Izrael sestavil tajný seznam stovek činitelů, kterým hrozí mezinárodní stíhání za válečné zločiny v Palestině

17. 7. 2020

čas čtení 1 minuta
 

Foto: Vysocí činitelé izraelské vlády, armády a bezpečnostních složek na snímku z roku 2014, odkdy se datují údajné válečné zločiny, z nichž by podle izraelské vlády mohli být obžalováni u soudu v Haagu

Předtím, než se Mezinárodní soudní dvůr v Haagu bude rozhodovat, zda vyšetřovat válečné zločiny, spáchané na okupovaných územích, sestavila izraelská vláda tajný seznam 200 - 300 vládních činitelů, kteří by mohli být za válečné zločiny trestně stíháni. Mezi nimi jsou i premiér Benjamin Netanyahu a alternativní premiér Benny Gantz.

Seznam je přísně utajován, protože má izraelská vláda obavy, že už jeho existence by mohla ohrozit lidi, které na něm jsou. Obává se, že seznam bude soud v Haagu považovat za oficiální přiznání izraelské vlády, že tito činitelé se podíleli na vyšetřovaných válečných zločinech.

Mezinárodní soudní dvůr v Haagu má vydat v kráté době verdikt, zda schválí žádost prokurátorky tohoto soudu Tafou Bensoudy, aby bylo zahájeno vyšetřování Izraele a Hamase kvůli podezření, že páchají na palestinském území od roku 2014 válečné zločiny.

Jde o zločiny spáchané ve východním Jeruzalémě, na Západním břehu a v pásmu Gaza.

Na seznamu jsou premiér Benjamin Netanyahu; bývalí ministři obrany Moshe Ya’alon, Avigdor Lieberman a Naftali Bennett; bývalí šéfové štábu izraelské armády Benny Gantz a Gadi Eisenkot, a současný šéf štábu izraelské armády Aviv Kochavi; a bývalí a současní ředitele tajné služby  Shin Bet Yoram Cohen a Nadav Argaman.  Na seznamu je ale také mnoho osob v nižších funkcích.


Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6219

Diskuse

Obsah vydání | 21. 7. 2020