Dlouho potlačovaná zpráva o ruských zásazích do britské politiky zveřejněna

21. 7. 2020

čas čtení 5 minut




Nově ustavený parlamentní výbor Dolní sněmovny pro výzvědné a bezpečnostní záležitosti zveřejnil v úterý dopoledne Borisem Johnsonem dlouho potlačovanou padesátistránkovou analýzu o ruských zásazích do britské politiky. Celý text je ZDE  

Analýza poukazuje na to, že britská vláda a britské výzvědné služby vůbec neřešily snahu Kremlu ovlivnit referendum o brexitu r. 2016.

Zcela zatracujícím závěrem je, že britští ministři "nebyli seznámeni s důkazy o úspěšných zásazích Kremlu do britského demokratického procesu a ani se o ně vůbec nezajímali."

"Tato situace je v ostrém kontrastu s tím, jak řešily Spojené státy zásahy Ruska do amerických prezidentských voleb r. 2016, kde výzvědné instituce vypracovaly výzvědnou analýzu situace do dvou měsíců po volbách a její odtajněné shrnutí bylo poskytnuto veřejnosti."

Záviseli pro všechno na rodičích. Pak je virus připravil o oba

21. 7. 2020

čas čtení 6 minut

 

Nyní se děti z rodiny Ismaelových - ve věku 13, 18 a 20 zoufale snaží vyrovnat se se smutkem. Ale také jak udržet dál v provozu automobil, platit účty, být rodina...?

Zpráva, že nový koronavirus dorazil do jejich čtvrti v Detroitu začátkem března tři sourozence nijak nevzrušila, neboť se nenechali normálně ničím vyvést z míry, píše Washington Post. Tak to maminka a tatínek chtěli. Rodina Ismaelových přišla do USA před osmi lety. Byli to uprchlíci z Iráku, země, která je nyní pro chaldejské katolíky, jako byli oni, nebezpečná.

Nash (20) a Nadeen (18) si ještě pamatovali hluk bomb a střelby v Bagdádu. V jejich novém domově v Detroitu se jim rodiče snažili dát všecko. Tatínek Nameer (52) pracoval dlouhé hodiny na lince v automobilce, aby mohl zaplatit pronájem červeného automobilu značky Camaro, který jeho syn tak strašně chtěl, a maminka Nada (46) nikdy nedopustila, aby jeji dcery vařily nebo praly, protože, jak říkala, vždycky bude dost času je to naučit později, až budou připraveny čelit životu v dospělosti.

Rozhovor Britských listů 301. Umíme v ČR pomáhat uprchlíkům, kteří byli mučeni?

17. 7. 2020

čas čtení 1 minuta



Je české zdravotnictví nelidsky posedlé jen samo sebou, že se čeští psychiatři většinou vůbec nedokáží postavit do bot lidí, kteří byli mučeni nebo zažili hrůzy útlaku a pronásledování a trpí vážnými osobními traumaty? Že by ten útlak v Československu za komunismu zas nebyl tak vážný, že my vůbec nerozumíme, co se těmto lidem stalo a děje, a nejsme často ochotni pomoci? Proč tomu tak je, že česká psychiatrie, na rozdíl od zahraniční, pomoc obětem mučení přicházejícím do ČR skoro vůbec neposkytuje? O tom hovoří Jan Čulík s psychiatryní Kateřinou Duchoňovou, která srovnává poměry v ČR se svými zahraničními zkušenostmi. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 17 . července 2020.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Čeští stalinisté pořádají další oblíbenou honbu na čarodějnice

21. 7. 2020

čas čtení 1 minuta

Foto: DVTV je krutě bulvární médium které nekorigovanými nesmysly drsně škodí české společnosti. Slušný člověk se k nim nepřiblíží ani na ty dva metry.

Stalinisté v ČR útočí na Michala Pullmanna, děkana FF UK

Když člověk, který není historikem, obviní historika, že se chová ahistoricky, to, co má ve skutečnosti na mysli, je, že tento historik nepodporuje jeho vlastní normativní názor. Tím vlastně sděluje, že nemá absolutně žádnou představu o tom, čím je historie jako disciplína, píše historička Muriel Blaive.

Rolí historie není podporovat normativní názory, i když je samozřejmě nemožné uniknout z kontextu, v němž člověk žije.

To je ale ten rozdíl mezi tím, když je někdo profesionální historik a někdo, kdo píše historii v hospodě u piva a pro samolibý dav obdobně smýšlejících kamarádů.

Takhle pak někdo dokáže lehce bagatelizovat skutečnost, že něčí otec byl členem komunistické strany ("no a co?"), zatímco skutečnost, že otec někoho jiného byl členem KSČ, je pro něho najednou nesmírně významná. Vládne dvojí metr.

Bylo by to celé docela komické, kdyby "závěrem" z celé této analýzy nebyl absurdní osobní útok formou obviňování, bez jediných důkazů, že člověk "popírá zločiny komunismu". A to je pak otevřením dveří k další "analýze", podle níž Michal Pullmann " tuto tradici špiní bolševickou slinou" (Miroslav Kalousek).

Holt v některých kruzích v ČR stále vládne stalinismus.

Byl komunismus stejně zločinný jako nacismus?

21. 7. 2020

čas čtení 6 minut

Česká společnost se zřejmě nezbaví svého ideologického vidění světa a zkreslování své minulosti. Jak v tomto rozhovoru konstatuje Václav Žák, mladí lidé v ČR mají v důsledku lží ideologických sekerníků naprosto zkreslenou představu o čtyřiceti letech, kdy bylo Československo sovětským satelitem.  Ideologické kulkturní války se vedou neztenčenou silou o Milana Kunderu, o francouzskou historičku Muriel Blaive... Mezitím se zanedbávají skutečné problémy společnosti...

Závanem čerstvého vzduchu je tento rozhovor s Václavem Žákem, nedávno publikovaný v jeho dvojměsíčníku Listy. Ocitujme pár odstavců. (JČ)

Častá námitka proti komunistické straně vychází z toho, že pokud nemůže existovat strana hlásící se k nacismu, neměla by existovat ani strana hlásící se ke komunismu na což poukázal i Tomáš Sokol. Je podle vás tohle srovnání na místě? Mělo by se k propagaci komunismu přistupovat stejně jako k propagaci nacismu?

Myslím, že ne. Myšlenka komunismu, která nadchla jak Rusy, tak Číňany a měla celou řadu stoupenců i v evropských zemích, se opírala o učení Karla Marxe. Marx ale byl určitou interpretací evropského myšlení zahrnujícího křesťanství, i když byl jeho kritikem, a nepochybně si myslel, že ho překonává. Centrálním motivem pro něj byla emancipace člověka. Nacismus ale přece směřoval k pohanským předkřesťanským kultům germánství a zbožštění síly. Že vypnutí kontroly moci vede v jakémkoli režimu k přibližně stejným důsledkům, nemůže být argumentem pro ztotožnění nacismu a komunismu. Režimy stejné nebyly, jen v určitých ohledech podobné. V SSSR najdeme program přemisťování etnik, program nucených prací, ale nenajdeme tam program likvidace mrzáků a slabomyslných, ani průmyslovou likvidaci z rasových důvodů dehumanizovaných bytostí.

Vzdá se Donald Trump dobrovolně svého úřadu?

21. 7. 2020 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Ještě před několika lety by si málokdo pomyslel, že ve Spojených státech mohou být ohroženy základní demokratické principy. Politický systém v USA nelze s jasnou myslí nazvat demokracií, nýbrž oligarchií, kde hrstka bohatých ovlivňuje chod země, zatímco zbytek nemá prakticky žádnou moc, jak dokládá studie Princetonské univerzity z roku 2014. Není tudíž divu, že se do Oválné pracovny dostal neskrývaný autokrat a mazaný iluzionista, jemuž předchozí administrativy zcela vědomě umetly cestu k moci. Jenže doposud probíhala výměna moci spořádaně a žádný z předchozích nájemníků Bílého domu tento více méně poklidný rituál nenarušil.

Nejdřív předběžně k odvěké polaritě mezi námi lidmi

21. 7. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 6 minut

(Společný jmenovatel je taky „jistá“ perspektiva, viďte?)

Nepůjde teď níže v tomto textu ani zdaleka třeba o možné adresné nebo provokující požadavky k maturitě, ale o tu běžně moc neanalyzovanou politickou gramotnost (a její nyní mnohdy pochybnou adresnost). Zpravidla jako kdyby ovšem přitom nešlo v současnosti o ztrátu výchozího sociálně-ekonomického pozadí jednotlivých politických směrů, i když měly od začátku privilegovaně svou setrvačnou pojistku nejdříve ve vzájemně odlišných společenských a zvláště majetkoprávních vazbách. Jazykovými prostředky lze kupodivu cokoliv odtlumit či naopak přitlumit tak, že se musí pokaždé zdát, že již takto – ovšemže radikálně – bylo řečeno vše podstatné.

Máme problém. Česká společnost ironizuje a zastrašuje oběti sexuálního obtěžování

21. 7. 2020

čas čtení 2 minuty

Když jsem v říjnu 2017 na Facebooku v soukromém příspěvku popisovala své zkušenosti se sexuálním obtěžováním, Miroslav Macek nelenil a celý ho zkopíroval pro svou "glosu" na Parlamentních listech s ironickou poznámkou, že se jedná o můj krušný sexuální život a "pobavíte se", píše Kateřina Mahdalová.

Přesně tyhle snahy o zostouzení berou ženám chuť se svěřovat s tím, co se jim děje. Současná debata, kdy MeToo po třech letech dorazilo aspoň do Deníku N (díky za to!), je pro změnu cinknutá ideologicky a lidé se hojně vymezují proti "levicové ideologii", aniž by řešili podstatu věci.

