Kim Čon-unova sestra zrušila Trumpova jaderná jednání

17. 7. 2020

čas čtení 2 minuty
Nyní nejsou na stole už ani ty nejmenší ústupky, upozorňuje Fred Kaplan.


Málokdo minulý týden zaznamenal prohlášení sestry severokorejského lídra Kim Čong-una. Indikuje, že v nejbližší době se již nebudou konat žádná jednání ohledně zbraní. A dokonce ani dohoda, kterou Kim vloni na summitu v Hanoi nabídl Trumpovi - odstavení jednoho jaderného reaktoru výměnou za zrušení všech amerických sankcí od roku 2016 - už teď není na stole.

Kim Jo-čong, první místopředsedkyně ústředního výboru Korejské dělnické strany a žena, jejíž moc stále roste, která v posledních měsících několikrát hovořila za svého bratra, minulý pátek prohlásila, že další summit s Trumpem by byl "nepraktický" a "vůbec by nám neprospěl".

Prohlásila, že jakýkoliv summit, nebo i jen pokračování rozhovorů na střední diplomatické úrovni, by proběhly jedině, pokud USA provedou "významné změny" ve svém "přístupu" a ukončí svou "nepřátelskou politiku" vůči Severní Koreji.

Jak už dlouho dávají najevo její diplomaté, pro Severní Koreu znamená ukončení "nepřátelské politiky" stažení všech amerických vojáků a jaderných sil - jinými slovy, prakticky všech leteckých a námořních sil - ze severovýchodní Asie, včetně Jižní Koreje a Japonska. (Někteří interpretují tuto frázi jako zahrnující takřka všechny americké jaderné zbraně, dokonce i rakety a bombardéry na území USA, protože mají dolet umožňující zasáhnout Severní Koreu.) Krátce řečeno, tato podmínka je mimořádně neatraktivní a Severokorejci ji vznesli, aby vyprovokovali rozepře mezi Washingtonem a jeho spojenci v regionu.

"Drahá sestra", jak je občas nazývána, prohlásila, že i kdyby Trump náhle přistoupil na dohodu, kterou odmítl v Hanoji, bylo by příliš pozdě. Její bratr "zcela vyloučil" myšlenku vyměnit odzbrojení za zrušení sankcí, a dodal: "Jsme plně schopni žít za jakýchkoliv sankcí." Ona tento bod několikrát zopakovala. "Musím jasně poukázat na to," prohlásila ke konci svého vystoupení, že "když hovoříme o významných změnách" na straně USA, "neznamená to zrušení sankcí". Znamená to konec "nepřátelské politiky".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6664

Diskuse

Obsah vydání | 21. 7. 2020