Polská opozice napadla výsledky voleb

17. 7. 2020

čas čtení 1 minuta
Opozice odsoudila hlasování o prezidentovi coby "neférové volby" - ale liberální Občanská platforma čelí vážným překážkám u Nejvyššího soudu. Volby těsně vyhrál konzervativní Andrzej Duda.


Hlavní opoziční strana ve čtvrtek zahájila právní bitvu proti výsledkům prezidentských voleb, v nichž její kandidát těsně prohrál s konzervativním prezidentem Andrzejem Dudou.

Občanská platforma tvrdí, že Dudova kampaň získala neférovou výhodu od vládní pravicově populistické strany Právo a spravedlnost (PiS), jejíž vláda je Dudovým spojencem.

Polská volební komise v pondělí prohlásila, že Duda získal ve druhém kole další pětileté funkční období s 51,03 % hlasů, zatímco varšavský primátor a kandidát Občanské platformy Rafal Trzaskowski 48,97 %.

Prezident má minimální exekutivní pravomoci, ale může vetovat zákony předkládané vládní PiS.

S ohledem na nedávné změny u Nejvyššího soudu, jehož předseda byl v květnu jmenován s podporou konzervativní vlády, je pokus opozice obecně považován za málo nadějný.

Nejvyšší soud má na vyjádření 21 dnů a poté rozhodne, zda došlo k podkopání voleb.

Pozorovatelé OBSE 12. července prohlásili, že hlasování bylo vcelku organizováno profesionálně, ale zaznamenali, že státní média byla zneužita coby kampaňový nástroj pro kandidáta Dudu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5857

Diskuse

Obsah vydání | 21. 7. 2020