Průběžné zpravodajství

Koronavirus: Evropská unie se dohodla na kompromisu pro oživení ekonomiky. Babiš ty peníze nechce

21. 7. 2020

čas čtení 3 minuty

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  20.7.  bylo v ČR registrováno  14098 nakažených , v nemocnici bylo 137 osob a údajně celkem zemřelo 359 osob.  Číslo R  je v ČR nyní  1,1. Číslo R vyšší než 1 znamená exponenciální šíření infekce.


- Evropská uniese dohodla na programu pro oživení ekonomiky, po několikadenním hašteření. Kompromisem je, že 390 miliard euro bude poskytnuto nejpostiženějším zemím formou grantů, 360 miliard euro pak prostřednictvím půjček. Peníze se shromáždí prostřednictvím společně vydaných obligací. ZDE 

- Podle Babiše ČR evropský fond obnovy nepotřebuje. ZDE

- V Belgii došlo v období 10.- 16. července k 66 procentnímu nárůstu infekcí. Celkový počet nových nákaz je nízký, denní průměr nových nákaz v tomto obdobíje 154, avšak od 3. do 9. července byl denní průměr nákaz 93, proto jsou vědci znepokojeni.

Trump najednou tvrdí, že nosit roušky je "vlastenecké"

21. 7. 2020

čas čtení < 1 minuta

Poté, co se nošení roušek dlouhé měsíce posmíval:


"Jsme Jednotni v úsilí porazit tento neviditelný čínský virus a mnoho lidí říká, že je Vlastenecké nosit roušku, když se nemůžete sociálně distancovat. Není nikdo Vlastenečtější než já, váš oblíbený Prezident!"

Koronavirus: Pozor, četné mladé oběti nákazy se dosud nevyléčily, varuje CNN

20. 7. 2020

čas čtení 3 minuty


Daniel Green je stále ještě ochromen vážnou koronavirovou infekcí, která ho postihla v březnu, kdy kašlal krev, píše televize CNN. Před třemi měsíci byl tento osmadvacetiletý postdoktorální výzkumník na turné se svou kapelou ve francouzských Alpách. Onemocněl COVIDEM-19 a podobně jako mnoho dalších koronavirových pacientů strávil mnoho týdnu na lůžku. Jeho život se však nevrátil k normálu.

"Od té doby velmi často trpím extremní únavou," řekl. Každý den má také "mlhu na mozku", nedokáže se soustředit na nic a má potíže s krátkodobou pamětí, takže je pro něho obtížnější číst, psát a mluvit.

Aktualizace: Shodou okolnost právě publikoval deník Guardian svědectví třiačtyřicetileté univerzitní profesorky Anny Poletti, která onemocněla koronavirem 9. března 2020, po dlouhé týdny ji děsivým způsobem pálilo na prsou a měla další velmi nepříjemné příznaky, především hlubokou únavu, a stále se dodnes ještě nevyléčila. ZDE

Internetová platforma, která vám v pandemii pomůže plánovat dovolenou

21. 7. 2020

čas čtení 1 minuta

Dobrý den,

přestože veřejné zdraví je i nadále naší prioritou, chceme, aby si každý mohl užít letní dovolenou a znovu se setkat se svou rodinou a přáteli. Evropská unie a její členské státy připravují bezpečné znovuotevření Evropy.

Nová internetová platforma „Re-open EU“ Vám poskytne veškeré informace, které potřebujete, abyste si bez obav naplánovali odpočinek mimo domov.

Když na interaktivní mapě platformy „Re-open EU“ kliknete na jakoukoli zemi EU, zobrazí se aktuální informace o možnostech volného pohybu a dostupných dopravních prostředcích. Získáte zde rovněž informace o opatřeních ohledně veřejného zdraví a bezpečnosti, jako je omezení fyzického kontaktu nebo používání roušek, a další praktické informace pro cestující. Tato platforma je neustále aktualizována na základě informací od vnitrostátních orgánů zemí EU i z jiných zdrojů.

„Re-open EU“ můžete používat jak na počítači, tak na svém mobilním zařízení. Určitě se vyplatí přidat si ji do svých záložek: https://reopen.europa.eu

Platforma je k dispozici ve 24 jazycích.

Pokud Vás zajímají další otázky týkající se toho, jak Evropská unie bojuje proti koronaviru a připravuje oživení, můžeme Vám doporučit tyto internetové stránky, věnované právě těmto tématům. Vzhledem k množství dezinformací o koronaviru zde také naleznete důležitá fakta, která objasňují některé běžně rozšířené mýty o COVID-19.

S pozdravem,

tým kontaktního střediska Europe Direct, které pracuje pro Evropskou komisi

Re-Open EU banner

European Commission

Europe Direct Contact Centre

Newsletter


Parazitismus exekutorů se v ČR znovu rozjíždí. Neuvěřitelné. Není to nikde jinde

21. 7. 2020

čas čtení < 1 minuta

V době nouzového stavu v České republice nemohli exekutoři, až na přesně stanovené výjimky, zabavovat majetek nebo dražit nemovitosti. Od začátku července ale znovu pracují v plném rozsahu. Analytik organizace Člověk v tísni Daniel Hůle radí, co dělat, když k vám exekutor zamíří.

„Nejnebezpečnější je, když si lidé pod stresem a nátlakem exekutora jdou okamžitě půjčit, třeba k lichváři,“ vysvětluje Hůle. Podle něj je také důležitá změna výpočtu nezabavitelné částky, která platí od července a činí 7 751 korun na člověka plus 2 590 za každou vyživovanou osobu.


Celý článek ZDE

Zemřela Elizabeth S. Morrisonová

21. 7. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Minulý týden zemřela  Elizabeth S. Morrisonová, významná skotská překladatelka z češtiny, kterou bychom měli všichni mít trvale v paměti. Udělala pro šíření české kultury v anglosaském světě velmi mnoho. Bylo jí 96 let.

Elizabeth Morrisonová pracovala celý život jako středoškolská profesorka v soukromé škole Hutchesons' Grammar School v Glasgow. Když odešla do důchodu, zjistila, že nemá co dělat.

Začala tedy chodit na hodiny češtiny na Glasgow University, tehdy ještě jsme měli plný pětiletý program bohemistických studií, než ho z nesmyslných důvodů v roce 2010 zrušil tehdejší děkan Murray Pittock. Byla vynikající studentkou, naučila se dokonale česky a protože zároveň - kromě znalosti dalších jazyků - vynikajícím způsobem ovládala češtinu, stala se od devadesátých let dvacátého století jednou z nejvýznamnějších překladatelů z češtiny do angličtiny.

Přeložila nejrůznější povídky, mám tu stále jí do angličtiny přeložený dobrý román Terezy Brdečkové Učitel dějepisu, pro který se nám bohužel nepodařilo dosud najít nakladatele. Redakčně revidovala jazykovými připomínkami na známých anglicko-českých a česko-anglických slovnících našeho kolegy dr. Josefa Fronka, které používá v České republice dnes skoro každý.

Její nejdůležitějším překladem jsou však dějiny české literatury dvacátého století od profesora pražské filosofické fakulty University Karlovy Jiřího Holého. Vyšly v roce 2008, druhé vydání r. 2010 pod názvem Writers Under Siege. Byly to první dějiny české literatury vydané anglicky po pětatřiceti letech (předtím v polovině sedmdesátých let vyšly anglicky v USA dějiny české literatury od Arne Nováka.)

Neměli bychom na Elizabeth nikdy zapomenout.

Trump konzultuje Bushova právníka, který schválil mučení vězňů, jak se vyhnout dodržování zákonů

20. 7. 2020

čas čtení 2 minuty

 

Trumpova vláda konzultuje s Johnem Yoo, bývalým právníkem Bushovy vlády, který napsal právní ospravedlnění tzv. waterboardingu, mučení vězňů jejich dušením vodou. Trump od něho chce zjistit, jak by se mohl začít vyhýbat dodržování amerických federálních zákonů a nahradit je svými dekrety.

John Yoo informoval, že hovoří s činiteli v Bílém domě o svém právním názoru, že nedávný verdikt amerického Nejvyššího soudu o imigraci by dovolil Trumpovi vydávat dekrety, které porušují americké federální zákony.

Rasistická hádanka Alexandra Tomského

20. 7. 2020 / Raphael Fabisiewicz

čas čtení 27 minut

Myšlenky o lidské zabedněnosti

V ostrém komentáři  pro Novinky.cz dojde politolog Alexander Tomský k následujícímu závěru: „podivná hádanka, zdá se, že hnutí Na černošských životech záleží ve skutečnosti na černošských životech vůbec nezáleží.“ To je odvážné tvrzení. Stojí za to rozebrat jeho argument, abychom zjistili, jestli je tento závěr dostatečně podložený fakty nebo ne.

(Pozn. red. Není to s podivem, že Novinky.cz, údajně kdysi levicové periodikum, neváhá zveřejňovat nezdokladované bláboly jednoho z nejultrapravicovějších maniaků v České republice? Asi není. Protivy se v ČR sdružují a to, co kdysi v ČR bývala levice, nebo se to tak tvářilo, nyní často spolupracuje  bez jakýchkoliv výčitek svědomí s tou nejpopulističtější ultrapravicí.)

Stejně jako ve své odpovědi šéfredaktorovi Reflexu Marku Stonišovi řeknu otevřeně a naplno hned na začátku, že já s Tomským nesouhlasím. Ale jak jsem tehdy také napsal, považuji za nezbytné se zabývat argumenty těch, se kterými nejvíc nesouhlasíme. Tomského komentář poskytuje příležitost probrat argumenty týkající se nejen hnutí Black Lives Matter, ale i rasismu jako takového.

Tyto argumenty, které se, podle mě, sice často vyskytují v diskuzích, jsou však v podstatě neopodstatněné. V tom spočívá cíl této odpovědi: prostřednictvím kritické a důkladné analýzy Tomského komentáře předložit argumenty na podporu závěru, že jeho pozice a podpůrné argumenty jsou založené na hlubokém – a v podstatě rasistickém, v nejzákladnějším slova smyslu – nepochopení situace v Americe.

