COVID-19: Bolestná lekce o strategii a moci

30. 3. 2020

čas čtení 1 minuta
V roce 2017 prezident Donald Trump oznámil novou Národněbezpečnostní strategii, která se soustředí na velmocenské soupeření s Čínou a Ruskem. I když plány také zmiňují roli aliancí a kooperace, při implementaci na tohle nedošlo. Dnes infekce COVID-19 ukazuje, že tato strategie je neadekvátní. Soupeření a přístup "Amerika především" na ochranu Spojených států nestačí. Blízká spolupráce se spojenci i protivníky je pro americkou bezpečnost také důležitá, upozorňuje Joseph S. Nye.


Pod vlivem informační revoluce a globalizace se světová politika dramaticky mění. I když Spojené státy uspějí v tradičním velmocenském soupeření, nemohou ochránit svou bezpečnost, pokud budou jednat samy.

COVID-19 není jediným příkladem. Globální finanční stabilita je pro americkou prosperitu vitálně důležitá, ale Američané potřebují spolupráci druhých, aby ji zajistili. A i když obchodní války potlačily ekonomickou globalizaci, neexistuje brzda pro environmentální globalizaci představovanou pandemií a změnou klimatu. Ve světě, kde se hranice stávají děravější pro cokoliv, od drog přes infekční choroby až po kyberterorismus, musejí Spojené státy použít své měkké moci k vytvoření sítí a institucí, které se budou věnovat těmto novým hrozbám. Například tato administrativa navrhla snížení amerického příspěvku Světové zdravotnické organizaci o polovinu - a nyní tuto instituci potřebujeme víc než kdy dříve.

Úspěšná národně bezpečnostní strategie by měla začít faktem, že "Amerika především" znamená Ameriku, která vede úsilí o spolupráci. Klasický problém veřejného statku (jako čistý vzduch) spočívá v tom, že pokud největší spotřebitel nevede, ostatní se chovají jako černí pasažéři a veřejný statek nebude vyprodukován.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6776

Diskuse

Obsah vydání | 1. 4. 2020