Nenásilné akce v čase koronaviru

27. 3. 2020

čas čtení 4 minuty
Lidová hnutí jsou konfrontována s výzvou, jak praktikovat sociální distancování a přitom dál jednat ve prospěch prosazení svých požadavků, píší Jonathan Pinckney a Miranda Riversová.


Vloni se objevila vlna hnutí využívajících nenásilnou akci, většinou spoléhajících na taktiku velkých veřejných protestů a demonstrací vsedě, když lidé vyšli do ulic od Hongkongu až po Chile a požadovali více demokracie, ekonomické rovnosti a sociální spravedlnosti. Některá z těchto hnutí, jako revoluce, která úspěšně svrhla dlouholetého autoritářského vládce Súdánu Omara al-Bašíra, stále ještě usilovala o důležité požadavky vůči vládě, když ze střední Číny začaly přicházet zprávy o rapidním šíření nového koronaviru.

Zatímco se koronavirus rozrostl v globální pandemii, mnohá hnutí, která spoléhala na pouliční protesty, mají problém přijít na to, jak reagovat. Důkazy o globálním zpomalení veřejných protestů jsou působivé. Když se zprávy o viru šířily a úřady začaly počátkem března doporučovat ukončení veřejných shromáždění s velkým počtem lidí, počet veřejných protestů po celém světě výrazně klesl. Nejnovější měsíční protestní aktivita zaznamenaná datovým projektem ACLED (21. únor - 21. březen) ukazuje 28 % pokles veřejných protestů ve srovnání s měsíčním průměrem loňského roku - a toto číslo bude zřejmě dál klesat.

Aktivisté mnohých hnutí jsou konfrontováni s výzvou, jak praktikovat sociální distancování a přitom dál jednat ve prospěch prosazení svých požadavků. "Agenda ulice", která se šířila ve Venezuele s požadavky demokratické opozice proti prezidentu Nicolasi Madurovi, byla zasažena a politická budoucnost země zůstává nejistá, když opoziční lídr Nicolas Maduro vyzval k přerušení masových demonstrací, s ohledem na vyhlášení národní karantény.

Irácké mládeží vedené hnutí požadující ukončení korupce a strukturální změny v sektářském politickém systému své země již má potíže po měsících vládních represí a dezercích některých vysoce postavených osobností, takže v sobotu oficiálně ukončilo své celostátní protesty vsedě. Prodemokratické hnutí v Alžírsku, které pořádalo protestní pochody každý pátek posledních 56 týdnů, ukončilo pochody tento týden. A poslední zprávy ukazují, že indické protesty Šahín Bagh zaměřené proti proti široce kritizovanému zákonu o občanství a z velké části tažené muslimskými ženami, se omezují na pouhých pět žen v místě, které jich původně přitáhlo stovky.

Takže jak mohou protestní hnutí reagovat na výzvu představovanou pandemií COVID-19? Kam se mají hnutí obrátit, když shromažďování lidí v ulicích je vystavuje nejen riziku státní represe, ale i infekce? Jak dnešní aktivisté kreativně reagují na tuto výzvu a jaká poučení z dějin nenásilných akcí mohou pomoci s reakcí na tuto výzvu?

Překonání veřejných protestů

Jedno z důležitých poučení zní, že nenásilná akce zahrnuje mnohem více než veřejné protesty. Zatímco obojí je často propojeno, protesty tvoří jen jedinou z rozsáhlého instrumentária forem nenásilných akcí - a často ani nejde o nejdůležitější nebo nejvlivnější taktiku. Průkopnický učenec Gene Sharp vyjmenovává 198 unikátních metod nenásilných akcí - a jeho seznam ještě nepředkládá ani zdaleka úplný katalog. I když veřejné protesty mohou být užitečné pro vyslovení požadavků, často to bývají taktiky jako generální stávka nebo spotřebitelský bojkot - které přímo podkopávají ekonomické, sociální a politické základy oponenta - co sehrává kritickou roli při úspěchu hnutí. Pomáhají také aktivistům vyhnout se přímé konfrontaci s bezpečnostními silami, která může vést k násilné represi.

Ve skutečnosti může být přílišné spoléhání se na veřejné protesty slabinou mnoha hnutí. Studie sociologa Kurta Schocka "Unarmed Insurrections" zjistila, že hnutí, která dokázala střídat taktiky koncentrující velké počty lidí na jediném místě a takové, které rozptýlily lidi do mnoha různých lokací, jako "domácí stávky" (zvlášť vhodná taktika pro období pandemie), byla efektivnější než ta, jež se soustředila pouze na protesty.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9776

Diskuse

Obsah vydání | 31. 3. 2020