Turecko otevřelo hranice, uprchlíci ze Sýrie směřují do Řecka a do Bulharska

28. 2. 2020

čas čtení 2 minuty
Aktualizace: Řecká policie používá proti uprchlíkům na svých hranicích s Tureckem kouřové granáty. Bulharsko posílá na svou hranici tisíc vojáků. Evropská unie varovala tureckého prezidenta Erdogana, že očekává, že Ankara bude i nadále dodržovat dohodu, že nevpustí uprchlíky na území Evropské unie, na což dostala od EU 6 miliard euro. V Turecku jsou v současnosti 3,6 miliony uprchlíků ze Sýrie. Brusel je  silně znepokojen záběry uprchlíků, kteří se vydali na cestu k řeckým a tureckým hranicím.  ZDE

Cílem je vyvinout nátlak na Evropu, aby podpořila tureckou operaci v Idlíbu

Stovky syrských uprchlíků se připravují na cestu do Řecka a do Bulharska poté, co se Turecko náhle rozhodlo, že jim už nebude bránit ve vstupu do Evropy. Ankara učinila toto rozhodnutí poté, co ve čtvrtek v noci bylo v syrské provincii Idlíb usmrceno nejméně 33 tureckých vojáků, kteří měli bojovat proti brutální Asadově invazi do Idlíbu, podporované Ruskem.



 

Turecká policie, turecké pobřežní a imigrační hlídky byly ve čtvrtek večer odvolány, informovaly turecké úřady reportéry.

Rozhodnutí Turecka ruší dohodu Turecka s Evropskou unií z roku 2016, podle níž se Turecko zavázalo bránit syrským uprchlíkům v příchodu do Evropy. Zrušení této dohody má přinutit  EU a NATO, aby podpořily tureckou vojenskou operaci v Idlíbu.

V Turecku je 3,6 milionů syrských uprchlíků. Protože usuzují, že hranice do Evropy nemusejí zůstat otevřené dlouho, mnozí z nich se rychle vydávají na cestu do Evropy.

Turecká tisková kancelář Demirören zveřejnila záběry asi 300 lidí, včetně žen a dětí, které jdou pěšky v severozápadní Turecku směrem k hranicím EU. V Istanbulu začala místní syrská komunita organizovat autobusy, které budou vozit lidi na turecké hranice.

Řecko posiluje své hlídky. 

Moskva zvýšila napětí v oblasti vysláním dvou válečných lidí, Admirál Makarov a Admirál Grigorovič, které jsou schopné střílet rakety s plochou dráhou letu značky Kalibr, do Středozemního moře u břehů Sýrie. Propluly úžinou Bosporus a centrem Istanbulu. 

V důsledku čtvrtečního útoku se zvýšil počet usmrcených tureckých vojáků v Sýrii na 53. 

Turecko varuje, že nemá možnost přijmout další milion syrských uprchlíků. 

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
8449

Diskuse

Obsah vydání | 3. 3. 2020