Průběžné zpravodajství

Koronavirus: V Rumunsku odešlo z nemocnice 624 nakažených pacientů

10. 7. 2020

čas čtení 3 minuty
- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  10.7.  bylo v ČR registrováno   12 919   nakažených (registrovaný nárůst za posledních 24 hodin  je 105 nových nákaz), v nemocnici bylo 141 osob a údajně celkem zemřelo 352 osob.   Potíž je, že v ČR se systematicky netestuje a netrasuje, ani v Karviné, postižené novou vlnou epidemie, takže těžko říct, jak je tomu ve skutečnosti s nákazou. Číslo R  je v ČR nyní  0.9. Číslo R vyšší než 1 znamená exponenciální šíření infekce.


- Rumunský Nejvyšší soud idiotsky rozhodl, že hospitalizace a umístění do karantény osob, které mají "jen mírné" příznaky nákazy koronavirem, je neústavní. Stovky osob nakažených koronavirem tedy odešly z nemocnic a šíří nákazu mezi obyvatelstvem. Ministr zdravotnictví Nelu Tataru upozornil ve středu v televizi, že více než polovina z 50 000 lidí, kteří měli povinně dodržovat kvůli nákaze karanténu po návratu ze zahraničí, tuto povinnost nerespektovali. Rumunsko ve čtvrtek zaznamenalo 614 nových infekcí, je to největší nárůst od vzniku pandemie. V Rumunsku, které má asi 20 milionů obyvatel, dosáhl počet registrovaných infekcí 30 789 a počet úmrtí 1834. Od poloviny března do poloviny května bylo Rumunsko v přísné karanténě.

- Pandemie stále akceleruje, varuje Světová zdravotnická organizace. Počet potvrzených nákaz na světě dosahuje téměř 12 milionů. "Ve většině zemí světa není pandemie pod kontrolou. Situace se zhoršuje. Zemřelo více než 544 000 lidí. Celkový počet nákaz se za posledních šest týdnů zdvojnásobil," řekl v Ženevě dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

- Indie za pouhé tři týdny stoupla ze šesté nejpostiženější země na třetí. Má 793 802 nákaz a více než 21 600 úmrtí.

- Hongkong uzavřel všechny školky a školy uprostřed nového ohniska epidemie ve městě. Za poslední týden zaregistroval Hongkong 117 nových případů.

- Ideologie triumfuje nad strategií. Británie se nebude podílet na iniciativě EU získat vakcínu pro své občany:

- Ve čtvrtek se objevil první případ nákazy koronavirem v severozápadní Sýrii, což oživilo obavy, že vznikne katastrofa, pokud se pandemie rozšíří do uprchlických táborů ve vzbouřeneckých oblastech.

- Počet mrtvých v Brazílii stoupl ve čtvrtek na 69184.Ve středu byl 67 964. V Brazílii je nyní registrováno 1 755 669 nákaz. Prezident Jair Bolsonaro, který testoval pozitivně na koronavirus, je prý "v dobrém zdraví".

- Donald Trump stále tvrdí, že lék proti malárii hydroxichlorochin je na koronavirus účinný, přestože americké zdravotnické úřady upozorňují, že to není dokázáno.

- Dalších 1,3 milionu Američanů zažádalo o podporu v nezaměstnanosti.

- Pět milionů lidí v australském městě Melbourne zahájilo nový lock-down v důsledku obnovení nákaz koronavirem. Lidé budou muset zůstat doma po dobu dalších šesti týdnů.

- Pandemie dosud usmrtila celosvětově 549 701 lidí. Nejpostiženější jsou Spojené státy s 132 309 úmrtími. USA mají šedesátkrát více nákaz na milion obyvatel než Kanada.

- Bolivijská prezidentka Jeanine Añez Chavez,  je nakažena koronavirem: 
Bolívie, která má 11,35 milionů obyvatel, zaznamenala 42 984 nákaz a 1577 úmrtí. 

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
6836

Diskuse

Obsah vydání | 21. 7. 2020