Vakcína Oxford University proti koronaviru je bezpečná a vyvolává silnou imunitní reakci

20. 7. 2020

čas čtení 2 minuty

 

Z testů provedených u 1077 osob vyplynulo, že po očkování touto vakcínou u nich vznikly protilátky a bílé krvinky, kterou jsou schopny bojovat proti koronaviru.

Tato zjištění jsou slibná, není však dosud jasné, zda je to proti koronaviru dostačující. Probíhají rozsáhlejší testy. Britská vláda už objednala 100 milionů dávek této vakcíny.

Vakcína má název ChAdOx1 nCoV-19 a je vyvíjena bezprecedentní rychlostí. Byla vyrobena z genetickým inženýrstvím pozměněného viru, který způsobuje rýmu u šimpanzů. Virus byl výrazně modifikován, aby nemohl způsobovat infekce u lidí a aby vypadal více jako koronavirus.

Hospodaření OSBL za červen 2020

20. 7. 2020

čas čtení 1 minuta

V červnu 2020 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 60 278.65 Kč,  výdaje byly 61 73150  Kč.

Děkujeme mnohokrát čtenářům za vydatnou podporu v červnu 2020. Bohužel, z předběžného přehledu za červenec 2020 vyplývá, že finanční podpora v létě docela podstatně poklesla.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, - ale jak vidíte z výše uvedeného grafu,  směřujeme k nule. Trvale potřebujeme poněkud vyšší, pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Tohle je už opravdu nebezpečné

20. 7. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Parlamentní listy a některá další česká média nekriticky šíří opravdu nebezpečné bláboly od jakéhosi českého "lékaře", že prý se nemáme koronaviru bát a musíme se nechat celospolečensky "promořit".

Je to už kriminálně nebezpečná, zavádějící informace. Kdy podniknou české úřady proti šíření takovýchto informací trestní kroky? Už jde totiž o ohrožování životů lidí.

Skotská vláda dává do komerčních rozhlasových médií varovnou informační reklamu, že jsou sociální sítě často plné lží a nebezpečných bludů ohledně koronavirové epidemie. Varuje občany, aby těmto lžím nepodléhali a spoléhali na seriozní oficiální zdroje.

Budou v důsledku koronaviru oživena centra velkoměst tím, že se z kanceláří udělají domy a byty pro mladé lidi?

20. 7. 2020

čas čtení 7 minut

Povede koronavirová pandemie k regeneraci nyní mrtvých center velkoměst?

Beata Javorczyk je hlavní ekonom v Evropské bance pro rekonstrukci a rozvoj. Pořad rozhlasu BBC World at One jí položil otázku:

Myslíte si, že je to budoucností světové ekonomiky, že centra měst, kde měly velké korporace úřady, budou od nynějška vyprázdněna?

Beata Javorczyk: To je vynikající otázka. Na začátku pandemie bylo mnoho firem vrženo do toho obřího experiementu s prací na dálku. A mnoho firem zjistilo, že jim to funguje dobře. Takže si myslím, že práce na dálku už s námi zůstane. A v budoucnosti zřejmě mnoho kancelářských pracovníků bude chodit do práce jen jednou týdně. A to nevypadá pro centra měst zrovna dobře.

Moderátorka: Protože naše města jsou vybudována kolem představy rychlého života, představy, že do měst jezdí lidé ve velkých počtech, a to každý den.

Háčkování na skotském venkově

20. 7. 2020

čas čtení < 1 minuta

Jak jezdím v karanténě po skotském venkově na kole, v městečku Elderslie na předměstí Glasgowa jezdím kolem přechodu pro chodce, který je regulován zábradlím, které kdosi vyzdobil pozoruhodným způsobem, píše Jan Čulík.

Polsko "zákonem omezí vliv zahraničních médií v zemi"

20. 7. 2020

čas čtení < 1 minuta

 

Polská vláda strany Právo a spravedlnost zákonem omezí možnost zahraničních médií působit v Polsku, konstatoval Jaroslaw Kaczynski.

Strana Právo a spravedlnost si dlouhodobě stěžuje, že sdělovací prostředky, vlastněné zahraničními majiteli "zasahují do vnitřních polských záležitostí". Tzv. "polská média" musejí mít v Polsku podle strany PiS daleko větší vliv. Strana Právo a spravedlnost útočila na zahraniční média i během nedávné předvolební prezidentské kampaně, kdy prezident Andrzej Duda opakovaně obviňoval zahraniční média, že "lživě informují veřejnost". Ve skutečnosti naopak Duda vedl ostře homofobní a diskriminační kampaň.

Podrobnosti v angličtině ZDE  

Rozhovor Britských listů 299. Co motivuje oligarchy?

10. 7. 2020

čas čtení < 1 minuta



Oligarchové mají v politice a v ekonomice současné České republiky stále silnější vliv. Bohumil Kartous a Albín Sybera debatují v tomto Rozhovoru Britských listů o jejich chování a jednání a co to znamená pro Českou republiku a její demokracii. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 10 . července 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Trump nevyloučil, že nebude respektovat výsledky listopadových prezidentských voleb, prohraje-li

20. 7. 2020

čas čtení 1 minuta

V dosti neuvěřitelném rozhovoru s moderátorem televize Fox News Chrisem Wallacem (už jsme referovali o tom, že Trump nepravdivě tvrdil, že Joe Biden chce definancovat americkou policii, Wallace ho upozornil, že to není pravda, Trump si nechal od asistenta přinést Bidenův program a skutečně to tvrzení v něm nenašel; jinou absurdní pasáží bylo, že Wallace řekl, že si udělal onen test inteligence, ohledně něhož se Trump nedávnou vychloubal, že ho realizoval "vynikajícím způsobem", protože je přece geniální. Wallace však upozornil, že ten test je poněkud jednoduchý: "Byl tam obrázek, měl jste říct, co na něm je, a byl na něm slon. Pak po vás chtěli, abyste odečítal po sedmi od stovky..." - Trump: "Ne, ne, ne, tam byly opravdu těžké otázky." ...) se Trump vyjádřil - v níže uvedeném klipu v posledních dvou minutách, že listopadové americké volby budou zřejmě zfalšované, protože lidé budou mít právo hlasovat poštou. Odpovědi, zda bude výsledek voleb respektovat, pokud prohraje, se Trump vyhnul... Odmítl potvrdit, že bude výsledek voleb respektovat, pokud nevyhraje. Neuvěřitelné.

Viz níže:

Podle vzoru „Velkého Pána Turků“?

20. 7. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 4 minuty

 

(Ne že by se nutně zrovna muselo jednat o staronový, leč znovu modifikovaný model či statut „Svaté Moudrosti“)

 

Uvozovkami v nadpisu jsem vytkl jeden výraz vyčtený z významného posmrtného díla Pascalova, z jeho „Myšlenek“. Měl jím na mysli model pro panovníka. V sociálně-politických poměrech 17. století potom ovšem vesměs „krále“ (nešlo-li o muslimské hodnostáře, kteří v sobě spojovali – a stále spojují – světskou moc s tou náboženskou; což v „západně“ etablovaných politických institucích naší současnosti bývá mimo jejich přímý vliv a funkci, protože se v nich náboženství vnímá jako výlučně soukromá záležitost občanů).

Rozhovor Britských listů 297. Kdo jsou mezi Čechy šiřitelé dezinformací?

3. 7. 2020

čas čtení < 1 minuta


Výzkumná společnost STEM zjistila zajímavá data o šiřitelích dezinformací v České republice. Bohumil Kartous o tom hovoří s psychologem ze společnosti STEM Nikolou Hořejšem. STEM zjistil, že šiřitelé dezinformací v ČR nejsou sociálně ani ekonomicky deprivovaní. Hlavními dvěma kategoriemi jsou jednak "spontánní šiřitelé", kteří nerozumějí ničemu, a pak "experti", kteří jsou hluboce přesvědčeni, že vládne celosvětové spiknutí. Hlavní motivací šiřitelů dezinformací je zjevně potřeba být slyšen. Proto by se s nimi mělo hovořit a osvobodit je od bludů. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 3. července 2020.

Analýza společnosti STEM je zde: https://www.stem.cz/siritele-dezinformaci/


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Ghana vede kampaň pro americké černochy: Vyhněte se americkému rasismu a přesídlete k nám do Afriky

20. 7. 2020

čas čtení 1 minuta

Ghanská vláda vede systematickou kampaň cílenou na americké černochy: Vadí vám, že jste v USA diskriminováni? Že vaše auto neustále zastavuje policie a jste podezříváni, že jste ho ukradli? Že se v USA rasisticky  měří dvojím metrem? Vykašlete se na to a přestěhujte se k nám do Ghany, kde najdete domov, nebudete diskriminováni a budete absolutně vítáni!

Už v druhé reportáži Channel 4 news za poslední dny sledujeme osudy několika Afroameričanů, kteří na výzvu ghanské vlády reagovali pozitivně a skutečně se přestěhovali do Afriky.

"V Americe jsem skoro nemohla dýchat. V Ghaně ale dýchat můžu. Nikdy se do USA nevrátím," sdělila televizi Channel 4 News Gee Adjoja, afroamerická učitelka v důchodu, která prožila celý svůj život v americkém městě Memphis. V roce 2017 už měla neustálé šikany od policie dost.

Gee je jednou z rostoucího počtu Afroameričanů, kteří se nyní stěhují nadobro z USA do Ghany. 

Reportáž Channel 4 News ZDE

Snižme rozpočet Pentagonu o 10 procent a investujme do veřejného zdraví

20. 7. 2020

čas čtení 2 minuty

Třebaže v USA pandemie i nadále zuří, Senát se chystá utratit tři čtvrtiny bilionu dolarů. Jenže tyto finance nebudou investovány do veřejného zdraví nebo bydlení, ale zamíří do Pentagonu.

