Nestátní organizace a dobrovolníci se ohrazují proti výroku Andreje Babiše

3. 4. 2020

čas čtení 1 minuta
tisková zpráva


 

Reakce na premiérův dopis iniciativě Europe Must Act z 25. 3. 2020 (doručen 31. 3. 2020), v němž uvedl, že při řešení epidemie “postrádá pomoc neziskového sektoru”.


Neziskové organizace na stránce neziskovkyzachranujizivoty uvádějí:
"Epidemie nám připomněla, proč existují nevládní organizace. Jsou mnohem pružnější a rychlejší než státní instituce. Lidé je zakládají tehdy, když narazí na problém, který stát neřeší nebo řešit neumí. Stát je podporuje, protože plní roli, na kterou sám nestačí. Rozumný stát to ví a váží si jich. Stát nerozumný jim hází klacky pod nohy."

Reagují tak na dopis premiéra a jeho slova:

"Ovšem, od prvních okamžiků, kdy se v naší zemi projevily symptomy krize s koronavirem, postrádám pomoc neziskového sektoru. Uvítal bych namísto agitace a zasílání otevřených dopisů konkrétní návrhy, které budou vládě nabízeny. Například je potřebná výpomoc ve zdravotnických a sociálních zařízeních, při dezinfikování veřejných prostor, čištění vlaků, autobusů, nákupních vozíků. I tak lze vyjádřit humánní a solidární postoj k životu. Ujišťuji Vás, že zdraví, životy a bezpečnost našich občanů jsou pro mne, zejména v této dramaticky vypjaté době, na prvním místě."  

Anežka Polášková
za aktivisty Europe Must Act a adresátka premiérova dopisu

0
Vytisknout
8694

Diskuse

Obsah vydání | 7. 4. 2020