Válku v Sýrii vyvolalo globální oteplování

17. 6. 2015

čas čtení 3 minuty



Moderátor Jon Snow: Iane Bremmere, jsme v oblasti mezinárodních vztahů ve velmi podivné etapě. Máme na jedné straně hrozbu, která se nyní rozšířila od severní Nigérie až po Pákistán, a uprostřed toho je Isis, a přesto tu máme Evropu, která je ve zmatku ohledně toho, co si má s tím počít, A Amerika? Co se děje?

Americký zahraničněpolitický analytik Ian Bremmer: Máme více uprchlíků než kdykoliv od druhé světové války. Na Blízkém východě máme nyní čtyři státy, které selhaly. A máme nejmocnější teroristickou organizaci, jaké jsme kdy byli v historii svědky. A přesto, zároveň, co se týče uprchlíků, do Spojených států se jich dostalo jen asi 400. Irák dodává světu více ropy než kdykoliv za posledních pětatřicet let. V Americe tu krizi vůbec necítíte. Američané nyní, co se týče terorismu, schválili nový Zákon o svobodě, který do určité míry zrušil dohled bezpečnostních orgánů nad občany, zavedený po 11. září. Je zajímavé, že v USA slyšíte mantru: "Isis musí být zničen". Avšak neslyšíte, že by někdo říkal "Isis musí zničit Amerika." Bude to samozřejmě velkým tématem ve volební kampani v roce 2016. Ale ochota financovat tu válku a také poslat americké muže a ženy, aby bojovali, aby Isis zničili, tak se to jedině dá udělat, podpora pro něco takového je v současnosti velmi slabá.

Moderátor Jon Snow: Jak se tedy díváte na Evropu a na reakci Evropy na Isis?

Ian Bremmer: Myslím, že reakce Evropy je zdrojem většího znepokojení. Je velmi rozrůzněná a nekoordinovaná, podobně jako je v reakci na Rusko. Právě jste uvedli, že Turecko zápolí s téměř 2 miliony uprchlíků. Řecko a Itálie také to dostávají přímo do obličeje. Zápolí s vlnami uprchlíků, které přicházejí přes Středozemní moře. Zjevně to nejsou země, které by byly zrovna hospodářsky silné, takže nejsou vstavu ten problém samy vyřešit. Ptáte-li se mne, uvidíme koordinovanou reakci Evropy? Na pomoc těmto uprchlíkům, kteří umírají v rekordních počtech? Dosud bylo jedinou reakcí Evropy selhání.

Moderátor Jon Snow: Vycházíte z argumentace, že válka v Iráku zrodila Isis? A pokud tomu tak je, proto se žádná západní mocnost nechce ve věci angažovat?

Ian Bremmer: V Iráku to platí. Neplatí to o Sýrii. Je zajímavé, že válka v Sýrii vznikla v důsledku globálního oteplování. V Homsu byli farmáři, kteří už neměli vodu na zavlažování, v důsledku obrovského sucha, tak museli zabít svá stáda, pak začali demonstrovat proti vládě a Asad proti nim krutě zasáhl, a tak celá země explodovala. Zahraničí na to nijak nereagovalo a tak jsme vytvořili stát, který selhal, a mohla se tam rozšířit vláda Isis. Důvody, proč vidíme růst radikalismu po celém tomto regionu, to není způsobeno jen válkou v Iráku nebo přílišnou agresivitou Spojených států, anebo neochotou se angažovat teď. A to je jedním z důvodů, že i jestliže se Spojené státy rozhodnout hrát výraznější roli, tento problém potrvá velmi dlouho.

0
Vytisknout
11828

Diskuse

Obsah vydání | 19. 6. 2015