Průběžné zpravodajství:

V Británii zemřel na koronavirus další zdravotník. Bylo mu 23 let

5. 4. 2020

čas čtení 7 minut

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. V ČR je oficiálně v neděli odpoledne registrováno 4543 nákaz a 67 úmrtí. Navzdory tvrzení, jak "Českou rouškami zachránilo svět", narůstající počet infekcí je na stránkých MZČR stále stejný, spíš míra stoupá.

- Varování mladým od šéfa Světové zdravotnické organizace. Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus konstatoval: "I když nejvíce jsou postiženi starší lidé, mladší lidé nejsou ušetřeni. Mám zprávu pro mladé lidi: Nejste nezranitelní, tento virus vás může poslat do nemocnice na dlouhé týdny nebo vás i usmrtit. I když neonemocníte, volby, které děláte, mohou být rozdílem mezi životem a smrtí pro někoho jiného." ZDE  - Je pozoruhodné, že někteří čeští zdravotníci pořád šíří mýtus, že koronavirus je "jako chřipka", že "bychom jím měli být nakaženi všichni" a že "to postihuje jen staré lidi". (JČ)

- -Počet mrtvých v Británii v neděli stoupl na téměř 5000. Přesné číslo je 4934.

- Guvernér New Yorku Andrew Cuomo: Celkem bylo v New Yorku registrováno 112 031 nákaz, 16 479 lidí je v nemocnici, 4376 pacientů je na JIPkách, 4159 lidí zemřelo (v sobotu to bylo 3565).

- Anthony Fauci: Nadcházející týden bude v USA špatný, v dalším týdnu by to mělo začít klesat. Kdo nedodržuje karanténu, ohrožuje sebe i druhé. V USA už zemřelo podle oficiálních údajů více než 9000 osob, avšak odborníci potvrzují, že jich zřejmě zemřelo více.

- Americký generální chirurg Jerome Adams: "Nadcházející týden bude zdrcující. Bude to náš Pearl Harbor. Bude to naše 11. září. Bude to nejtěžší doba pro mnoho Američanů za celý jejich život."

- Globální počet nákaz překročil 1,2 miliony osob. Asi čtvrtina všech registrovaných nákaz je v USA, celkem 311 544 případů. Zatím na světě zemřelo na koronavirus  64 753 osob. Pět zemí s největším množstvím případů jsou USA (311,544), Španělsko (126,168), Itálie (124,632), Německo (96,092), Francie (90,848). Čína, která je nyní na šestém místě, zaznamenala v sobotu 30 nových případů nákazy, o 19 více než v pátek. Zaznamenala také 47 nových asymptomatických případů.

- V Británii zemřel  na koronavirus další zdravotník. Bylo mu 23 let:


- V Británii už na koronavirus zemřelo 12 zdravotníků:


- Deník Financial Times publikuje podrobné grafy průběhu nákazy: USA předstihne Španělsko počtem mrtvých, Británie má příkřejší trajektorii než Itálie, která byla považována za nejpostiženější zemi na světě:

- Úmrtími a vážným průběhem nemoci jsou daleko častěji postiženi muži než ženy, upozorňuje Washington Post. V New Yorku, který zaznamenává obrovské množství případů, zemřelo na koronavirus 62 procent mužů, přestože počet nákaz u žen byl o něco vyšší než u mužů. "V malém počtu případů začne mít nemoc dramatický průběh. Suchý kašel a dušnost se promění v akutní kolaps dýchacího systému a nebezpečně nízkou míru kyslíku v krvi. Imunitní systém postiženého organismu vyvolá bouři ochranných buněk a dalších molekul, které zničí klíčové tělesné orgány. Někdy způsobí imunitní systém větší poškození než virus sám." - "Znamená to zřejmě, že nejhorší průběh nemoci způsobuje sám imunitní systém. 'Pravděpodobně je něco zakotveno v DNA, co dosud neznáme či dosud tomu nerozumíme," sdělil deníku Washintgon Post čelný americký vědec. Smrt následuje po podivně přehnané reakci imunutního systému, důvodům pro niž lékaři dosud nerozumějí. Může se to stát komukoliv. Je to zřejmě způsobeno genetickým ustrojením jedince, takže pravděpodobnost úmrtí je náhodná. Zdroj: ZDE

- Trump prosazuje užívání léku proti malárii, o němž není prokázáno, že je vůči koronaviru účinný a má potenciálně vážné vedlejší účinky. Trump varoval, že Američané budou svědky "mnoha smrtí". Na dlouhé, chaotické a agresivní tiskové konferenci v sobotu odpoledne se Trump snažil zpochybňovat zprávy médií o tom, že jeho vláda je neúčinná a nadával přítomným novinářům do "fake news". Hydrochlorochin, který Trump proti koronaviru doporučuje, má dosud jen plně neprokázané účinky.

- Čína poslala do New Yorku 1000 ventilátorů. Počet mrtvých v New Yorku přesáhl 3000.

- Španělsko předstihlo Itálii v počtu nákaz. Počet oficiálně registrovaných nákaz ve Španělsku je 124 870, v Itálii 124 632.

- Britský ministr zdravotnictví Matt Hancock v neděli v televizi pohrozil, že jestliže se občané nepřestanou srocovat v parcích, britská vláda zakáže i vstup do nich i procházky a běhání. Opalování na veřejnosti je porušením předpisů.

- Španělsko zaznamenalo od začátku krize nejmenší nárůst nákaz, 674 za posledních 24 hodin.

- Občané ve Francii udávají sousedy policii, že porušují pravidla karantény.

- Decentralizovaný politický systém v Německu zemi umožnil bojovat proti pandemii daleko efektivněji než jiné země. ZDE 

- V Lombardii byl přijat zákon nutící občany nosit venku roušky. Chrání to nenakažené před šířením viru nakaženými. V Itálii bylo od čtvrtka do soboty pokutováno 15 000 lidí za porušování karantény. Stovky lidí se vydaly do ulice Neapole a Milána.

- Přežití Evropské unie je ohroženo, je zapotřebí nového "Marshallova plánu" pro Evropu k znovuvybudování evropských ekonomik, píše španělský premiér Pedro Sanchéz v deníku Guardian. ZDE 

- Řecko uvalilo do karantény druhý uprchlický tábor, v Malakase. Třiapadesátiletý muž tam byl pozitivní na nákazu.

Podrobnosti v angličtině  ZDE   ZDE ZDE

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
8225

Diskuse

Obsah vydání | 7. 4. 2020