Koronavirus: Situace v USA se rychle zhoršuje, Trump si vzal poprvé na veřejnosti roušku

12. 7. 2020

čas čtení 3 minuty

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  12.7.  bylo v ČR registrováno   13 115   nakažených (registrovaný nárůst za posledních 24 hodin  je 53 nových nákaz), v nemocnici bylo 137 osob a údajně celkem zemřelo 352 osob.   Potíž je, že v ČR se systematicky netestuje a netrasuje, ani v Karviné, postižené novou vlnou epidemie, takže těžko říct, jak je tomu ve skutečnosti s nákazou. Číslo R  je v ČR nyní  0.8. Číslo R vyšší než 1 znamená exponenciální šíření infekce.

- Kapénky koronaviru od nakažené osoby dokáží zůstat ve vzduchu déle než hodinu, varovala v neděli v britské televizi profesorka Wendy Barclay z Imperial College v Londýně. ZDE  

- Maďarsko zavádí nová pohraniční omezení a zavádí zákaz vstupu pro některé země. Občané z "červených" zemí nebudou do Maďarska mít přístup. Občané ze žlutých zemí budou muset projít zdravotní kontrolou na hranici a budou muset jít na čtrnáct dní do karantény, výjimku dostanou občané, kteří se budou moci prokázat dvěma negativními testy za posledních pět dnů. V "červené" kategorii jsou balkánské země jako Albánie, Kosovo, Černá Hora a sousední Ukrajina. Srbsko, Bulharsko, Portugalsko, Rumunsko, Rusko, Švédsko a Británie jsou ve žluté kategorii, zatímco Chorvatsko je zatím otevřeno.
https://twitter.com/BBCPolitics/status/1282262089281740800?s=20

- Jen v americkém státě Texas stoupl v sobotu počet nákaz o 10 351 na 250 462. Je to nejvyšší nárůst nákaz od začátku pandemie.

- Donald Trump se objevil na veřejnosti poprvé v roušce, během návštěvy ve vojenském zdravotním středisku Walter Reed National Military Medical Centre nedaleko Washingtonu. Dosud roušku nosit odmítal a zesměšňoval ty, kdo ji nosili.

- Hlavní americký epidemiolog dr. Anthony Fauci varuje stále otevřeněji, že se Amerika dostává s pandemií do velmi vážné situace. Avšak Trumpova vláda ignoruje varování vědců a expertů na veřejné zdraví a Fauciho umlčela, zrušila jeho televizní vystupování a už déle než měsíc nemá Fauci přístup do Bílého domu. Ve čtvrtek Trump dokonce řekl v televizi Fox News, že Fauci "je hodný člověk, ale dělá spoustu chyb." "Já s ním nesouhlasím," řekl Trump minulý týden. ZDE 

- COVID-9 dosud usmrtil nejméně 561 551 osob. Celkem, je ve 196 zemích světa registrováno nejméně 12 580 980 nákaz.

- Brazílie, druhá nejnakaženější země koronavirem po USA, zazamenala v sobotu 1071 dalších úmrtí na koronavirus. Celkem v Brazílii na koronavirus zemřelo 71 469 osob. Manželka Jaira Bolsonara Michelle Bolsonaro je také nakažena.

- Tisíce Izraelců v sobotu protestovalo v Tel Avivu proti tomu, jak vláda postupuje v koronavirové krizi. Došlo tam k násilným střetům s policií. Lidé protestují, že nemají příjem.

- Britská vláda vypracovala seznam dvaceti komunálních úřadů v Anglii, které čelí po uvolnění karantény největším ohniskům pandemie. Jsou to většinou multietnická mésta na severu Anglie, kde lidé žijí ve špatných sociálních podmínkách v několikageneračních rodinách v městech jako Bradford, Sheffield a Kirklees. Potenciálně na tato města bude uvalena karanténa stejně jako na město Leicester, kde už karanténa je.

- Jihoafrická republika potvrdila, že se počet nákaz za posledních čtrnáct dní zdvojnásobil na více než čtvrt milionu.

Podrobnosti v angličtině ZDE 

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
7870

Diskuse

Obsah vydání | 21. 7. 2020