Zabíjení a zohavování dětí při turecké invazi do Sýrie

11. 10. 2019

čas čtení 5 minut

Šrapnel utrhl osmileté holčičce nohu, jejího dvanáctiletého bratra zabil. Jsou z arabské, ne kurdské rodiny. Z kurdských vazebních středisek utíkají bojovníci Islámského státu. V městě Kamišli spáchali obrovský bombový atentát.

(Český překlad je pod reportáží.)

 

Lindsey Hilsum: Tohle se vyvíjí přesně tak, jak mnozí očekávali. Takže jak začalo Turecko útočit, Kurdové už nejsou schopni zvládat všechna ta vazební střediska, kde zadržují ty velmi nebezpečné vězně z Islámského státu. Pět z nich uteklo, jsou kdesi mimo, někde tady, protože uprchli v Kamišli. A pak je tu tábor jménem Al Hol, kde je zadržováno asi 70 000 vězňů většinou z ISIS, převážně žen, na těchto záběrech průmyslových kamer je vidíte, jak se některé z nich snaží utéci. Také údajně povstaly, došlo k pokusu zaútočit na stráže, není to poprvé, co se to stalo, ale tyto věci se stávají stále častěji, jak se situace destabilizuje.

Takže tu máme útoky na hranicích. Kurdové a Turkové bojují. Máme tu nebezpečnou situaci ve vězeních a v táborech. A zvýšenou nestabilitu tady v hlavním městě tohoto regionu, Kamišli. A diváci mohou shledat záběry v mé reportáži znepokojujícími, hned od samého začátku.

Reportáž: Včera si Sára hrála na ulici. Tak opatrně jako každé osmileté dítě kdekoliv. Až do tří hodin odpoledne. Kdy ji a jejího staršího bratra Mohammeda zasáhla střela z minometu. Její příbuzní jí sedí v nemocnici u postele. Její dědeček je v šoku. Její sestřenice plná strachu. Není divu. Sáře bylo nutno amputovat pravou nohu nad kolenem. Levá je plná šrapnelu.

Maminka: Nevím, co se s ní stane. Budeme ji muset odvézt domů a promluvit o její situaci.

Reportérka: Nevím, jestli jí řekli, že její bratr Mohammed je mrtvý. Bylo mu dvanáct. Muži z rodiny sedí venku a truchlí. Otec obou dětí, příliš plný smutku, než aby dokázal cokoliv říct.

Tahle rodina jsou náhodou Arabové, ne Kurdové. No a co? Obětmi byly děti. To je všechno.

Babička pláče: Říkají, že to je boží vůle, ale Panebože, co jsme udělali špatně?

Zdá se, že jejich hříchem bylo, že bydleli v Kurdy spravované oblasti. Alespoň v očích prezidenta Erdogana.

Lidé nám chtěli ukázat, co se stalo. Byla to náhodná střela z minometu. Odpálená z druhé strany hranice, anebo možná jejich syrskými stoupenci.  Není jasné, co mohlo být cílem.

Muž: Tady v té oblasti není žádná armáda. Všichni lidé tady jsou civilisté. Není tady ani jediný voják.

Reportérka: V Kamišli byl do tohoto týdne klid. Válka skončila. Lidé se odvažovali doufat, že mír potrvá.

Tohle byla scéna dnes. Po obrovském výbuchu v jiné části města. Nejprve si lidé mysleli, že je to další minometná střela. Útoky tu trvají už tři dny.

My jsme sem dorazili asi o hodinu později. Když se kouř začal rozptylovat a škody začaly být zjevné. Tohle nebyla raketa, ale bomba v automobilu. Vozidlo, v kterém byla, bylo zcela zničeno.

Tohle je úplně ve středu Kamišli. Lidé nevědí přesně, co se stalo. Došlo k explozi, říkají. A vidíte, že to muselo být obrovské. Město Kamišli bylo v míru. Lidi se teď bojí dvou věcí. Bojí se útoků z Turecka a bojí se, že tu jsou spící buňky Islámského státu. Bombu v automobilu pravděpodobně odpálili bojovníci z ISIS, kteří šli do ilegality, když byl chalífát poražen. Teď jsou kurdské jednotky nuceny bojovat proti Turecku, nemají čas na chytání teroristů.

Muž: "Chceme, aby Evropa slyšela náš hlas. A Trump, který nás opustil, bojovali jsme proti Daeši po boku jeho vojáků, a teď se na nás vykašlal."

Reportérka:
Vědí, že nemohou Turecko porazit sami.

Mladík: "Oni mají letadla a ty my nemáme. Lidé nám musejí pomoci. Musíte nás zachránit. Potřebujeme Ameriku. Pokud budeme mít Ameriku, nepotřebujeme nic jiného v této zemi, ano."

Reportérka:
Ale oni Ameriku už nemají. Mají chaos, který vyvolal americký prezident. Který řekl, že už má zuby nekonečných válek, a tak odsoudili lidi v severovýchodní Sýrii k další válce a teroru.

* * *
Reportérka: Podle nejnovějších informací byli při tom útoku bombou v automobilu usmrceni tři lidé a devět jich bylo zraněno. A Islámský stát za ten útok nyní přijal odpovědnost.

Myslím, že je nutné pochopit, že tohle nebylo nevyhnutelné. Byla jsem tu v březnu, kdy kurdské jednotky, za podpory Američanů, Britů a Francouzů porazily chalífát. A podařilo se jim tu udržet stabilitu. Byl tu zákon a pořádek. Zajali všechny ty extremisty a uvěznili je. A od té doby zoufale žádali o pomoc ve snaze udržet tu zákon a pořádek. Aby udrželi kontrolu nad těmi tábory. No, nyní, díky prezidentu Trumpovi a prezidentu Erdoganovi, už není naděje, že se jim to podaří. Je obtížné pochopit, co si Turecko myslí, že tu vlastně bude dělat. Myslí si, že to tady budou okupovat? Toto byl region, který měl vládu a správu. Okupace této oblasti by vyžadovala obrovské množství zdrojů a obrovské množství útlaku. Daleko pravděpodobnější je, že tu vznikne více chaosu a potrvá to možná týdny, měsíce či roky.

0
Vytisknout
12238

Diskuse

Obsah vydání | 15. 10. 2019