českou republiku vážně ohrožuje cestování do zahraničí.

Průměrný počet nákaz za posledních 7 dní je v ČR 106 na 100 000 obyvatel, za posledních 14 dní 245 na 100 000 (v Británii je to nyní 21 nákaz na 100 000).

V pátek 7. 5. bylo v ČR očkováno 80 531 osob, ukončeno bylo očkování u 9346 osob. První dávkou bylo dosud očkováno 2 539 997 lidí, druhou dávkou 1 040 518 osob. 

- Počet mrtvých na koronavirus je tak vysoký, protože lidem není komunikováno dost jasně, že se koronavirus šíří především aerosolem v uzavřených místnostech. Proto je životně důležité větrání, nepobývání hromadně v uzavřených místnostech, a nošení roušek. Venku se koronavirus aerosolem skoro vůbec nešíří, protože vítr aerosoly rychle rozmetá, upozorńuje v listě New York Times dr. Zeynep Tufekci.



- Papež František ve videu natočeném pro nadcházející akci Vax Live podpořil návrh suspendovat patenty na protikoronavirové vakcíny, aby se daly vakcínou zásobit chudší země. V nahrávce natočené v papežově rodné španělštině podpořil František "univerzální přístup k vakcínám a dočasné suspendování autorských práv na ně". František odsoudil "virus individualismu", který způsobuje, že "projevujeme nezájem o utrpení druhých". "Jednou variantou tohoto viru je uzavřený nacionalismus, který brání internacionalizaci vakcín, Jinou variantou je, když dáváme přednost zákonům trhu nebo autorských práv před zákony lásky a zdravím lidstva". Farmaceutické společnosti zuřivě bojují proti suspendování těchto autorských práv a tvrdí, že by tak vznikl precedens, který ochromí budoucí inovace, a argumentují, že zrušení patentů by neurychlilo výrobu vakcín.

- Britští zdravotníci čelí "nepřijatelné míře vyčerpání". Téměř 60 procent z nich pracovalo během pandemie ve směnách navíc, čtvrtina z nich za to nedostala žádný plat.

Indie zaznamenala téměř 4200 denních úmrtí a více než 400 000 denních nákaz, avšak experti podezřívají, že počet nákaz je výrazně podceněn. ZDE 

 
 
- Anglie zveřejnila seznam "zelených", "oranžových" a "červených" zemí. Do "zelených" zemí se bude moci cestovat od 17. května, jenže je jich velmi málo a jsou často daleko, jako Austrálie a Nový Zéland, a toto povolení cestovat tam je k ničemu, protože Austrálie a Nový Zéland Brity na své území nevpustí. Mezi zelenými zeměmi jsou Izrael a Portugalsko. Českou republiku jako většinu zemí v Evropě Británie umístila na oranžový seznam, po příjezdu odtamtud musejí jít cestující na deset dní do karantény doma a platit si opakovaně za několik testů. Cesty do oranžových zemí jako ČR jsou bez závažných důvodů stále zakázány. Cestující z červených zemí musejí na 10 dní do karantény v hotelu a platit za to cca 1500 liber (45 000 Kč).

- EU právě uzavřela kontrakt na koupi dalších 1,8 miliard dávek vakcín od firmy Pfizer na léta 2021-23.

- Světová zdravotnická organizace schválila vakcínu Sinopharm pro užívání, Je to už pátá schválená vakcína.

- Desítky milionů uprchlíků, žadatelů o azyl, migrantů a lidí ve svých zemích vyhnaných z domova byly vyloučeny z domácích očkovacích programů proti koronaviru, konstatuje Světová zdravotnická organizace.

- Německý výbor pro očkování plánuje doporučit vakcínu Johnson & Johnson jen pro lidi nad šedesát.

- Lidé mladší čtyřiceti let dostanou v Británii jinou vakcínu než AstraZeneca, pokud bude k dispozici a bude to v oblastech, kde je nákaza nízká.

- Případy covidu klesají v bohatých zemích, chudší země trpí. Jde o úplně rozdílné dvě pandemie. ZDE 

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

1
Vytisknout
5216

Diskuse

Obsah vydání | 11. 5. 2021