Britský premiér David Cameron popřál muslimům k zahájení posvátného měsíce Ramadánu

18. 6. 2015

čas čtení 2 minuty



Britský premiér David Cameron: Rád bych dnes popřál všechno nejlepší všem, kdo dodržují posvátný měsíc Ramadán, říká v tomto oficiálním britském vládním videu britský konzervativní premiér David Cameron. Je to nesmírně důležitý čas. Muslimové v Británii a po celém světě tím vzpomínají na založení své víry. A jak se rodiny a přátelé scházejí, v kontemplaci a při postu, jsou nám připomenuty ony muslimské hodnoty, britské hodnoty soudržného společenství, rodiny, shovívavosti a lásky. Vidíme je v minulých stoletích, kdy muslimští vojáci sloužili odvážně vedle svých kolegů v zákopech první světové války, od zákopů první světové války až k obloze druhé světové války. A vidíte je dnes, kdy britští muslimové dávají daleko více finančních příspěvků na charitativní účely než všechny ostatní náboženské komunity v Británii. Plní tak svou posvátnou povinnost zakat a opravdu pomáhají lidem, jejichž životy jsou postiženy válkou a katastrofami. A vzhledem k tomu, že britští muslimové vynikají ve všech oborech lidské činnosti, v našich největších podnicích, v našem cenném státním zdravotnictví, v našem parlamentu, a, ano, ve vládě, jíž stojím v čele.

Hovořím hodně o tom, že jsme jeden národ, že jsme země, kde má každý rovnost příležitostí, bez ohledu na to, z jaké kultury pochází. Britští muslimové jsou zosobněním tohoto ducha. Dokazují, že Británie může být zemí, kde je úspěch určován nikoliv barvou kůže, přítomností k určitému etniku nebo určité víře, ale je místem, kde se můžete dostat tak vysoko, až kam vás dovede váš talent.

Takže, jak se rodiny, přátelé a komunity setkávají každý večer při iftaru, doufám, že všichni z nich, i všichni ostatní po celé Británii, budou uvažovat o univerzálních hodnotách, které Ramadán představuje. A o tom všem, co britští muslimové přinášejí naší zemi.

Přeji vám všem Ramadan Mubarak.

0
Vytisknout
6399

Diskuse

Obsah vydání | 19. 6. 2015