V několika dnech vyjde zpráva o ruském vlivu na britskou politiku

17. 7. 2020

čas čtení 2 minuty
Publikace následuje po devítiměsíčním odkladu, k němuž došlo po předání zprávy premiéru Johnsonovi, upozorňují Andrew Woodcock a Rob Merrick.


Dlouho odkládaná zpráva o ruském vlivu na britskou politiku bude publikována před parlamentními prázdninami, které začínají 22. července, oznámil zpravodajský a bezpečnostní výbor parlamentu.

Jednohlasné rozhodnutí devítičlenného výboru se zástupci všech stran přišlo den poté, co byl Boris Johnson ponížen porážkou svého vybraného kandidáta do čela vlivného výboru - bývalého ministra Chrise Graylinga.

Johnson ve středu vypudil dlouholetého konzervativního poslance Juliana Lewise z pozice předsedy stranického klubu, poté co se úspěšně postavil proti Graylingovi při hlasování členů zpravodajského výboru. Stalo se tak jen několik dní poté, co Downing Street tvrdila, že je na výboru a nikoliv na premiérovi, koho zvolí předsedou.

Lewis ve čtvrtek odsoudil jako "nevhodné" pokusy premiéra instalovat bývalého ministra přezdívaného po sérii přehmatů na postech ministra spravedlnosti a dopravy "selhávající Grayling".

V prohlášení po prvním jednání pod Lewisovým vedením výbor uvedl: "Výbor se dnes ráno jednohlasně shodl, že bude publikovat zprávu o Rusku připravenou svým předchůdcem, než sněmovna odejde na letní prázdniny. Nebudou další vyjádření."

Zpráva dokončená vloni v březnu pod vedením Lewisova předchůdce Dominica Grieva a předložená Johnsonovi vloni v říjnu by měla obsahovat detaily ohledně pokusů Kremlu získat vliv v nejvyšších patrech britské politiky a ovlivnit výsledek hlasování, jako bylo referendum z roku 2016 o členství v EU.

Rozhodná Johnsonova snaha zbrzdit publikaci zprávy - nejprve odmítnutím ji odtajnit před prosincovými volbami a pak čekáním po dobu dalších sedmi měsíců na nominaci nových členů parlamentního zpravodajského výboru - také vyvolala spekulace, že zpráva obsahuje vysoce znepokojující detaily ohledně spojení bohatých Rusů s Konzervativní stranou.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6599

Diskuse

Obsah vydání | 21. 7. 2020