Jak Vietnam vyhrává boj s koronavirem

30. 3. 2020

čas čtení 3 minuty
Hustě osídlený čínský soused má slabý systém zdravotní péče a malý rozpočet na boj s koronavirem. Takže jak se mu podařilo udržet infekci na uzdě?


Zatímco v bohatých evropských státech řádí pandemie koronaviru, více jak 10 000 km od Číny, kde se choroba objevila, Vietnam jí z velké části zůstal ušetřen. Od ledna, kdy infekce propukla, ohlásil 134 nakažených a žádné mrtvé.

I když tato čísla vezmeme v úvahu opatrně, jedna věc je jistá: Vietnam až dosud v boji s koronavirem odvedl dobrou práci.

Během oslav lunárního Nového roku koncem ledna vláda oznámila, že koronaviru "vyhlašuje válku", ačkoliv se choroba v té době dosud omezovala na Čínu. Premiér Nguyễn Xuân Phúc na schůzi komunistické strany prohlásil, že nepotrvá dlouho a koronavirus zemi zasáhne. "Bojovat s touto epidemií znamená bojovat s nepřítelem," řekl premiér.

Nicméně tento boj bude dost záviset na vládním financování a kvalitním veřejném zdravotnictví, což jsou dvě věci, které Vietnamu chybí.

Vietnam nemá kapacitu pro opatření v jihokorejském stylu, která dosud zahrnula přes 350 000 testů. Zdravotnický systém je také omezen. Starosta Ho Či Minova města, metropole s 8 miliony obyvatel, upozornil, že městské nemocnice mají celkem 900 lůžek s intenzívní péčí. Epidemie by tuto kapacitu snadno zahltila.

K boji s koronavirem Vietnam zavedl přísnou karanténu a dohledal všechny lidi, kteří přišli s virem do kontaktu. Tato opatření byla zavedena mnohem dříve než v Číně.

Například 12. února Vietnam na tři týdny zcela uzavřel desetitisícové město poblíž Hanoje. V té době existovalo v celé zemi jen deset potvrzených případů. Úřady také důkladně dohledaly každého, kdo přišel s virem do kontaktu.

Západní státy jako Německo dokumentovaly jen infikované a jejich přímé kontakty. Vietnam ale vedl záznamy i o druhé, třetí a čtvrté úrovni kontaktů nakažených osob. Všechny tyto osoby podléhaly zpřísňujícím se omezením pohybu a kontaktů.

A od samého počátku každého, kdo dorazil do Vietnamu z oblastí s vysokým rizikem nákazy, čekala čtrnáctidenní karanténa. Všechny školy a univerzity byly také uzavřeny od počátku února.

Vietnam místo medicíny a technologie nasadil proti koronaviru již tak robustní státní bezpečnostní aparát s rozsáhlým systémem sledování, jemuž pomáhá dobře zásobená a obecně respektovaná armáda.

Bezpečnostní agenti nebo špioni se nacházejí na každé ulici, procházejí každou čtvrť a vesnici. Armáda nasadila vojáky a materiál.

Sledování do značné míry brání porušování nových pravidel.

Odvrácenou stránkou systému je ostrakizace nemocných koronavirem. To vytváří děsivou dávku sociálního tlaku na podřízení se státním regulím.

Vietnam také v boji s koronavirem aplikuje jakousi válečnou rétoriku a média spustila masivní informační kampaň.

Ačkoliv neexistují studie, které by to prokázaly, nálada na sociálních médiích a rozhovory s Vietnamci indikují, že většina veřejnosti s vládními opatřeními souhlasí.

Jen málokomu vadí, že ze situace plynou politické výhody pro komunistickou vládu, která je obviňována z porušování občanských práv. Lidé také přijímají přísnější kontrolu médií.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
8987

Diskuse

Obsah vydání | 1. 4. 2020