V době, kdy se zdravotničtí pracovníci snažili sehnat roušky a další ochranné pomůcky, měl Pentagon k dispozici tolik nákladních vozidel, zbraní a dalšího vojenského materiálu, že přebytečné vybavení zdarma poskytl policejním útvarům. Ty jej poté použijí, ať už to potřebují, nebo nepotřebují – obdobně jako Pentagon, píše na webu Informed Comment Lindsay Koshgarian.

Trump se dostal do konfliktu s Fox News ohledně svého nepravdivého tvrzení

18. 7. 2020

čas čtení 2 minuty


Donald Trump se dostal do konfliktu s moderátorem z Fox News, který během rozhovoru Trumpa upozornil, že jeho trzení, že Joe Biden chce odebrat financování policii, není pravdivé.

Trump se snažil své tvrzení dokázat a poslal asistenta pro výtisk Bidenovy politické charty, kterou Biden tento týden schválil s Berniem Sandersem a která byla zveřejněna tento týden. V dokumentu pak své tvrzení nenašel.

Šéf Microsoftu: O zaměstnání přijde letos čtvrt miliardy lidí

17. 7. 2020

čas čtení < 1 minuta



Svět čelí neuvěřitelné nezaměstnanosti. Čtvrt miliardy lidí přijde letos o zaměstnání, řekl ředitel firmy Microsoft Brad Smith. Varoval, že miliony lidí budou muset získat novou kvalifikaci, mají-li sehnat nové zaměstnání, anebo vůbec udržet se ve svém dosavadním zaměstnání. Je to důsledkem rychlého vývoje v digitalizaci ekonomik.

Microsoft nedávno oznámil plán, v jehož rámci poskytne novou kvalifikaci globálně 25 milionům lidí. Pomůže jim také najít nová zaměstnání.

Smith varoval, že mnoho pracovních příležitostí v mnoha zemích světa je nezachranitelných. "Ne všechny pracovní příležitosti se dají zdigitalizovat, zejména ne v rozvojovém světě."

Koronavirová pandemie nesmírně posílila moc amerických technologických společností. Jen pět amerických digitálních firem tvoří 20 procent hodnoty indexu americké burzy 500 nejvýznamnějších společností S&P 500 Index.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Rozhovor Britských listů 298. Koronavirus: Proč se v Karviné systematicky netestuje obyvatelstvo?

6. 7. 2020

čas čtení < 1 minuta



V Karviné je v současnosti podle informací MZ ČR 211 osob nakažených koronavirem na 100 000 obyvatel. Vede to k ostré a neférové kritice ostatních občanů ČR vůči lidem z Karviné, kteří se prý chovali neodpovědně. Ve skutečnosti se naopak odpovědně chovali, protože horníci vědí, že při nedodržování předpisů v dolech jde o životy. Ovšem navzdory koronavirové epidemii státní doly nikdy nezastavily provoz. Proč se v Karviné systematicky netestuje a netrasuje obyvatelstvo? Situace je "absolutní proval", zdůrazňuje v tomto rozhovoru Britských listů karvinský podnikatel Marek Beneš, jehož interviewuje Bohumil Kartous. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 8. července 2020.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Izrael sestavil tajný seznam stovek činitelů, kterým hrozí mezinárodní stíhání za válečné zločiny v Palestině

17. 7. 2020

čas čtení 1 minuta

Foto: Vysocí činitelé izraelské vlády, armády a bezpečnostních složek na snímku z roku 2014, odkdy se datují údajné válečné zločiny, z nichž by podle izraelské vlády mohli být obžalováni u soudu v Haagu

Předtím, než se Mezinárodní soudní dvůr v Haagu bude rozhodovat, zda vyšetřovat válečné zločiny, spáchané na okupovaných územích, sestavila izraelská vláda tajný seznam 200 - 300 vládních činitelů, kteří by mohli být za válečné zločiny trestně stíháni. Mezi nimi jsou i premiér Benjamin Netanyahu a alternativní premiér Benny Gantz.

Seznam je přísně utajován, protože má izraelská vláda obavy, že už jeho existence by mohla ohrozit lidi, které na něm jsou. Obává se, že seznam bude soud v Haagu považovat za oficiální přiznání izraelské vlády, že tito činitelé se podíleli na vyšetřovaných válečných zločinech.

Mezinárodní soudní dvůr v Haagu má vydat v kráté době verdikt, zda schválí žádost prokurátorky tohoto soudu Tafou Bensoudy, aby bylo zahájeno vyšetřování Izraele a Hamase kvůli podezření, že páchají na palestinském území od roku 2014 válečné zločiny.

Jde o zločiny spáchané ve východním Jeruzalémě, na Západním břehu a v pásmu Gaza.

Na seznamu jsou premiér Benjamin Netanyahu; bývalí ministři obrany Moshe Ya’alon, Avigdor Lieberman a Naftali Bennett; bývalí šéfové štábu izraelské armády Benny Gantz a Gadi Eisenkot, a současný šéf štábu izraelské armády Aviv Kochavi; a bývalí a současní ředitele tajné služby  Shin Bet Yoram Cohen a Nadav Argaman.  Na seznamu je ale také mnoho osob v nižších funkcích.


Podrobnosti v angličtině ZDE

Průběžné zpravodajství

Koronavirus: USA zaznamenaly rekordní nárůst nákaz: 77 300 případů za jediný den

17. 7. 2020

čas čtení 10 minut

Foto: Jeden z téměř 100 000 norků, kteří jsou nyní usmrcováni kvůli nákaze koronavirem ve Španělsku

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  20.7.  bylo v ČR registrováno  13945 nakažených (registrovaný nárůst za posledních 24 hodin  je 90 nových nákaz), v nemocnici bylo 134 osob a údajně celkem zemřelo 359 osob.  Číslo R  je v ČR nyní  1. Číslo R vyšší než 1 znamená exponenciální šíření infekce.

- Spojené státy čelí brutálnímu podzimu. V důsledku předčasného zrušení karantény se nákaza v USA nyní šíří pětkrát rychleji než v celé Evropě a experti varují, že situace se ještě zhorší. Spojené státy jsou ochromeny politickým konfliktem, nedůvěrou k vědě, válkou ohledně nošení či nenošení roušek a nekompetentním prezidentem, který projevuje absolutní nezájem o utrpení svých spoluobčanů. ZDE  

- Počet infekcí v Rusku dosáhl 777 486, Rusko je co do počtu nákaz čtvrté nejhorší na světě. Podle oficiálních údajů tam prý za posledních 24 hodin zemřelo na koronavirus 85 osob, celkový počet mrtvých je 12 427.

- Počet globálních nákaz přesáhl 14,5 milionu, celkový počet je 14 507 491. Počet mrtvých je 606 173.

- Donald Trump chce odebrat miliardy dolarů programu na testování nakažených a trasování jejich kontaktů, zatímco počet nákaz v USA dramaticky roste, každým dnem o asi 70 000 případů.

- Počet mrtvých v Jihoafrické republice překročil 5000.

- Čína informuje o dalších 22 případech v západní provincii Xinjiang.

- Rekordních dalších 100 případů nákazy byly potvrzeno v Hongkongu.

- Šíření infekce koronaviru bylo intenzivní, když byl pacient ve věku 10-19 let. Vyplývá to z nové jihokorejské studie, která by měla mít dopad na rozhodování vlád, zda otevřít školy. ZDE  

- Počet globálních úmrtí na koronavirus přesáhl 600 000, počet nákaz přesáhl 14,3 miliony. Světová zdravotnická organizace v sobotu informovala, že došlo k rekordnímu nárůstu nákaz za posledních 24 hodin, o více než čtvrt milionu případů. WHO také zaznamenala nejvyšší počet úmrtí od 10. května, za posledních 24 hodin zemřelo 7360 osob. V červenci byl průměrný globální denní počet úmrtí 4800.

- Konflikt mezi představiteli EU na summitu v Bruselu ohrožuje plán na vytvoření fondu na pomoc ekonomice členským zemím EU.

Pětina brazilské soji v Evropě je důsledkem odlesňování Amazonie

17. 7. 2020

čas čtení < 1 minuta

Foto: Likvidace lesů v Amazonii

Obrovské množství soji a hovězího, dovážené z Brazílie do Evropy, pochází z oblastí, kde byly záměrně zničeny pralesy.

Znamená to, že je nutno učinit daleko více na ochranu brazilského pralesa. Obchodní dohody s Brazílií, které mají být v blízké budoucnosti podepsány, mají zvýšit dodávky brazilské sóji i masa do Evropy.

Asi pětina veškeré sóji vyvážené z Brazílie do Evropské unie z Brazílie, většinou jako krmivo pro dobytek, pochází z odlesněných oblastí, podle studie zveřejněné v časopise Science.

2 procenta farem ve zkoumaných regionech v Brazílii jsou odpovědná za 62 procent protizákonné likvidace lesů a pralesů. Je to v oblastech, kde se nejvíce pěstuje sója a chová skot na export.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Je moje manželka dort?

17. 7. 2020

čas čtení < 1 minuta

 

I americký satirik Stephen Colbert se tím zabýval ve svém pravidelném pořadu v televizi CNBC. Vypadá to jako krokodýl, jako nejošklivější bota na světě, než to někdo rozkrojí. A on je to dort s mnohobarevným vnitřkem. I tahle role toaletního papíru je dort!

Cukráři vyrábějící tyto realistické kreace jsou americká cukrářka-umělkyně Natalie Sideserf a turecký cukrář Tuba Geçkil. Jejich kreace napodobují ovoce, zátiší a dokonce lidi. Tuba Geçkil vyrobil i dortové portréty Donalda Trumpa a Angely Merkelové.

No, podívejte se, viz níže:

Šokující knihy Trumpovy neteře o Donaldu Trumpovi se prodalo v první den milion téměř výtisků

17. 7. 2020

čas čtení 1 minuta



Kniha také zůstává pevně na prvním místě žebříčku bestsellerů v Amazonu.

