Průběžné zpravodajství:

Epidemie je obrovskou krizí pro evropské bezdomovce

31. 3. 2020

čas čtení 4 minuty

 Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- Bezdomovci v Evropě nyní hladovějí. Policie v Itálii je pokutuje, že jsou venku, ale oni nemají domov.  Vyvolalo to protesty italskému ministru vnitra. V Paříži je úřady cpou do tělocvičen. V Evropě je 700 000 bezdomovců, o 70 procent více než před deseti lety a ve všech zemích světa kromě Finska počty bezdomovců stoupají. Nicméně dochází k pozitivním krokům v Londýne, v Paříži, v Praze, v Barceloně i jinde, provádí se rekvizice hotelů, ubytovacích prostor pro dovolené a nemovitostí AirBnB pro bezdomovce. Problémem je oddělování zdravých bezdomovců od nakažených, kteří dosud nemají příznaky. Není k dispozici testování. ZDE 


- Řecko nacpalo tisíce uprchlíků do nehygienických vazebních táborů na hranici, bez základních potřeb:


- Panikařící sociální pracovníci v Praze jsou nuceni sešívat roušky a rukavice ze starého materiálu, protože zuří naprostý nedostatek ochranných prostředků, informuje Guardian. ZDE   Potud Babišovo trapné mezinárodní vytahování, že "Češi šijí roušky".

- Světová zdravotnická organizace: Epidemie koronaviru v asijské tichomořské oblasti "zdaleka neskončila". Tamější nynější opatření na omezení šíření viru dávají zemím čas, aby se připravily na rozsáhlé šíření viru, konstatovala Světová zdravotnická organizcae v úterý.

- Zeit Online: V Německu je 67 051 potvrzených nákaz, to je 8,1 na 10 000 obyvatel. 6522 pacientů se ozdravilo, 650 zemřelo.

- V Británii čelí policie kritice za příliš drakonická opatření bránící lidem v přístupu do ulic. Šéfové policie jsou varováni, aby to nepřeháněli. Vláda zahájila celostátní lístkový projekt pro školní děti, které mají právo na školní obědy zadarmo. Školy nyní budou každému dítěti v době svého uzavření poskytovat poukázku na 15 liber (450 Kč) týdně na nákup potravin v supermarketech.

- Britští ministři jsou obviňováni, že ohrozili životy lidí tím, že rychle nezavedli plošné testování na koronavirus.

- Více než 80 procent mladých Britů s historií duševních chorob zjistilo, že jejich stav se od vzniku epidemie zhoršil.

- Nová čínská studie koronaviru ukazuje, že COVID-19 vážně ohrožuje lidi od středního věku.

- Počet mrtvých v USA překročil 3000, počet potvrzených nákaz v USA je 164 539. Dvojnásobek nákaz v Číně.

- Světová banka varovala, že pandemie způsobuje "bezprecedentní globální šok", který by mohl způsobit naprosté zastavení růstu čínské ekonomiky a mohl by dohnat dalších 11 milionů lidí ve východní Asii do chudoby.

- V úterý už týden nebyly ve Wuchanu v Číně zaznamenány žádné nové případy nákazy.

- Nejvíce nákazy v Austrálii je mezi lidmi kolem dvaceti, kteří nejvíce cestují a nejvíce chodí na mejdany.

- Počet globálních případů nákazy překročil 750 000. Globální počet mrtvých překročil 37 000. Mnoho lidí, kteří nezemřeli v nemocnicích není registrováno.

- Itálie zaznamenala stovky nových úmrtí - ale pomalejší nárůst infekcí. Počet mrtvých v Itálii stouple o 812 na 11 591, ale počet nových nákaz stoupl jen o 4050, což je nemenší nárůst od 17. března.

- Virus je existenční hrozbou pro jihoamerické domorodé komunity, které dosud žily izolovaně a nemají imunitu vůči nákazám.

- Viktor Orbán si zajistil neomezené pravomoci na neomezeně dlouhou dobu. První členská země EU se tak stala diktaturou. Totéž se děje v Kambodži, na FIlipínách, v Myanmaru a v Thajsku: 


- Rakousko nařídilo, že občané musejí mít při návštěvě obchodů roušku. Od středy budou při vstupu do supermarketů Rakušané dostávat u vchodu roušky.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
8520

Diskuse

Obsah vydání | 6. 4. 2020