Německo navrhuje vůbec první kyberasankce EU. Proti Rusku

13. 7. 2020

čas čtení 1 minuta
Berlín po hackerském útoku z roku 2015, který zasáhl informační systém německého parlamentu, oficiálně vyzval k novým evropským sankcím proti Rusům, ukázalo vyšetřování.


Německá vláda oficiálně navrhla, aby EU uvalila sankce na Rusy zodpovědné za rozsáhlý hacking Bundestagu, uvedla v neděli agentura dpa.

Pokud by byl návrh doporučený Berlínem v červnu schválen, šlo by o první použití kybersančního režimu EU přijatého v roce 2017.

Detaily návrhu byly zveřejněny v rámci parlamentního vyšetřování vyvolaného opoziční stranou Die Linke.

Německá vláda je přesvědčena, že za hackerským útokem proti Bundestagu v roce 2015, při němž bylo ukradeno zhruba 16 gigabytů dat, dokumentů a emailů, včetně tisíců emailů z kanceláře kancléřky Merkelové, stály ruské zpravodajské služby.

V květnu německý generální prokurátor vydal zatykač na ruského občana Dmitrije Badina, který je "vážně podezřelý z odpovědnosti" za útok a který je "členem skupiny APT28," uvádí se v reakci na vyšetřování.

Německo je dále přesvědčeno, že útoku se zúčastnil hacker ruské vojenské rozvědky GRU.

3. června 2020 vláda podložila návrh sankcí "předložením důkladného balíku důkazů založeného na výsledcích německých vyšetřujících orgánů a na zpravodajských informacích, jakož i na veřejně dostupných zdrojích."

Tyto informace byly zaslány dalším členským státům EU k prozkoumání. Rozhodnutí celé unie dosud nepadlo.

Reakce vlády potvrzuje, že Německo dostálo hrozbám adresovaným ruskému velvyslanci Sergeji Něčajevovi v květnu, po vydání zatykače na Badina.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6929

Diskuse

Obsah vydání | 21. 7. 2020