Kniha Mary Trumpové, psycholožky a neteře Donalda Trumpa Too Much and Never Enough: How My Family created the World's Most Dangerous Man (Příliš mnoho a nikdy dost: Jak má rodina vytvořila nejnebezpečnějšího člověka na světě) vyšla v úterý a hned ten den se jí prodalo 950 000 výtisků, včetně e-knih a audioknih.

Polská opozice napadla výsledky voleb

17. 7. 2020

čas čtení 1 minuta

Opozice odsoudila hlasování o prezidentovi coby "neférové volby" - ale liberální Občanská platforma čelí vážným překážkám u Nejvyššího soudu. Volby těsně vyhrál konzervativní Andrzej Duda.

Bere Joe Biden vážně změnu klimatu?

17. 7. 2020

čas čtení 5 minut

Joe Biden doplnil svůj plán týkající se změny klimatu. Po konzultaci se senátorem Berniem Sandersem a jeho progresivními spojenci souhlasila Bidenova kampaň s kompromisním programem, který by byl významně rychlejší a větší, než k čemu vyzýval v minulosti. Jeho plán by "mobilizoval miliony pracovních míst budováním udržitelné infrastruktury a spravedlivé budoucnosti s čistou energií," prohlásil v projevu v úterý odpoledne, upozorňuje Ryan Cooper.

Proč Čína nemůže ohrozit postavení USA ve světě

17. 7. 2020

čas čtení 5 minut

Nejdůležitější věc kterou musíte vědět o Číně je, že její domácí trh nedokáže finančně absorbovat produkci čínského průmyslu. Ano, Čína vyrostla, ale její růst z ní učinil rukojmí zahraničních zákazníků. Takřka 20 % čínského HDP je generováno exportem, z nich 5 % je nakupováno největším zákazníkem, Spojenými státy. Cokoliv, co by mohlo dlouhodobě zredukovat čínskou ekonomiku o zhruba 20 %, znamená zoufalou zranitelnost, napsal George Friedman.

O lidském faktoru ještě jednou

17. 7. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Podle ministra všeho Karla Havlíčka (ANO) poslední série nehod na železnici neznamená systémové pochybení, ale pouze jednotlivé individuální chyby strojvůdcůZDE. Samo ministerstvo tedy údajně za následky nehod nenese odpovědnost.

Ohromující: Vláda Borise Johnsona zavádí autoritářské praktiky východňárského stylu

16. 7. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 10 minut

 

Ve středu došlo v Londýně k dalšímu ohromujícímu, nedemokratickému vývoji, který signalizuje, jak se za vlády neschopného a autoritářského premiéra Borise Johnsona Británie rozkládá demokratická správa země.

Problémem je oficiální parlamentní analýza o zasahování Ruska do americké a britské politiky. Tuto analýzu vypracoval parlamentní výbor Dolní sněmovny pro  bezpečnostní a výzvědné záležitosti. Analýza byla dokončena v březnu 2019 a pak ji dlouho zkoumaly britské bezpečnostní služby, aby nebyly zveřejněny žádné utajované skutečnosti. Britské výzvědné služby analýzu schválily k publikaci a dne 17. října 2019  byla předložena Borisi Johnsonovi, aby ji zveřejnil.

29765

Facebook nelze opustit, je nutné na něj vyvíjet enormní tlak odpovídající jeho společenské odpovědnosti

16. 7. 2020 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Nemyslím, že za dané situace dává smysl opouštět Facebook. Rozumím těm lidem, kteří to udělali, nicméně nedomnívám se, že to povede k reálnému tlaku na tuto platformu. Vzhledem k tomu, že se stala z hlediska globální komunikace hegemonní, skutečný tlak by mohl přinést jen masivní odliv uživatelů. V tomto směru je mnohem nadějnější kampaň  #StopHateForProfit, která sdružuje velké firmy v jejich bojkotu reklamy.

Facebook nyní - ze společenského hlediska - nelze úplně opustit. Je to jako zoufalá snaha těch, kdo nesouhlasí se společenskou smlouvou, “opustit” stát. Na individuální úrovni se jim to jakž takž může podařit, pokud maximalizují práva (svobody) a minimalizují povinnosti (např. odmítnutím povinného veřejného vzdělávání ve školách). Přesto ale zůstávají plně obklopeni státem a v mnoha ohledech na něm zůstávají závislí (např. zdravotnictví nebo celá infrastruktura).

30627

Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM)

Názory české veřejnosti na pandemii nemoci COVID-19: korelace s informační a digitální gramotností a postoji

16. 7. 2020

čas čtení 6 minut

Více než sedm desetin (71 %) českých občanů starších 18 let v červnu souhlasilo s názorem, že „Koronavirus se rozšířil, protože Čína o něm tajila informace“Přibližně stejný podíl (70 %) české veřejnosti také souhlasil s tím, že „Lidé, kteří vyrazili do Itálie na dovolenou na přelomu únoru a března, jednali bezohledně“.

Nejméně pak česká veřejnost souhlasila konspiračně laděnými výroky, podle kterých byl koronavirus záměrně rozšířen konkrétním státem. S tím, že „Koronavirus byl rozšířen záměrně Čínou,“ souhlasila více než čtvrtina (28 %) české veřejnosti a s tím, že „Koronavirus byl rozšířen záměrně Spojenými státy americkými,“ souhlasily méně než dvě desetiny (17 %) české veřejnosti.

S výrokem – který je podle aktuálního vědeckého konsenzu pravdivý – že „Koronavirus je přirozeného původu a na člověka se přenesl z jiného živočicha,“ souhlasily jen necelé dvě pětiny (39 %) českých občanů a celé dvě pětiny (40 %) s ním nesouhlasily. Více než jedna pětina (21 %) se k němu nedokázala vyjádřit a uvedla možnost „nevím“.

30367

Report Českých elfů

Stále větší profilace českých populistů v dezinformacích

16. 7. 2020 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

"V proruské propagandě jsou více a více aktivní čeští vysocí politici, a to zejména ze stran KSČM a SPD. Zejména SPD se stává výslovně proruskou stranou a to i díky novým politikům s výrazně proruskou agendou (např. někdejší dlouholetý sociální demokrat Jaroslav Foldyna), kteří organizují i proruské akce ve veřejném prostoru (např. u Památníku Lidice). Protievropská propaganda dostává rostoucí prostor v mainstreamových mediích. Prolíná se s obranou Andreje Babiše vůči orgánům EU."

Citujeme z posledního reportu Českých elfů, občanské iniciativy, která sleduje dění na dezinformační scéně.

Americký epidemiolog: Cesta k nejisté vakcíně je dlážděna smrtí

16. 7. 2020

čas čtení 2 minuty

Trumpova vláda přichází s požadavkem, aby jednotlivé státy přestaly posílat údaje o pacientech nakažených Covidem-19 Centru pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), které je posléze zveřejňuje. Představitelům států bylo řečeno, že nově mají tyto údaje posílat přímo ministerstvu zdravotnictví.

List New York Times píše, že toto rozhodnutí může postihnout celou řadu výzkumníků a lékařů, kteří jsou při své práci na data CDC odkázáni. Hovoříme s epidemiologem Alim Khanem o tom, jak k řešení krize přistupuje Trumpova vláda, i o jeho nadějích týkajících se očkování.

Cesta k nejisté vakcíně je dlážděná smrtí,“ poznamenává Khan, který je bývalým vysokým představitelem CDC, kde dohlížel na strategický národní sklad. Ptáme se ho také na přetrvávající nedostatek roušek a testů v americkém zdravotnictví, informuje web Democracy Now!

Tisková zpráva

NESEHNUTÍ podpořilo v Ukrajině dvě nezávislá média a iniciativu monitorující hospodaření nemocnic

16. 7. 2020

čas čtení 4 minuty

NESEHNUTÍ v souvislosti s globální pandemií nemoci Covid-19, která zasáhla i Ukrajinu a na několik měsíců zčásti paralyzovala fungování země, udělilo mimořádnou podporu dvěma nezávislým médiím v Kirovohradské oblasti a jedné iniciativě monitorující hospodaření nemocnic v Mykolajivské oblasti. Podpořené iniciativy získají kromě finanční podpory i možnost odborných konzultací.

„Mnoho zahraničních organizací se zaměřilo například na zajišťování základních potravin seniorům či lidem v nouzi. Řada místních médií v Ukrajině se v době pandemie nemoci Covid-19 v Ukrajině potýká s výpadky příjmů z inzerce a kritickým nedostatkem finančních prostředků. Proto jsme se rozhodli podpořit dvě nezávislá média v tak trochu zapomenuté Kirovohradské oblasti, aby mohla pokračovat v nezávislém informování obyvatelstva a také investigativní práci,“  popisuje mimořádnou podporu v Ukrajině Martin Hyťha z NESEHNUTÍ.

Světové ekonomické fórum: Investice do klimatu by mohly generovat biliony dolarů ročně

16. 7. 2020

čas čtení 2 minuty

Aktuální zpráva Světového ekonomického fóra (WEF) uvádí, že řešení globální environmentální krize by do 2030 mohlo každý rok generovat 400 milionů pracovních míst a aktiva v hodnotě 10 bilionů dolarů.

Zpráva přichází s varováním, že post-covidový svět by se neměl vracet ke starým pořádkům. V současné době ohrožuje destrukce přírodního světa více než polovinu globálního HDP. V roce 2019 vědci varovali, že lidská společnost je ohrožena zrychlujícím se úbytkem podpůrných systémů, které zajišťují život na planetě.

Ve zprávě čteme, že klíčový bude šetrný přístup ekonomických a politických lídrů k přírodě, který se zároveň stane příležitostí k tvorbě nových pracovních míst.

„Na mrtvé planetě už žádná práce ani prosperita nebude,“ konstatuje generální ředitel společnosti Unilever a partner WEF Alan Jope.

