Průběžné zpravodajství

Koronavirus: Šest důvodů pro optimismus

15. 7. 2020

čas čtení 5 minut
- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  15.7.  bylo v ČR registrováno   13341   nakažených (registrovaný nárůst za posledních 24 hodin  je 103 nových nákaz), v nemocnici bylo 132 osob a údajně celkem zemřelo 355 osob.   Potíž je, že v ČR se systematicky netestuje a netrasuje, ani v Karviné, postižené novou vlnou epidemie, takže těžko říct, jak je tomu ve skutečnosti s nákazou. Číslo R  je v ČR nyní  0.9. Číslo R vyšší než 1 znamená exponenciální šíření infekce.
 
- Šest důvodů pro optimismus ohledně koronaviru shrnuje v listě Washington Post epidemiolog Joseph G. Allen:
    - Před vznikem vakcín budou k dispocici léčebné prostředky. Lékaři nyní mají k dispozici klonované protilátky vzniklé u osob nakažených koronavirem a ty jsou účinné jak při léčbě infekce, tak při bránění nákaze. Útočí na bodák koronaviru, jímž se virus dostává do našich buněk.
    - Vznikají rychle testy slin na koronavirus. Plivnete do zkumavky a okamžitě máte výsledek. Test stojí 1-5 dolarů. Umožní to okamžité zjištění, zda jste nakaženi.
    - Debata skončila. Roušky fungují a všichni by je měli nosit.
    - Bylo s určitostí zjištěno, že se virus šíří vzduchem. Nesmírně důležité je větrání místností a filtrace vzduchu.
    - Ukazuje se, že imunita proti běžné rýmě (způsobované starými koronaviry) poskytuje určitou imunitu pro COVID-19.
    - Vakcína možná bude k dispozici v říjnu. ZDE 

 - Itálie žádala zoufale Evropskou unii 26. února, kdy se počet infekcí koronaviru denně ztrojnásoboval, o pomoc Evropskou unii. Reakcí bylo mlčení. Žádný členský stát nereagoval a nepomohl. Nebyla to absence solidarity, ale nikdo neměl zdravotnické pomůcky.  ZDE 

- Počet globálních případů nákazy se blíží 13,3 milionům. Počet nákaz roste o 200 000 každých 24 hodin. Zatím je registrováno 577 9543 úmrtí.

- Tokyo uvažuje o zvýšení pohotovosti na koronavirus na nejvyšší možnou míru v důsledku obav z druhé vlny nákazy.

- Egyptští lékaři jsou terčem vyhrožování za to, že si stěžují, že jsou zahlceni pacienty a jsou  nedostatečně vybaveni zdravotnickými pomůckami. Zatýká je za to tajná policie.

- Na 133 milionů lidí byla v Indii uvalena karanténa. Počet nákaz v Indi dosáhl 906 752, bylo registrováno 23 727 úmrtí.

- Trump tvrdí, že je "chyba" nechat na podzim v USA uzavřené školy. Trump prosazuje otevření škol navzdory rychle se šířící pandemii v USA.

- Hlavní americký epidemiolog dr. Anthony Fauci se ohradil proti Trumpovým útokům. "Jsem přesvědčen, že drtivou většinou můžete  zdravotnickým úřadům důvěřovat," řekl. Trump v pondělí retweetovat tweet Chucka Wooleryho, bývalého moderátora jakéhosi televizního game show, který napsal, že "všichni lžou. Centra pro kontrolu nemocí, média, demokraté, naši lékaři. Je to všechno o volbách a o úsilí bránit oživení naší ekonomiky, což je o volbách. Jsem zhnusen."  ZDE 

- V americkém státě Utah zemřel jednasedmdesátiletý muž, čekající ve frontě na test na koronavirus.

- Čína a státy po celém světě se vracejí k přísnějším opatřením proti koronaviru ve snaze zabránit novým epidemiím.

- Ve Francii bude povinné nosit roušky ve všech uzavřených eřejných místnostech, řekl francouzský prezident Emmanuel Macron. Francouzská studie zjistila, že nenarozený chlapec v břiše matky byl nakažen koronavirem. Je to první takový případ, očekává se, že se chlapec uzdraví.

- Robert Redfield, ředitel amerických Středisek pro zvládání a prevenci nemocí (CDC) varoval, že zima 2020-21 "bude pravděpodobně jedním z nejobtížnějších období, jaké jsme z hlediska veřejného zdraví v USA kdy zažili". Zdůraznil, že kdyby Američané nosili roušky, pandemie by "byla zvládnuta do dvou měsíců".

- V Americe dále rapidně stoupá počet nákaz, pomalu roste i počet mrtvých.

- Více než 6000 nových nákaz v Rusku. Rusko v úterý informovalo o nových 6248 nákazách a 175 úmrtích za posledních 24 hodin. To znamená, že celkový počet nákaz v Rusku je 739 947, počet mrtvých je 11 614. Mnozí poukazují na to, že Rusko zřejmě o počtu mrtvých lže.

- Evropská unie přestala považovat Srbsko a Černou Horu za bezpečné země. Cestování z USA do EU je také zakázáno.

- Bílý dům zrušil své plány, podle nichž by byli donuceni zahraniční studenti odejít z USA, pokud by v důsledku pandemie jejich univerzitní kursy byly přesunuty na internet. Trumpova vláda ustoupila Harvardské univerzitě a Massachusettskému technologickému institutu poté, co vládu kvůli těmto opatřením zažalovaly. 

Přechozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
8647

Diskuse

Obsah vydání | 21. 7. 2020