Další malá čínská studie: Hydrochlorochin pomohl v mírných případech nákazy koronavirem

2. 4. 2020

čas čtení 2 minuty


Lék hydrochlorochin, který se desítky let používá proti malárii, pomohl urychlit zotavení malého počtu pacientů, kteří měli mírné příznaky koronaviru, konstatovali lékaři v Číně tento týden.

Kašel, horečka a zápal plic zmizely rychleji a zdálo se, že nemoc se neprohloubila ve vážný průběh u pacientů, kteří dostávali hydrochlorochin ve srování s testovací skupinou, která lék nedostávala. Autoři zprávy konstatovali, že výsledky jsou slibné, ale je zapotřebí dalšího výzkumu k ujasnění, jak hydrochlorochin funguje proti koronaviru a jak ho nejlépe užívat.

Studie byla malá a omezená na pacienty, kteří měli jen mírnou verzi nákazy. Jako mnoho dalších zpráv o koronaviru byla zveřejněna na medRxiv , na onlinovém serveru pro lékařské články, před tím, než byla podrobena peer review.

 
Avšak zjištění studie silně podporují předchozí studie, které naznačovaly, že lék může být účinný.

Předchozí zprávy z Číny a z Francie, že se zdá, že tento lék pacientům pomáhá, vyvolal vzrušení kolem hydrocholorchinu, který se desítky let používá proti malárii a proti autoimunním chorobám, jako je lupus a revmatoidní artridita. Zvýšení zájmu vedlo k jeho vykupování a nedostatku a ohrozilo to pacienty, kteří lék potřebují pro své chronické choroby.

Dřívější reporty z Francie a z Číny byly kiritizovány, protože jejich součástí nebyla kontrolní skupina pacientů, jimž se léka nepodával,  s níž by se dali srovnat pacienti, jimž se lék podával.

Tato nová čínská studie 62 pacientů s průměrným věkem asi 45 let měla kontrolní skupinu. Studie byla provedena v Renminské nemocnici na Wuchanské univerzitě ve Wuchanu v Číně.

Pacienti dostávali hydrochlorochin po dobu pěti dnů a monitorovala se jejich horečka a kašel. Také byly rentgenovány jejich plíce.

Kašel a horečka polevily asi o den dříve u pacientů, kteří dostávali hydrochlorochin, než u pacientů, kteří ho nedostávali. Zápal plic se zlepšil ve 25 případech z 31 u pacientů, kteří lék dostávali, v 17 z 31 u pacientů, kteří ho nedostávali.

Nemoc se vážně zhoršila u čtyř pacientů - kteří lék nedostávali.

Jestliže ten lék funguje, není jasné jak. Jsou dvě možnosti. V laboratorních studiích dokáže lék zabránit viru proniknout do buněk. Ale hydrochlorochin také umí potlačit příliš aktivni imunitní systém, a přehnaná reakce imunitního systému zřejmě hraje roli ve vážnějších případech průběhu nemoci.

Podrobnosti v angličtině (placený přístup) ZDE   

0
Vytisknout
8505

Diskuse

Obsah vydání | 7. 4. 2020