Jak konkrétně bojovat proti změně klimatu

16. 7. 2020

čas čtení 3 minuty

Vědci se snaží přijít na to, jak využít jeden z přírodních triků k odstranění oxidu uhličitého z atmosféry pomocí některých hornin (především čediče a některých křemičitanů) a deště. Jak déšť odplavuje malé částice hornin, čerstvě exponované minerály se vážou na uhlík a přeměňují oxid uhličitý na nové chemikálie. Je to jednoduchá kombinace základní chemie a eroze.

Můžeme celý proces uspíšit tím, že erozi zrychlíme, a to rozdrcením spousty tun hornin a jejich rozprostřením po zemském povrchu. K tomu jsou zapotřebí finanční investice a rozlehlá oblast, kde by místním jednou za rok nevadily kamiony pokrývající tamní půdu vrstvami prachu z hornin. Farmy jsou nejpravděpodobnějším kandidátem na takový masivní podnik, protože někteří zemědělci již obdobné metody realizují, píše Nathanael Johnson na webu časopisu Bulletin of the Atomic Scientists.

Průběžné zpravodajství

Koronavirus: Šest důvodů pro optimismus

15. 7. 2020

čas čtení 5 minut

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  15.7.  bylo v ČR registrováno   13341   nakažených (registrovaný nárůst za posledních 24 hodin  je 103 nových nákaz), v nemocnici bylo 132 osob a údajně celkem zemřelo 355 osob.   Potíž je, že v ČR se systematicky netestuje a netrasuje, ani v Karviné, postižené novou vlnou epidemie, takže těžko říct, jak je tomu ve skutečnosti s nákazou. Číslo R  je v ČR nyní  0.9. Číslo R vyšší než 1 znamená exponenciální šíření infekce.
 
- Šest důvodů pro optimismus ohledně koronaviru shrnuje v listě Washington Post epidemiolog Joseph G. Allen:
    - Před vznikem vakcín budou k dispocici léčebné prostředky. Lékaři nyní mají k dispozici klonované protilátky vzniklé u osob nakažených koronavirem a ty jsou účinné jak při léčbě infekce, tak při bránění nákaze. Útočí na bodák koronaviru, jímž se virus dostává do našich buněk.
    - Vznikají rychle testy slin na koronavirus. Plivnete do zkumavky a okamžitě máte výsledek. Test stojí 1-5 dolarů. Umožní to okamžité zjištění, zda jste nakaženi.
    - Debata skončila. Roušky fungují a všichni by je měli nosit.
    - Bylo s určitostí zjištěno, že se virus šíří vzduchem. Nesmírně důležité je větrání místností a filtrace vzduchu.
    - Ukazuje se, že imunita proti běžné rýmě (způsobované starými koronaviry) poskytuje určitou imunitu pro COVID-19.
    - Vakcína možná bude k dispozici v říjnu. ZDE 

Ruští vyšetřovatelé požadují pro historika GULAGu patnáct let vězení

15. 7. 2020

čas čtení 2 minuty

Minulý týden ruští vyšetřovatelé vznesli požadavek na patnáct let odnětí svobody pro historika GULAGu Jurije Dmitrijeva. Kauza se soustřeďuje na tři nahé fotografie Dmitrijevovy předpubertální dcery, které byly zabaveny na základě anonymního udání místní policií v Petrozavodsku. Dmitrijev uvádí, že fotografie pořídil pro lékaře pečující o dceru. Fotografie stály již v centru předchozí kauzy proti Dmitrijevovi, která byla zamítnuta v roce 2018, informuje Katia Patinová.

Mezitím v Absurdistánu 136:

Zvítězil Duda v polských volbách? Má demokratický mandát? A je to důležité?

15. 7. 2020 / Tomasz Oryński

čas čtení 11 minut

Foto: Trzaskowski jako německý nacista, jehož vojáci likvidují hranice nezávislého Polska

Andrzej Duda má zůstat v prezidentském paláci po dobu následujících pěti let (nejméně, protože kdo ví, vzhledem k tomu, že Polsko jde směrem, který byl dosud známý jen zemím na východ od naší země, možná, že se uskuteční určité ústavní změny?) Nepoužívám výrazy "Duda zvítězil ve volbách" anebo "zvolili ho Poláci", protože je možné, že tato tvrzení nejsou úplně pravdivá.

O lidském faktoru

15. 7. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Vyšetřování tragické železniční nehody ze dne 7. července u Perninku zjistilo, že na vině byl strojvůdce jednoho z havarovaných vlaků, který nepočkal na soupravu v protisměru ZDE. Kauza následně vyvolala debatu o tom, proč České dráhy při zabezpečování lokálních tratí spoléhají výhradně na (početně redukovaný) personál, místo coby využily dostupných technologií. - Již některé dřívější případy nehod ostatně ukázaly, že na strojvůdcích a výpravčích leží břemeno, které je občas k neunesení ZDE.

Rozhovor Britských listů 300. Co znamená vítězství Andrzeje Dudy pro Polsko a pro Evropu?

14. 7. 2020

čas čtení 1 minuta



(For English, scroll below)

S analytikem Britských listů pro Polsko Tomaszem Oryńskim hovoří Jan Čulík o důvodech proč v druhém kole polských prezidentských voleb, které se konaly minulou neděli, hlasovalo tolik lidí pro dosavadního prezidenta, a tedy i populistickou stranu Právo a spravedlnost, o celkové atmosféře v zemi, která doprovázela předvolební kampaň a co toto vítězství bude znamenat pro Polsko i Evropu. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 15 . července 2020.

(Aktualizace rozhovoru: Andrzej Duda už zrušil ten příslib, že dá důchodcům víc peněz. Bylo by to "příliš nákladné". https://wyborcza.pl/7,155287,26126370,emerytalne-obietnice-dudy-juz-nie-aktualne-za-drogie.html)

What does the victory of Andrzej Duda mean for Poland and for Europe? 

Jan Čulík and the Britské listy expert on Poland Tomasz Oryński look at the reasons why so many Polish voters voted for the populist Law and Justice Party incumbent Andrzej Duda in the second round of the Polish presidential election on Sunday 12th July. They also discuss the general atmosphere in Poland during the election campaign and consider what Duda's victory might mean for Poland and Europe in the future. The interview is broadcast by the Czech cable TV station Regionalnitelevize.cz from Wednesday 15th July 2020.

(An update of the interview: Andrzej Duda has already backtracked from that promise of giving pensioners extra money. Apparently it would be "too expensive". 

Source: https://wyborcza.pl/7,155287,26126370,emerytalne-obietnice-dudy-juz-nie-aktualne-za-drogie.html)

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Průběžné zpravodajství

Koronavirus: Počet globálních nákaz přesáhl 13 milionů

14. 7. 2020

čas čtení 3 minuty

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  14.7.  bylo v ČR registrováno   13238   nakažených (registrovaný nárůst za posledních 24 hodin  je 64 nových nákaz), v nemocnici bylo 132 osob a údajně celkem zemřelo 353 osob.   Potíž je, že v ČR se systematicky netestuje a netrasuje, ani v Karviné, postižené novou vlnou epidemie, takže těžko říct, jak je tomu ve skutečnosti s nákazou. Číslo R  je v ČR nyní  0.9. Číslo R vyšší než 1 znamená exponenciální šíření infekce.
 

- Přesný počet globálně registrovaných nákaz je 13 026 225. 570 924 osob zemřelo.

- Vědci zjistili, že imunita u osob nakažených koronavirem zřejmě netrvá déle než dva až tři měsíce. Představa o vytvoření "stádní imunity" je tedy falešná.

- Británie musí bezodkladně zahájit "intenzivní přípravy" na druhou vlnu koronaviru, která má potenciál usmrtit v nejhorším případě až 120 000 pacientů v nemocnicích, varují experti. Vysocí lékaři a vědci z Akademie lékařských věd konstatovali v úterý, že bez naléhavých akcí zahltí nová vlna koronavirových nákaz britské zdravotnictví v době, kdy už bude pod tlakem sezónní chřipky a dalších chorob. Nová vlna nákazy se může začít šířit v zimě, kdy počasí a tmavé večery donutí lidi, aby trávili více času pod střechou. V létě je lehčí v domech a v kancelářích větrat. Z vědeckého modelování vyplývá, že vrcholem druhé vlny pandemie by byl leden a únor 2021, kdy by zemřelo zřejmě asi tolik lidí jako v první vlně. Vláda musí zahájit na podzim intenzivní informační kampaň, že virus nezmizel, že všichni musejí dodržovat sociální distancování, nosit pečlivě roušky, dodržovat správnou hygienu dýchání a rukou a správnou míru topení a větrání v domech a v bytech.  ZDE 
 

Třicetiletý Texasan zemřel poté, co se nechal nakazit koronavirem na mejdanu, aby dokázal, že je to hoax

14. 7. 2020

čas čtení 2 minuty

Lékařka v nemocnici v texaském městě San Antonio, kde muž zemřel, sdílela tento tragický příběh, aby informovala o tragických následcích, když mladí lidé jdou na mejdan a myslí si, že tam nebudou nakaženi koronavirem.


Třicetiletý mladý muž zemřel, poté, co šel na party věnovanou šíření COVIDU-19, protože si myslel, že je virus hoax.

Jak jsem se stal trampem

14. 7. 2020 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 3 minuty


Strašně se mi zalíbila myšlenka být trampem. Říká se, že skuteční trampové se těší přízni veřejnosti. Ostatně ten největší se stal hned prezidentem USA. Rozhodl jsem se tedy, že půjdu touto neformální cestou až ke hvězdám.

