Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: Češi pro přežití závisejí na vynálezu tureckých imigrantů

12. 2. 2021

čas čtení 10 minut
Zatímco v Británii se denně očkuje půl milionu osob, v České republice 3818.    Celkem se v ČR dosud uskutečnilo jen  447 558 očkování. V sobotu 13. 2. bylo očkováno  3818  osob.  Oběma dávkami bylo dosud proočkováno jen 161 809 osob.  V sobotu  bylo dokončeno očkování  u 2472 (!!) osob.  Drtivou většinou používá ČR vakcínu mRNA firem Pfizer/BioNTech. (Paradox: Češi pro přežití závisejí na vynálezu tureckých imigrantů.) V důsledku takto pomalého očkování a obrovského rozšíření nákazy v ČR hrozí vznik variant koronaviru, proti nimž budou vakcíny neúčinné. Absolutně naléhavou nutností je snížit počet nákaz v zemi na minimum a očkovat statisíce denně. Pokud bude ČR očkovat jen cca 10 000 lidí denně, očkování potrvá do léta roku 2024! Aby bylo proočkováno 60 procent obyvatelstva ČR do léta, muselo by ČR očkovat  půl milionu lidí týdně. Pro srovnání: V Británii bylo už očkováno první vakcínou 14,5 milionů lidí, to je 22 procent obyvatelstva. V USA bylo očkováno 37,4 milionů lidí, to je  11,3 procent obyvatelstva), z nich 13,3 milionů oběma dávkami.

Problém je, že navzdory neuvěřitelně účinně a rychle probíhajícímu očkování v Británii má tam celý očkovací proces několik kontroverzních rysů, protože Angličané jako obvykle dělají všechno amatérsky a nepříliš kompetentně. Druhá dávka vakcíny firem Pfizer/BioNTech se podle doporučení výrobců, založeném na testování, má podávat do 3 týdnů. Británie jako jediná země na světě se kontroverzně rozhodla, že nejprve proočkuje první dávkou co největší množství obyvatelstva a druhou dávkou je proočkuje až za 12 týdnů. Firma Pfizer/BioNTech varuje, že pro takovýto postup nejsou žádné vědecké důkazy - mnozí britští imunologové argumentují, že "je známo" (?) i ze zkušeností s jinými vakcínami, že odložení druhé dávky výrazně posiluje imunitu očkovaného. To bylo testy prokázáno u britské vakcíny AstraZeneca/Oxford University, nikoliv však u vakcíny Pfizer/BioNTech. Z - dosud nerecenzované - studie efektivity očkování vakcínou Pfizer/BioNTech z Izraele vyplývá, že vakcína je efektivní u 60 procent očkovaných - což není zas tak velký úspěch.

Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 088 009 osob. V sobotu 13. 2. bylo v ČR zaznamenáno 5118 nových denních nákaz.   (Tvrzení MZČR o "vyléčených" je zavádějící, protože neznámý počet lidí, 10-20 procent, trpí dlouhým covidem, to MZČR vůbec neregistruje.) Zemřelo 18 058 lidí, to je denní nárůst o 85 mrtvých.   V nemocnicích je 5456 lidí.  MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.


- Německo v neděli zavedlo zákaz cestování z příhraničních oblastí ČR a z Tyrolska poté, co se tam výrazně rozšířily nové varianty koronaviru. Bylo mobilizováno tisíc německých policistů, kteří dohlížejí na zákaz cestování a německé železnice Deutsche Bahn přerušily dopravu z postižených oblastí.

- Zákaz vystěhovávání lidí z bytů byl v Anglii prodloužen do konce března 2021.

- V Aucklandu na Novém Zélandě bude od půlnoci v neděli zaveden lockdown poté, co tam byly zjištěny tři nákazy koronavirem. Zdroj infekce není znám.

- Izrael otevře restaurace 9. března. Dosud dostalo aspoň jednu vakcínu 41 procent Izraelců.

- Úřad pro bezpečnost práce v Británii selhává a neuzavřel žádná pracovniště, která ohrožují své zaměstnance koronavirem, přestože od začátku pandemie došlo k vzniku 3500 ohnisek nákazy na pracovištích, zjistil týdeník Observer.

- Německo zaznamenalo 6114 nových nákaz a 218 úmrtí.
 



- Nekompetence Poslanecké sněmovny, českých politiků a českého státu se znovu dostává do palcových titulků mezinárodního tisku. Guardian informuje, že se Německo rozhodlo zakázat přeshraniční pohyb z českých pohraničních regionů, a také z Tyrolska v Rakousku, v důsledku znepokojujícího nárůstu infekcí. Řekl to ve čtvrtek německý ministr vnitra Horst Seehofer. Zákaz začne platit od neděle. Schválila ho kancléřka Merkelová. Koncem ledna Německo zakázalo cestování ze zemí, kde se rozšířily nové varianty koronaviru. Německu se podařilo po dvou měsících přísné karantény snížit nákazu na polovinu, avšak Merkelová je znepokojena jihoafrickou variantou, která se šíří v Tyrolsku, a britskou variantou, která se šíří v České republice. Britská varianta koronaviru je mimořádně nakažlivá. Zákaz cestování má platit do poloviny března. Je to podle Merkelové "existenciální záležitost". Merkelová také telefonovala s rakouským kancléřem Sebastianem Kurzem a vyjádřila znepokojení nad šířením jihoafrické varianty v Tyrolsku. Rakousko už zavedlo zákaz cestování ven z Tyrolska, kdo to poruší, je pokutován částkou 1450 euro. Avšak bavorský premiér Markus Soeder, jehož spolková země má hranici s Tyrolskem, se vyjádřil, že se obává "druhého Ischglu" (to je rakouské letovisko, které se stalo ohniskem nákazy před rokem) a obvinil Tyrolsko, že nákazu nebere vážně. Sasko omezilo od soboty přeshraniční cestování v ČR, což postihne i přeshraniční zaměstnance.

