Co když "stádní imunity" nikdy nedosáhneme?

12. 2. 2021

čas čtení 2 minuty
Začněme definicí pojmů. "Stádní imunita" je mlhavý, dlouho slibovaný konec pandemie, ale požadavky na jeho dosažení jsou dosti konkrétní. Populace získá "stádní imunitu", pokud průměrný počet infikovaných jednou nemocnou osobou klesne pod číslo jedna, píše Sarah Zhangová.


Pacient nula může nakazit další osobu, ale tato druhá osoba nemůže nakazit třetí. To se děje v případě spalniček, obrny a některých dalších chorob, u nichž se vakcinací podařilo dosáhnout kolektivní imunity. Příležitostné lokální vypuknutí nákazy nevede k epidemii.

Pro COVID-19 je hranice kolektivní imunity odhadována mezi 60 - 90 %. Tolik lidí musí získat imunitu buď vakcinací, nebo předchozí infekcí.

Ale co když se požár nedaří zastavit? Co když jeho palivo vysychá rychleji, než se nám je daří zvlhčovat? Řada známek nyní nasvědčuje budoucnosti, v níž přenos tohoto viru nebude možno zadržet stádní imunitou. (Pozn. red. Ze studií vyplývá, že vakcína firmy AstraZeneca a Oxford University podstatnou měrou zastavuje šíření nákazy, nejen, že potlačuje příznaky.)  COVID-19 zřejmě bude obíhat dále, vyvíjet se a reinfikovat. V tomto případě musí být cíl vakcinace odlišný.

I když jsou vakcíny proti COVIDu-19 velmi dobré v prevenci choroby, není přesto pravděpodobné, že by dokázaly zabránit přenosu viru, což je klíč ke stádní imunitě. Vcelku bychom měli očekávat, že imunita bude méně účinná proti přenosu než proti chorobě, čase bude slábnout a erodovat kvůli novým variantám, které se nyní po světě objevují. Pokud účinnost vakcíny nedosahuje hranice stádní imunity, pak bychom potřebovali naočkovat více jak 100 % populace, abychom této imunity dosáhli. Jinak řečeno, stádní imunita se stává naprosto nemožnou.

I kdyby stádní imunita zůstala teoreticky dosažitelná, neochota části obyvatel nechat se naočkovat znamená, že dosáhnout jí by bylo mnohem těžší.

Rolí vakcín může nakonec být podobně jako v případě vakcín proti chřipce omezit počet hospitalizací a úmrtí tím, že dojde ke snížení závažnosti průběhu onemocnění. Vakcíny jsou v tomto směru excelentní - a zatím se zdá, že se jejich schopnost zmírnit průběh infekce bude týkat i nových virových kmenů.

Celý text: ZDE

-2
Vytisknout
6306

Diskuse

Obsah vydání | 15. 2. 2021