Úplně nejdůležitější bude pořádný off-road. Obyčejným autem na osadu nedojedu a přece pořádný a dokonalý tramp nebude někde v bahně cajdat pěšky. Osadu založím na Vysočině – tam by mělo být hezky – ostatně někde tam prý má camp i největší český Tramp. Vyrazil jsem tedy na obhlídku krajiny, ale prozatím jen mým, sice netrampským, ale zato pohodlným a milým bavoráčkem. A pak, že ti Němci neumějí udělat pořádné lidové auto! Copak já nejsem lid?

Imunita získaná koronavirem trvá jen dva tři měsíce - stádní imunitu tedy nelze trvale získat

14. 7. 2020

čas čtení 4 minuty




Dr. Katie Doores, King's College, Londýn: Naše studie zkoumala reakci protilátek u lidí, kteří měli nákazu SARS-COV-2, a sledovali jsme je, abychom zjistili, jak dlouho ta reakce protilátek tvrá. Dobrou zprávou je, že jestliže jste měli množství protilátek při těžkém průběhu nemoci, ty protilátky zůstávají ve velkém množství po určitou dobu. Ale u některých lidí, kteří měli mírný průběh nemoci, reakce jejich protilátek je daleko nižší. Jakmile dosáhne vrcholu, protilátky začnou slábnout a do dvou tří měsíců je už nemožné je detekovat. Takže z toho vyplývá, že zřejmě lidský organismus neprodukuje dlouhodobé reakce protilátek, které by zabránily infekci. A to je velmi podobné tomu, čeho jsme svědky u sezónních koronavirových infekcí, které jsou v lidské populaci endemické.

Koronavirus dnes a pandemie v minulosti

14. 7. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 5 minut


Mezi znovu vyplašené tím v nadpisu citovaným virem patří třeba Chorvatsko. Málem mezi takto zburcované by mohla – či měla? – patřit i ČR (alespoň kvůli nečekaně zvýšenému výskytu toho viru na Karvinsku; anebo celkově v ČR zvláště podle „zvlněné“ statistiky před koncem zrovna uplynuvšího týdne [před 13. 7.]). Ne že by nemuselo nepřekvapovat, že dokonce i prezident USA Donald Trump se kupodivu o uplynulém víkendu objevil před médii s rouškou; aniž bychom měli rychle zapomenout na to, že podle informací CNN z 22. 3. (v rubrice Facts First) prezident Trump pouze za první dva týdny března pronesl jen na účet covidu-19 celkem 33 nepravdivých tvrzení. (Čtvrtina všech koronavirem nakažených pochází současně právě z USA, kde dost dlouho otáleli s protiepidemickými opatřeními.)

K odchodu Miroslava Kalouska z politiky

13. 7. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

 


Miroslav Kalousek v Otázkách V. Moravce prohlásil, že nebude příští rok kandidovat do Sněmovny (ano, už je to blízko). Řekl také, že chce pracovat na sjednocení opozice, té pravicové, proti Andreji Babišovi. A sdělil nám i to, že jedním z problémů takového procesu jsou osobní ambice, které on tím, že nebude kandidovat, nemá.

Máme-li se s Miroslavem Kalouskem jako politikem rozloučit, i když on výslovně zmínil možnost kandidatury ve sněmovních volbách 2025, musím říci, že jsem nikdy nepatřil k jeho zásadním odpůrcům. V dobách, kdy jeho protivníkem byl na půdě lidovců a Čtyřkoalice Cyril Svoboda, jsem byl na straně Svobodově, ale proti Jiřímu Čunkovi jsem už stál za Kalouskem a zejména jsem obdivoval pro mne zcela nečekaný úspěch TOP09 ve volbách v roce 2010.

Co je příčinou ničivého populismu? V Česku, v Polsku, v Anglii, v USA?

13. 7. 2020

čas čtení 12 minut



Aktivisté za populismus jsou outsidery jen v tom smyslu, že mají pocit, že nejsou dostatečně odměňováni. A jejich oponenti by nikdy neměli podcenit, co jejich sebelítostivá ješitnost všechno dokáže.


Anne Applebaum může pohlédnout na dnešní trosky demokratické politiky a dokáže chápat, co se stalo, daleko lépe než většina současných analytiků, píše Nick Cohen. Ona u toho rozkladu totiž byla. Píše o tom ve své nové knize Twilight of Democracy: The Failure of Politics and the Parting of Friends (Soumrak demokracie a rozchod přátel).

Mladá Applebaumová byla koncem devadesátých let uprostřed několika kruhů přátel. Její manžel Radosław Sikorski byl ministrem v polské středopravicové vládě.  Pro Američany byla Applebaumová  dítětem republikánského establishmentu. Její otec byl právník ve Washingtonu a ona studovala na Yale a v Oxfordu. Nyní jsou její republikánští přátelé rozděleni mezi zásadovou menšinu, která ví, že porážka Trumpa je jediným způsobem jak zachránit americkou ústavu, a většinu, která podle jejích slov s Trumpem kolaboruje přesně tak, jak Středo a Východoevropané kolaborovali se sovětskou mocí po roce 1945.

Klimatická akce nepředstavuje rychlé řešení

13. 7. 2020

čas čtení 4 minuty

Omezení emisí skleníkových plynů by zřejmě nevedlo k viditelným výsledkům dříve než v polovině století, uvedli výzkumníci, kteří varují, že lidstvo musí zvládnout svá očekávání v boji proti globálnímu oteplování.

Průměrné roční globální teploty v každém z příštích pěti let budou nejméně jeden stupeň Celsia nad předprůmyslovou úrovní, oznámila Světová meteorologická organizace (WMO).

Promoření bezmozci?

13. 7. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Podle studie britských vědců i mírně probíhající onemocnění chorobou COVID-19 může za sebou zanechat vážné poškození mozku - vedoucí až k degenerativní destrukci centrálního nervového systému ZDE.

Amazonie: Starobylé domorodé tradice likviduje COVID-19

13. 7. 2020 / Fabiano Golgo

čas čtení 5 minut

Obraz domorodého malíře Feliciana Lany, který nedávno zemřel v Amazonii na COVID-19 bez pomoci

Bolsonaro se snaží vyvraždit izolované kmeny, které nikdy neměly kontakt s bělochy


V zemi čítající něco přes deset milionů lidí přišla Česká republika kvůli COVIDU-19 zatím o asi 350 osob. Z populace asi 800 000 lidí přišly brazilské domorodé kmeny už o 453 indiánů a odhaduje se, že 12 000 lidí je nakaženo. Skupina antropologů a asociace domorodých kmenů odhadují, že zemře asi 5000 domorodců, pokud bude pandemie pokračovat dalšího půl roku bez vakcíny či účinného léku.

Kde je solidní česká novinařina?

13. 7. 2020 / Daniel Veselý

čas čtení 7 minut

Před časem jsem v článku Česká novinařina je v troskách tvrdil, že se tuzemští komentátoři a mluvící hlavy zabývají banalitami či vyloženými hoaxy, aniž by dokázali odvést kus poctivé analytické práce a aniž by seriózně rozebírali reálné problémy. To především platí o protežovaných žurnalistech těšících se všeobecné vážnosti. O mainstreamových novinářích nemusíme mít vysoké mínění, nicméně pokud sabotují debatu o palčivých bolístkách české společnosti a obecně západní civilizace, nikam se nepohneme.

Robert Mueller: Roger Stone je i nadále zločinec, a to právem

12. 7. 2020

čas čtení 4 minuty



Robert Mueller, mimořádný vyšetřovatel ruských zásahů do americké předvolební kampaně v roce 2016, zdůraznil v článku pro Washington Post, že v pátek omilostněný kamarád Donalda Trumpa, známý podvodník Roger Stone, je i nadále zločinec. Mueller píše:

Jsem nucen reagovat na tvrzení, že naše vyšetřování bylo nelegitimní, že naše motivy byly neférové a že Roger Stone byl obětí našeho úřadu. Vyšetřování ruských zásahů do amerických voleb bylo nesmírně důležité. Stone byl trestně stíhán a odsouzen, protože spáchal federální trestné činy. Zůstává odsouzeným kriminálníkem, a to právem.

Koronavirus: Situace v USA se rychle zhoršuje, Trump si vzal poprvé na veřejnosti roušku

12. 7. 2020

čas čtení 3 minuty

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  12.7.  bylo v ČR registrováno   13 115   nakažených (registrovaný nárůst za posledních 24 hodin  je 53 nových nákaz), v nemocnici bylo 137 osob a údajně celkem zemřelo 352 osob.   Potíž je, že v ČR se systematicky netestuje a netrasuje, ani v Karviné, postižené novou vlnou epidemie, takže těžko říct, jak je tomu ve skutečnosti s nákazou. Číslo R  je v ČR nyní  0.8. Číslo R vyšší než 1 znamená exponenciální šíření infekce.

- Kapénky koronaviru od nakažené osoby dokáží zůstat ve vzduchu déle než hodinu, varovala v neděli v britské televizi profesorka Wendy Barclay z Imperial College v Londýně. ZDE  

- Maďarsko zavádí nová pohraniční omezení a zavádí zákaz vstupu pro některé země. Občané z "červených" zemí nebudou do Maďarska mít přístup. Občané ze žlutých zemí budou muset projít zdravotní kontrolou na hranici a budou muset jít na čtrnáct dní do karantény, výjimku dostanou občané, kteří se budou moci prokázat dvěma negativními testy za posledních pět dnů. V "červené" kategorii jsou balkánské země jako Albánie, Kosovo, Černá Hora a sousední Ukrajina. Srbsko, Bulharsko, Portugalsko, Rumunsko, Rusko, Švédsko a Británie jsou ve žluté kategorii, zatímco Chorvatsko je zatím otevřeno.
https://twitter.com/BBCPolitics/status/1282262089281740800?s=20

- Jen v americkém státě Texas stoupl v sobotu počet nákaz o 10 351 na 250 462. Je to nejvyšší nárůst nákaz od začátku pandemie.

