Světové ekonomické fórum: Investice do klimatu by mohly generovat biliony dolarů ročně

16. 7. 2020

čas čtení 2 minuty

Aktuální zpráva Světového ekonomického fóra (WEF) uvádí, že řešení globální environmentální krize by do 2030 mohlo každý rok generovat 400 milionů pracovních míst a aktiva v hodnotě 10 bilionů dolarů.

Zpráva přichází s varováním, že post-covidový svět by se neměl vracet ke starým pořádkům. V současné době ohrožuje destrukce přírodního světa více než polovinu globálního HDP. V roce 2019 vědci varovali, že lidská společnost je ohrožena zrychlujícím se úbytkem podpůrných systémů, které zajišťují život na planetě.

Ve zprávě čteme, že klíčový bude šetrný přístup ekonomických a politických lídrů k přírodě, který se zároveň stane příležitostí k tvorbě nových pracovních míst.

„Na mrtvé planetě už žádná práce ani prosperita nebude,“ konstatuje generální ředitel společnosti Unilever a partner WEF Alan Jope.

Podle WEF je problémem náš přístup k půdě a produkci potravin, dále pak k budování infrastruktury a stavebnictví a nakonec k těžebnímu průmyslu a spotřebě energie. Na druhou stranu tato odvětví mohla z obnovy přírodní rovnováhy těžit nejvíce.

Ve zprávě stojí: „Blížíme se k nezvratným bodům zlomu ohledně přírody a klimatu. Pokud úsilí o zotavení nezohlední nastávající globální krize, navždy přijdeme o možnost, jak se vyvarovat nejhorších dopadů klimatických změn. Rozhodnutí týkající se toho, jak vlády naloží s post-covidovými stimulačními balíčky, budou pravděpodobně formovat podobu společnosti a ekonomiky po celá desetiletí.“

„Musíme koronavirovou krizi využít jako příležitost k obnovení vztahu mezi přírodou a lidstvem. [Moje země] ukázala, že přechod na uhlíkově neutrální, k přírodě šetrné hospodářství přináší větší prosperitu a zaměstnanost. Je na čase tento model zavést do mainstreamu,“ nechal se slyšet kostarický prezident Carlos Alvarado Quesada.

Spousta ekonomů, zdravotnických pracovníků, klimatologů i představitelů rozvojových zemí vyzvala ekonomické subjekty a vlády, aby usilovaly o ekologické oživení a aby se primárně soustředily na řešení klimatické nouze.

Další zpráva, která vyšla v červenci, uvádí, že téměř třetina světové půdy a oceánů by mohla být chráněna, aniž by trpěla ekonomika, která by naopak posilovala. OSN přichází s varováním, že svět v současné době léčí pouze zdravotní a ekonomické symptomy pandemie, a nikoli její příčinu – ničení životního prostředí.

Celý článek v angličtině ZDE

 

 

 

 

 

 

0
Vytisknout
6367

Diskuse

Obsah vydání | 21. 7. 2020