Koronavirus byl zřejmě v Itálii už několik týdnů předtím, než byl objeven

28. 2. 2020

čas čtení 3 minuty
 

Koronavirus zřejmě koloval v severní Itálii po mnoho týdnů, než byl objeven. To vážně komplikuje úsilí ho vystopovat a zvládnout jeho šíření po Evropě. Laboratorní testy totiž nyní identifikovaly verzi koronaviru u jednoho italského pacienta, která je z genetického hlediska odlišná než původní verze koronaviru identifikovaná v Číně a u dvou čínských turistů, kteří onemocněli v Římě.

Massimo Galli, profesor infekčních chorob na univerzitě v Milánu uvedl, že z toho vyplývá, že se v oblastech pod karanténou zřejmě koronavirus šířil, aniž by to kdokoliv zaznamenal, pravděpodobně od poloviny ledna.

 

Epidemie v Itálii, kde je nyní nakaženo více než 821 osob, zřejmě začala až tři týdny před detekcí prvního nakaženého pacienta, ještě předtím, než byly zrušeny lety mezi Itálií a Čínou.

Tato zjištění jsou nesmírně znepokojující pro zdravotníky v Evropě, kteří dosud soustřeďovali své úsilí na identifikaci jednotlivých osob, které se vrátily z vysoce rizikových oblastí nákazy a na lidi s příznaky nákazy, kteří byli s nimi ve styku.

Světová zdravotnická organizace nyní varovala že dopad epidemie je velmi vážný a zřejmě se koronavirus objeví už ve všech zemích světa.

V Číně koronavirus nakazil více než 83 000 osob a zemřelo tam více než 3000 lidí. Počet infikovaných zemí se blíží šedesátce, patří k nim Mexiko, Bělorusko, Litva, Nový Zéland, Nigérie, Ázerbajdžán a Holandsko. Ohroženy jsou nejen životy, ale i ekonomika a živobytí lidí.

V Číně se sice počet nových nakažení zpomaluje, ale v Jižní Koreji už bylo nakaženo více než 2300 lidí a počty nakažených ve Francii a v Německu také stoupají.

Globální burzy poklesly v hodnotě o 5 bilionů dolarů. Švýcarsko zakázalo do 15. března veškerá shromáždění lidí větší než 1000 osob. Britská letecká společnost Easyjet zrušila 500 letů do Itálie, ostatní letecké společnosti oznamují obdobná opatření.

V Íránu, kde zahynulo 34 osob a 388 lidí je nakaženo, oznámila vláda v pátek ve státní televizi, že od soboty budou všechny školy na tři dny uzavřeny.

V Japonsku oznámil premiér Shinzo Abe, že veškeré školy budou uzavřeny na měsíc.

Severní japonský ostrov Hokkaido, kde je nejvíce případů koronaviru, vyhlásil mimořádný stav. 5 milionům lidí, kteří tam žijí, bylo nařízeno, aby o víkendu nevycházeli ze svých příbytků.

Nigerijský případ je teprve třetí, potvrzený v Africe - zdá se to málo, vzhledem k tomu, jak těsné styky má Nigérie s Čínou -  a byl identifikován se zpožděním 48 hodin, což je typická historie detekce případů nákazy od Kalifornie až po Německo.

Světová zdravotnická organizace varovala, že otevřené hranice, neustálý proud cestujících a nefunkční zdravotnické systémy znamenají, že riziko epidemie v po celé Africe je "opravdu velmi vysoké". Vládnou vážné pochybnosti, zda si s ním nestabilní zdravotnické systémy v Africe poradí.

Kdyby k tomu došlo, i rozvinuté země by měly velký problém. Těžko by byly schopny identifikovat všechny nakažené osoby.

V hotelu ve španělském Tenerife na Kanárských ostrovech bylo dovoleno 130 turistům, aby odcestovali. Dalšíchg 700 turistů tam zůstává v karanténě.

Prozatímní šéf štábu Bílého domu Mick Mulvaney zaútočil na média, že vyvolávají strach z koronaviru, protože je to spiknutí s cílem svrhnout Donalda Trumpa. Koronavirus "není vážná choroba, je to jenom chřipka".

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE
 
 

0
Vytisknout
10587

Diskuse

Obsah vydání | 3. 3. 2020