- Donald Trump se objevil na veřejnosti poprvé v roušce, během návštěvy ve vojenském zdravotním středisku Walter Reed National Military Medical Centre nedaleko Washingtonu. Dosud roušku nosit odmítal a zesměšňoval ty, kdo ji nosili.

- Hlavní americký epidemiolog dr. Anthony Fauci varuje stále otevřeněji, že se Amerika dostává s pandemií do velmi vážné situace. Avšak Trumpova vláda ignoruje varování vědců a expertů na veřejné zdraví a Fauciho umlčela, zrušila jeho televizní vystupování a už déle než měsíc nemá Fauci přístup do Bílého domu. Ve čtvrtek Trump dokonce řekl v televizi Fox News, že Fauci "je hodný člověk, ale dělá spoustu chyb." "Já s ním nesouhlasím," řekl Trump minulý týden. ZDE 

- COVID-9 dosud usmrtil nejméně 561 551 osob. Celkem, je ve 196 zemích světa registrováno nejméně 12 580 980 nákaz.

- Brazílie, druhá nejnakaženější země koronavirem po USA, zazamenala v sobotu 1071 dalších úmrtí na koronavirus. Celkem v Brazílii na koronavirus zemřelo 71 469 osob. Manželka Jaira Bolsonara Michelle Bolsonaro je také nakažena.

- Tisíce Izraelců v sobotu protestovalo v Tel Avivu proti tomu, jak vláda postupuje v koronavirové krizi. Došlo tam k násilným střetům s policií. Lidé protestují, že nemají příjem.

- Britská vláda vypracovala seznam dvaceti komunálních úřadů v Anglii, které čelí po uvolnění karantény největším ohniskům pandemie. Jsou to většinou multietnická mésta na severu Anglie, kde lidé žijí ve špatných sociálních podmínkách v několikageneračních rodinách v městech jako Bradford, Sheffield a Kirklees. Potenciálně na tato města bude uvalena karanténa stejně jako na město Leicester, kde už karanténa je.

- Jihoafrická republika potvrdila, že se počet nákaz za posledních čtrnáct dní zdvojnásobil na více než čtvrt milionu.

Podrobnosti v angličtině ZDE 

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

Muhamed Duraković k pětadvacátému výročí masakru ve Srebrenici

12. 7. 2020

čas čtení 3 minuty

Bosňan Muhamed Duraković ze Srebrenice, kterého jsme nedávno interviewovali v Rozhovoru Britských listů o tom, jak se zbavit strachu ze smrti - z jeho třídy na střední škole, kde bylo 24 žáků, přežili jen tři. Bylo mu tehdy sedmnáct let -


- byl v sobotu interviewován k pětadvacátému výročí vyvraždění osmi tisíc bosenských muslimských chlapců a mužů v Srebrenici v televizi Al Jazeera:

Pozůstatky více než 1000 obětí masakru stále ještě nebyly objeveny



Mirna Šolić k tomu píše:

Osobně znám lidi, kteří prošli tímto peklem. Naštěstí pan Fikret Alić známý z té fotografie (viz zde záhlaví článku), je v pořádku a vede víceméně normální život.

Měli bychom přestat používat ten výraz "už nikdy znovu" - z respektu pro ty, kteří to "znovu" přežili. Je to fráze a fráze diskreditují své uživatele. Ta fráze je příliš často ve dvacátém a v jednadvacátém století užívána a ztratila svůj význam. Myslí to lidé, kteří tu frázi užívají, opravdu vážně?

Někdo právě řekl, že letošní připomínka genocidy v Srebrenici byla zatím ze všech nejhorší. Našly se další kosti, ale mentálně se za posledních pětadvacet let nezměnilo nic. Pokračuje plytká debata, zda to vůbec byla genocida či ne, namísto toho, aby se přiznalo, že k tomu došlo. Handkeho Nobelova cena, a tak dál.

S těmi, kteří přežili, se zachází jako s traumatizovanými obětmi, jimž by měla být dána možnost mluvit, ale ve skutečnosti je nikdo nebere vážně. To je dehumanizace a vylučování, k němuž ovšem nedochází jen v tomto bosenském případě.

Genocida se tam nepovažuje za legálně určenou skutečnost, ale za něco emocionálního, a emoce jsou vždycky předmětem interpretace. Něco "závažného", "to" se stalo, ale je nesmírně obtížné vyjádřit, co to  "to" je. A ano, Dayton hrál velkou roli.

Viz níže:

Trump znovu zaútočil na nezávislost amerického soudnictví

11. 7. 2020

čas čtení 1 minuta

Trump zrušil vězeňský trest pro svého přítele, stoupence a podvodníka Rogera Stonea. Ten byl odsouzen na tři roky a čtyři měsíce do vězení za trestné činy spojené s vyšeřováním zásahů Ruska do amerických prezidentských voleb r. 2016.

V pátek večer kritizoval v prohlášení Bílý dům trestní stíhání Roberta Stonea za trestné činy spojené s "ruským hoaxem".

Stone, 67, byl odsouzen v listopadu 2019 za to, že blokoval vyšetřování Kongresu, zda se prezidentská předvolební kampaň Donalda Trumpa spikla s Ruskem ve snaze zvítězit v prezidentských volbách roku 2016. V únoru byl odsouzen ke 40 měsícům vězení a měl se dostavit do vězení v úterý.

Nebylo to neočekávané, ale Trumpova milost pro Stonea jen zvýší znepokojení jeho kritiků, poukazujících na to, že Trumpova vláda ovlivňuje soudnictví s cílem ochraňovat prezidenta a jeho kamarády.

Independent: Novináři - i řadoví občané - jsou v USA brutálně terorizováni policií

11. 7. 2020

čas čtení 1 minuta

Toto je titulní strana sobotního britského deníku Independent. Jeho hlavní reportér v USA Andrew Buncombe byl zatčen, když sledoval demonstrace v americkém městě Seattle. Stál na pokraji parku, vyčištěného od demonstrantů policií, který byl uzavřen policejní páskou. Stál mimo tuto pásku, sám. Policista mu nařídil, aby odešel, Buncome mu ukázal svůj oficiální novinářský průkaz a vysvětlil mu, že má právo tam být. Byl brutálně zatčen, spoután, uzamčen do želez a držen bez sociálního distancování v přecpaných celách. V dlouhém článku v deníku Independent líčí otřesnou situaci v amerických věznicích, kde jsou terorizovány tisíce lidí bez jakékoliv pomoci. "Já jsem v pořádku, jsem středostavovský novinář, běloch, Angličan, za něhož se postaví instituce s mocnými právníky. Ale co všichni ti ostatní, jimž nikdo nepomůže? Co všichni ti věznění bezdomovci?"

Buncome byl obžalován z trestného činu, že se "nerozešel". (Stál u policejní pásky sám.) Bude mít v USA soudní proces. Byl propuštěn z policejní vazby po deseti hodinách.

Solidaritu - s odkazem na text děsivého  Buncombova článku - vyjádřil i hlavní reportér televize BBC v USA John Sopel, viz níže:


Průběžné zpravodajství

Koronavirus: V Rumunsku odešlo z nemocnice 624 nakažených pacientů

10. 7. 2020

čas čtení 3 minuty

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  10.7.  bylo v ČR registrováno   12 919   nakažených (registrovaný nárůst za posledních 24 hodin  je 105 nových nákaz), v nemocnici bylo 141 osob a údajně celkem zemřelo 352 osob.   Potíž je, že v ČR se systematicky netestuje a netrasuje, ani v Karviné, postižené novou vlnou epidemie, takže těžko říct, jak je tomu ve skutečnosti s nákazou. Číslo R  je v ČR nyní  0.9. Číslo R vyšší než 1 znamená exponenciální šíření infekce.


- Rumunský Nejvyšší soud idiotsky rozhodl, že hospitalizace a umístění do karantény osob, které mají "jen mírné" příznaky nákazy koronavirem, je neústavní. Stovky osob nakažených koronavirem tedy odešly z nemocnic a šíří nákazu mezi obyvatelstvem. Ministr zdravotnictví Nelu Tataru upozornil ve středu v televizi, že více než polovina z 50 000 lidí, kteří měli povinně dodržovat kvůli nákaze karanténu po návratu ze zahraničí, tuto povinnost nerespektovali. Rumunsko ve čtvrtek zaznamenalo 614 nových infekcí, je to největší nárůst od vzniku pandemie. V Rumunsku, které má asi 20 milionů obyvatel, dosáhl počet registrovaných infekcí 30 789 a počet úmrtí 1834. Od poloviny března do poloviny května bylo Rumunsko v přísné karanténě.

- Pandemie stále akceleruje, varuje Světová zdravotnická organizace. Počet potvrzených nákaz na světě dosahuje téměř 12 milionů. "Ve většině zemí světa není pandemie pod kontrolou. Situace se zhoršuje. Zemřelo více než 544 000 lidí. Celkový počet nákaz se za posledních šest týdnů zdvojnásobil," řekl v Ženevě dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Socha Melanie Trumpové ve Slovinsku byla podpálena

10. 7. 2020

čas čtení < 1 minuta



Dřevěná socha Melanie Trumpové byla odstraněna, poté, co ji během víkendu kolem amerického svátku 4. července kdosi podpálil

Dřevěná socha Trumpovy manželky Melanie nedaleko jejího domovského města Sevnica ve Slovinsku byla odstraněna poté, co ji kdosi během minulého víkendu podpálil.

Sochu v životní velikosti nechal odstranit její autor, Brad Downey, americký sochař žijící v Berlíně.

"Chci vědět, proč to udělali," řekl Downey, který doufal, že socha vyvolá dialog o politické situaci v USA, vzhledem k tomu, že Melanie je imigrantka, vdaná za prezidenta, který je proti imigraci.

V lednu byla spálena ve slovinském městě Moravce, na východ od hlavního města Ljubljany, velká dřevěná socha Donalda Trumpa.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Brexit | Brexit - vše | Koronavirus | Oligarchie | PPF | Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Náboženství | Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky
22532