Koronavirus rozvrátil politický model "chléb a hry"

30. 3. 2020

čas čtení 2 minuty
Již od antiky vládci vědí, že musejí používat chléb a hry, aby udrželi poddané v poslušnosti - chléb je-li ho dostatek a hry, pokud není. Ale koronavirus ničí obojí a předkládá před vládce nové výzvy, například před toho ruského, píše Aleksej Šaburov.


Většina katastrof minulosti zničila buď chléb nebo hry, ale koronavirus ohrožuje současně obojí. Ničí ekonomickou výrobu a nutí k sebeizolaci, která z běžných her činí cosi extrémně obtížně organizovatelného.

Pandemie na stále více místech zanechává za sebou prázdné regály; ale také vede k rušení všech větších sportovních událostí, koncertů, bohoslužeb, mítinků a konferencí. A možná zvlášť významné pro současný svět je, že eliminuje možnost cestovat do nových lokací, což je pro Rusy mimořádně důležité, zejména pokud jsou mladí.

Náhlá eliminace této formy zábavy má tři zjevné důsledky. Za prvé znamená, že lidé náhle mají spousty volného času a nevědí, co si se sebou počít. Za druhé, miliony lidí pociťují frustraci a další negativní emoce, protože nemohou dělat své oblíbené věci.

A za třetí, dopad komunity a jednoty, který lidé zakoušejí během masových událostí, zmizí. Mohou se objevit nové malé jednotky, nebo lidé mohou propadnout anomii, až do té míry, že se budou cítit odkázáni jen sami na sebe. A to pro společnost, a zvláště pro vládce, vyvolává některé vážné otázky.

Jak se s tím společnosti vyrovnají? Bude k zaplnění mezery stačit Internet, nebo nedokáže replikovat sociální zkušenosti kolektivních her? Pokud bude krize nějakou dobu pokračovat, společnosti a státy budou konfrontovány s novými modely chování těch, kdo byli ponecháni bez chleba a her.

Může jít o vývoj pozitivní nebo negativní. Je příliš brzy na závěry. Ale každý, kdo si s tím nedělá starosti, si nevšímá toho, co se může stát nejdůležitějším důsledkem této pandemie.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
8004

Diskuse

Obsah vydání | 1. 4. 2020