- Méně než třetina (28 procent) britských lékařů má pocit, že jsou v zaměstnání plně chráněni před koronavirem. Je to výrazný pokles od loňského července, kdy mělo 41 procent britských lékařů pocit, že jsou dostatečně chráněni. ZDE 

- Celkem bylo globálně nakaženo 107 119 427 osob, denní nárůst nákaz je 406 501, celkem zemřelo 2 337 264 lidí, denni nárůst úmrtí je 14 200 osob, celkem bylo očkováno 160 milionů osob, denně se očkuje 5,6 milionu lidí.

- Číslo R v Británii pokleslo pod jedničku, takže nárůst denních nákaz klesá. Ve Skotsku je pozitivní při testech každý 155. testovaný, v ČR každý třetí.

- Guvernér New Yorku Andrew Cuomo, který byl kdysi chválen jako jednička při reakci na koronavirovou krizi, se octl uprostřed kontroverze, protože vyšlo najevo, že se svými zaměstnanci utajil počet mrtvých v pečovatelských domovech ve svém státě. Je požadováno, aby odstoupil. ZDE 

- Britské charitativní organizace varují, že ohrožení lidé byli vynecháni z očkování. Guardian dostal znepokojující zprávy od více než 500 čtenářů s vážnými zdravotními potížemi, kteří nemají přístup k vakcínám. Je to stejný případ jako v ČR případ pana Petra Harašíma z Orlové, který navzdory trojnásobné transplantaci nemá žádné informace o tom, kde a kdy se má očkovat. Přestože jsme na jeho případ upozornili i v Rozhovoru Britských listů, nezměnilo se nic. Čeští politikové a české instituce se o osud jednotlivých ohrožených občanů absolutně nestarají. Je jim to putna. Proč je volíte? Zabijí vás.

- Rusko registrovalo 14 861 nových nákaz a 502 úmrtí.

- Mexiko zaznamenalo 10 388 potvrzených nových nákaz a 1323 úmrtí.

- Čína registrovala osm nových nákaz koronavirem.
 


ABC News: Češi v chaosu... Politické hašteření uprostřed silného nárůstu infekcí:



- Donald Trump byl údajně na covid daleko více nemocný, než se zveřejnilo. Trpěl nesmírně nizkou mírou kyslíku a vládly obavy, že bude muset dostat ventilátor.

- Šéf Světové zdravotnické organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus odmítl výroky týmu jeho organizace, který studoval v Číně původ koronaviru a vyjádřil se, že je "nesmírně nepravděpodobné", že by virus unikl z čínské laboratoře. Tedros zdůraznil, že tým stále ještě pracuje na své zprávě a všechny hypotézy o původu viru zůstávají otevřené.

- Míra nákazy v Maďarsku začala znovbu stoupat, zřejmě v důsledku rozšíření britské varianty, řekl v pátek v rozhlase Viktor Orbán. Není však podle něho zapotřebí další karantény, protože Maďarsko zrychlí očkování obyvatelstva ruskou a čínskou vakcínou.

- Americký prezident Joe Biden potvrdil, že Spojené státy objednaly dalších 200 milionů vakcín. Zdůraznil, že "můj předchůdce nedělal svou práci" a apeloval na Američany, aby nosili roušky.

- Brazilská amazonská varianta koronaviru je zřejmě až "třikrát nakažlivější" než ostatní kmeny, konstatoval brazilský ministr zdravotnictví.

- Portugalsko prodloužilo uzamčení země do 1. března, nebo možná i déle, ve snaze zvládnout obrovské zvýšení nákaz.

- Irsko, kde celkem zemřelo 3794 osob, prodlouží lockdown do dubna, řekl premiér Micheal Martin.

- Filipíny mají dostat 600 000 vakcín čínské firmy Sinovac darem od Číny. Část bude použita na očkování vojenského personálu.

- Boris Johnson čelí nové kritice, že jednal před Vánoci  příliš pomalu a rychle nezavedl uzamčení země, protože vyšlo najevo, že třetina všech pacientů, hospitalizovaných v Británii od začátku pandemie, 101 965 pacientů (!!) skončila v nemocnicích v lednu 2021. Počet hospitalizovaných pacientů v Británii v prosinci a v lednu stoupl o 79 procent.

- Více dětí bude zřejmě donuceno, aby se připojilo v konfliktních zónách k ozbrojeným skupinám v důsledku toho, že v pandemii čelí rodiny zvýšené chudobě, varoval vysoký činitel OSN. V roce 2019 bylo donuceno až 7740 dětí, některé ve věku jen šesti let, bojovat v ozbrojených skupinách v zemích jako Demokratická republika Kongo, Jižní Súdán a Somálsko.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
9634

Diskuse

Obsah vydání | 15. 2. 2021