Koronavirus ve Španělsku: Pět krizí spojených v jednu

30. 3. 2020

čas čtení 6 minut
Přetížené nemocnice, nedostatek ochranných pomůcek a testovací soupravy, které nikdy nedorazily. Pandemie vrcholí bez dostatku zdrojů nebo reálného obrázku o skutečném šíření choroby, píší Elena Sevillanová a María Sosa Troyová.


Zatímco se Španělsko blíží vrcholu křivky nárůstu počtu případů infekce koronaviru, nebo zatímco jej již dosáhlo, nemocnice se plní pacienty vyžadujícími hospitalizaci a intenzívní péči. Zdravotníci se mezitím cítí stále bezmocnější.

Prostřednictvím sociálních médií a odborových zástupců tito zaměstnanci předkládají každodenní příklady vynalézavosti, když vyrábějí ochranné oděvy z chirurgických povlečení nebo vracejí k opětovnému použití jednorázové roušky. Mezitím rychlé testovací sady, které vláda po několik dní slibovala, ještě nedorazily do nemocnic, které dosud užívají pomalejší, ale spolehlivější systém založený na řetězové reakci polymerázy (PCR). V nejhůře zasažených regionech jako Madrid nebo Katalánsko jsou testováni jen vážně nemocní pacienti a zdravotnický personál, což znemožňuje zjistit, kolik lidí je doopravdy infikováno.

Ve čtvrtek vyšlo najevo, že rychlý koronavirový test, který španělská vláda zakoupila od čínského dodavatele, řádně nefunguje. Testery vyrobené čínskou společnsotí Bioeasy mají úroveň citlivosti 30 %, ačkoliv by měla být 80 %, podle zdroje dobře seznámeného se situací.

Mezitím pracovníci specializovaní na péči o závislé žádají již celé týdny o ochranné oděvy a vybavení. Zvláště domovy pro seniory se staly centry přenosu koronaviru.

Velká nemocnice může za jediný den spotřebovat až 5 000 chirurgických roušek (nejjednoduššího typu obličejové ochrany). To ilustruje rozsah potřeb ohledně tohoto typu materiálu, stejně jako oděvů, rukavic a ochranných brýlí, což zdravotnický personál potřebuje, aby se mohl starat o infikované pacienty.

Ve středu sdružení lékařů, farmaceutů, sester, zubařů a veterinářů vydala společné prohlášení, v němž uvádí, že 721 000 profesionálů, jež zastupují, se nachází v situaci "naprosté bezbrannosti", když kvůli nedostatku zásob pracují v "neadekvátních a velmi riskantních sanitárních podmínkách".

Podle ministra zdravotnictví Illy v příštích osmi měsících dorazí do Španělska 550 milionů roušek a 11 milionů rukavic. Otázkou zůstává, proč Španělsko nemá pro podobné případy materiál ve strategické rezervě? Experti konzultovaní listem El País pod podmínkou anonymity uvedli, že nejen Španělsko, ale všechny evropské státy obecně na rozdíl od asijských selhaly při vyhodnocení epidemií SARS a MERS. Neexistovala zásoba zdravotnického vybavení pro případ pandemie a v okamžiku, kdy vypukla, globální poptávka velmi zkomplikovala nákupy v posledním okamžiku. V rozhovoru pro televizní síť Telecinco regionální premiérka Madridu Isabel Díazová Ayusová připustila, že "nakupovat materiál z jiných zemí právě teď je jednoduše komplikované".

Navzdory slibům, že již před několika dny budou k dispozici nové, rychlejší testery, když materiál konečně dorazil, ukázalo se, že jeho spolehlivost je příliš slabá, než aby mohl být použit jako účinný nástroj detekce. Mezitím přetížené mikrobiologické laboratoře ve veřejných nemocnicích stále zpracovávají až 800 vzorků denně s použitím systému řetězové reakce polymerázy (PCR), který je velmi spolehlivý, ale trvá asi čtyři hodiny a vyžaduje vysoce specializované vybavení a personál.

Nové rychlejší testery, které nemusejí projít laboratoří a poskytují výsledky za 10-15 bod minut měly signalizovat obrat, který umožní určit reálný rozsah infekce ve Španělsku.

Mnoho jednotek intenzívní péče v oblasti Madridu již jede na dvojnásobek teoretické kapacity a nemocnice byly nuceny zřídit lůžka s kritickou péčí v jiných jednotkách, nebo dokonce v operačních sálech, které jsou nyní sotva využívány, poněvadž všechny zbytné operace byly pozastaveny.

Avšak lůžka a nábytek představují pouze nejjednodušší prvky jednotky intenzívní péče. Pacienti s koronavirem ve vážném stavu typicky trpí oboustranným zápalem plic, což vyžaduje použití ventilátoru, který jim pomáhá dýchat. Jenže žádná nemocnice nemá dost ventilátorů potřebných v této krizi a tak se staly jedním z nejvyhledávanějších medicinských zařízení na mezinárodním trhu.

Zde se nachází mnoho kupců a jen málo ventilátorů, když země spěchají s nákupy zdravotnického vybavení. Ministr Illa tvrdí, že další ventilátory dorazí do června.

Mezitím některé nemocnice provádějí vlastní nákupy bez toho, aby se obracely na regionální nebo centrální zdravotnické úřady. Madridská nemocnice La Paz využila mimořádného ustanovení k nákupu ventilátorů Philips, vybavení EKG a dalšího materiálu přímo, bez výběrového řízení. V dokumentech uvádí, že "počet pacientů... roste exponenciálně" a že "je životně důležité mít zásobu v našich zařízeních".

Mnoho pracovníků v domovech s péčí skončilo v karanténě, když celému sektoru chybí ochranné vybavení a testery. Poté co se domovy pro seniory staly centrem nákazy koronavirem, vláda prohlásila, že jejich situace se stala prioritou a zaměstnanci budou testováni. Ale ještě ve středu nebylo nařízení publikováno ve sbírce.

Oficiální údaje z roku 2018 hovoří o 5 457 domovech s takřka 277 000 lidmi. Odbory a profesní sdružení požadovaly ochranné pomůcky po celé týdny.

Přes 450 000 seniorů je klienty domácí pomoci, podle údajů z roku 2018. Odbory zde také požadovaly ochranné vybavení. Obavy z nákazy se týkají obou stran: Někteří staří lidé odmítají vpustit pracovníky, kteří uklízejí, vaří nebo poskytují osobní hygienu v domovech. A někteří tito pracovníci setrvávají v domácí karanténě.

Podrobnosti ve španělštině: ZDE

0
Vytisknout
7613

Diskuse

Obsah vydání | 1. 4. 2020